Ένας 31χρονος αστυνομικός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά το τραύμα που απέκτησε από ναυτική φωτοβολίδα, στον προαύλιο χώρο κλειστού γυμναστηρίου, όπου διεξαγόταν αθλητικός αγώνας.

Αν πάρετε ένα λεπτό να επεξεργαστείτε όσα διαβάσατε, θα διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολλά τα λάθη που μπορείτε να βρείτε σε μόλις 27 λέξεις.

Δεν είναι συντακτικά ή ορθογραφικά.

Είναι επί της ουσίας.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί σε συμπλοκή που ξεσπάσει μεταξύ οπαδών. Εν προκειμένω του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Στο ιατρικό ανακοινωθέν διευκρινίστηκε ότι ο αρχιφύλακας των ΜΑΤ που παλεύει να κρατηθεί στη ζωή δέχθηκε μεταλλική βολίδα διαστάσεων 5Χ2Χ2 εκατοστών «και άλλα μεταλλικά θραύσματα», στην περιοχή των μηριαίων αγγείων.

Προερχόταν από φωτοβολίδα ευθείας βολής -θα εξηγήσουμε στη συνέχεια περί τίνος πρόκειται.

Αργότερα, διευκρινίστηκε ότι ήταν ναυτική φωτοβολίδα. Που με μια πρόχειρη αναζήτηση, βρήκαμε σε ουκ ολίγα διαδικτυακά καταστήματα.

Εννοούμε, δεν είναι ακριβώς δύσκολο να την αγοράσεις.

Στα σχόλια εν τω μεταξύ, αγοραστών υπάρχουν φωτογραφίες που οι ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ χρησιμοποιούνται έξω από σπίτια.

Υποθέτουμε πως αυτοί που τις ‘πόσταραν’ δεν ενοχλήθηκαν από κανέναν.

Η αδήλωτη αγορά και η άσκοπη χρήση της βεβαίως, διώκονται. Αλλά για αυτό χρειάζεται η σύλληψη του υπευθύνου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ

Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση, έχουν σχεδιαστεί με αποκλειστική χρήση σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, στη θάλασσα.

Όταν δηλαδή, απειλείται η ζωή ατόμων (είτε υπάρχει τραυματισμός ή επίθεση από άλλο σκάφος, είτε έχουν χαθεί) ή βρίσκεται σε κίνδυνο σκάφος (βυθίζεται ή έχει υποστεί ζημιά) και χρειάζεται να δοθεί άμεσα σήμα βοήθειας.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο ή το VHF, δεν είναι διαθέσιμες ή αναποτελεσματικές.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ

Στις οδηγίες χρήσης αναφέρεται πως οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος «όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή τραυματισμού».

Κάθε τύπος έχει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται πιστά.

Τονίζεται ότι η φωτοβολίδα δεν πρέπει να στρέφεται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιείται σε κλειστό χώρο, να είναι κοντά σε εύφλεκτα υλικά και πηγές ανάφλεξης και υπό άμεσο ηλιακό φως.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΩΝ

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του ναυτικού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της φωτοβολίδας. Μερικά από τα πιο κοινά συστατικά περιλαμβάνουν:

-ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Αυτές λέγονται χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.

-μια πυροτεχνική σύνθεση (παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας, ώστε να γίνει ορατό το σημείο που πρέπει να γίνει η επέμβαση, από χιλιόμετρα μακριά. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.

-μια ασφάλεια (φυτίλι ή κορδόνι που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση της πυροτεχνικής σύνθεσης) και

-αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας).

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ‘ΒΓΑΖΕΙ’ ΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ

Οι γενικές αρχές κατασκευής και τα είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται στις ναυτικές φωτοβολίδες είναι ίδιες. Ενδέχεται να διαφέρουν κάποια υλικά.

Οι κόκκινες φωτοβολίδες χρησιμοποιούν πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο (παρέχει το φως), ανθρακικό στρόντιο (παράγει το κόκκινο χρώμα) και χλωρικό κάλιο (δρα ως οξειδωτικό).

Οι πράσινες εκλάμψεις καπνού χρησιμοποιούν μια πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο, σκόνη σιδήρου (παράγει τον καπνό) και χλωρικό κάλιο (δρα ως οξειδωτικό).

Οι λευκές φωτοβολίδες χρησιμοποιούν πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο, ζιρκόνιο (παράγει το λευκό φως) και χλωρικό κάλιο.

Όλα αυτά τα στοιχεία δεν προορίζονται για την στεριά, μηδέ για να πλήξουν ανθρώπους. Έχουν ως στόχο να σώσουν ζωές.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν και για να τις πλήξουν.

ΠΗΓΗnews247.gr
Προηγούμενο άρθροΚαι το Ανθρωποκτονιών στην έρευνα για την υπόθεση του Όλιβερ – Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη
Επόμενο άρθρο«Καίγομαι, καλέστε βοήθεια» – Συγκλονιστικό βίντεο από φωτιά σε σπίτι στα Πατήσια (vid)