Μπρόκολο μέσα στον καφέ σας; Πώς σας ακούγετε;Όσοι δεν τρώνε μπρόκολο, μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη του για την υγεία χάρη σε μια νέα έκδοση σε σκόνη που αναμιγνύεται σε smoothies, ψητά και καφέ.

Τεμάχια μπρόκολου, που θεωρούνται ακατάλληλα λόγω εμφάνισης για να πουληθούν σε καταστήματα, έχουν μετατραπεί σε σκόνη από την αυστραλιανή κυβερνητική υπηρεσία επιστημών CSIRO και τον αγροτικό όμιλο Hort Innovation.

Κάθε δύο κουταλιές της σούπας, περιέχουν περίπου μία μερίδα μπρόκολου, που είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε και μαγγανίου.

Μια καφετέρια της Μελβούρνης άρχισε να πειραματίζεται με τη σκόνη την οποία σερβίρει σε καφέδες.

Ο γενικός διευθυντής της Hort Innovation, John Lloyd, λέει ότι η σκόνη είναι επίσης ιδανική για smoothies, σούπες και ψημένα προϊόντα και γενικά έχει ένα διευρυμένο πεδίο χρήσης στην καθημερινή διατροφή.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος Αυστραλός δεν τρώει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λαχανικών την ημέρα και ότι επιλογές όπως η σκόνη μπρόκολου θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», ανέφερε την Τετάρτη.

Ο στόχος της έρευνας

Η σκόνη και μια ποικιλία σνακ, αναπτύσσονται ως μέρος ενός ερευνητικού έργου που στοχεύει στη μείωση των φυτικών αποβλήτων δημιουργώντας υγιεινά προϊόντα διατροφής από λαχανικά που θεωρούνται «άσχημα» για τα ράφια.

Ο επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος CSIRO δήλωσε ότι το επόμενο βήμα ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της σκόνης και η δοκιμή της σε μια ευρύτερη ομάδα καταναλωτών.

Η ομάδα του πρότζεκτ συζητά για πιθανές εμπορικές εφαρμογές με καλλιεργητές και ομάδες παραγωγών σε όλη την Αυστραλία που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη σκόνη στην αγορά.