Όταν ένας σκύλος ακούει μια γλώσσα διαφορετική από τη μητρική γλώσσα των ιδιοκτητών του, η εγκεφαλική του δραστηριότητα είναι αισθητά διαφορετική σε σύγκριση με όταν ακούει μια οικεία γλώσσα. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που απέδειξε ότι τα σκυλιά είναι ικανά να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές αποχρώσεις της ανθρώπινης επικοινωνίας, γράφει το gizmodo.

Επιστήμονες από την Ουγγαρία ζήτησαν τη βοήθεια 18 σκύλων, που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία. Τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά είχαν μεγαλώσει ακούγοντας ανθρώπους να μιλούν ουγγρικά, ενώ δύο είχαν μεγαλώσει με ισπανόφωνους ιδιοκτήτες. Στη συνέχεια, τους διαβάστηκε μια παιδική ιστορία τόσο στα ισπανικά όσο και στα ουγγρικά, από φυσικούς ομιλητές καθώς και μια κωδικοποιημένη εκδοχή της ιστορίας.

Οι εγκέφαλοι των σκύλων, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ανταποκρίθηκαν με δύο διαφορετικούς τρόπους όταν άκουγαν την ιστορία να διαβάζεται φυσικά. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα συγκεντρώθηκε γύρω από δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με την αποκωδικοποίηση της ομιλίας. Ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν άκουσαν την κωδικοποιημένη έκδοση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σκύλοι κατάφεραν να παρατηρήσουν τις λεπτές γλωσσικές διαφορές μεταξύ της μητρικής και της ξένης γλώσσας. «Αποδείξαμε ότι ο εγκέφαλος του σκύλου έχει την ικανότητα να ανιχνεύει τη φυσικότητα της ομιλίας και να διακρίνει μεταξύ των γλωσσών», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroimage.

Τα σκυλιά ήταν από ηλικίας 3 έως 11 ετών και είναι ενδιαφέρον ότι τα ηλικιωμένα σκυλιά και αυτά με πιο μακρύ ρύγχος παρουσίασαν μεγαλύτερες διαφορές στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι σκύλοι πέρασαν περισσότερο χρόνο της ζωής τους ακούγοντας τους ιδιοκτήτες τους, αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι σκύλοι με μεγαλύτερη μύτη είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στις γλωσσικές αλλαγές. Ορισμένες ράτσες θα μπορούσαν από τη φύση τους να είναι πιο ταλαντούχες σε αυτόν τον τομέα, επειδή έχουν εκτραφεί ως ζώα βοσκής που πρέπει να ακολουθούν οδηγίες.

«Όπως πολλοί ιδιοκτήτες γνωρίζουν ήδη, οι σκύλοι είναι κοινωνικά όντα που ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στον κοινωνικό τους περίγυρο», δήλωσε στο NBC News η συγγραφέας της μελέτης Laura Cuaya. «Τα αποτελέσματά της μελέτης μας δείχνουν ότι οι σκύλοι μαθαίνουν από το κοινωνικό τους περιβάλλον, ακόμη και όταν δεν τους εκπαιδεύουμε».