Κύριε Διευθυντά,

  • Βλέποντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξηγήσει το γιατί δε μπορεί να γίνει τώρα η περίφημη αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που μας είχαν υποσχεθεί, θυμήθηκα μια φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ «Ο καλός πολιτικός χρειάζεται την ικανότητα να προβλέπει τι θα συμβεί αύριο, τον άλλο μήνα, του χρόνου … Και την ικανότητα να εξηγεί μετά, το γιατί δε συνέβη!»Μόνο που οι δικοί μας πολιτικοί ούτε για το πρώτο, ούτε για το δεύτερο διαθέτουν αυτή την ικανότητα.
  • Μάλλον ενστερνίζονται την άλλη ρήση του Τσώρτσιλ «Πολιτική είναι η τέχνη της λήθης.»
  • Μην ανησυχείτε … κάθε αρχή και δύσκολη … ιδίως η αρχή του τέλους.
  • Τελικά μετά τη γνωστή τρόικα αποκτήσαμε και τρόικα εσωτερικού.Εκεί όπου πλέον έχει υπάρξει πλήρης αντιστροφή ρόλων. Ο Σαμαράς θεματοφύλακας των συμφωνηθέντων του μνημονίου και της λιτότητας (ποιος να το’ λεγε προ διετίας), ο Βενιζέλος (ναι ο εμπνευστής του χαρατσιού) κήρυκας της λεγόμενης επαναδιαπραγμάτευσης και της προστασίας των χαμηλών εισοδηματιών, και ο Κούβελης συμπολίτευση στη διακυβέρνηση και αντιπολίτευση προς τα έξω. Kαι κάθε νομοσχέδιο πρέπει να περνά από σαράντα κύματα.
  • Τελικά μερικά προβλήματα είναι τόσο περίπλοκα που πρέπει να είσαι πολύ έξυπνος και πολύ ενημερωμένος μόνο και μόνο για να παραμείνεις … αναποφάσιστος γι’ αυτά.
  • Πάντως εκεί που συμφώνησαν άμεσα ήταν οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την παιδεία που είχαν οι ίδιοι ψηφίσει μετά κωδωνοκρουσιών προ έτους. Λέγεται ότι υπέκυψαν στις πιέσεις των πρυτάνεων στους οποίους παρατάθηκε η θητεία.Για τους γνωρίζοντες οι πρακτικές στα πανεπιστήμια είναι παλιές και αποτελεσματικές..Όταν διαφωνείς με ένα νόμο απλά δεν τον εφαρμόζεις.Διαβάλεις, συκοφαντείς, στοχοποιείς όσους συμφωνούν με το νόμο, κατακεραυνώνοντας το άθλιο πολιτικό σύστημα που τον ψήφισε.Οργανώνεις τάγματα εφόδου με μπροστάρηδες, φοιτητοπατέρες και συμβασιούχους (άρα εξαρτώμενους) διδάσκοντες και δηλώνεις υπερήφανα ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα αντιδρά στο νόμο.Και μόλις πετύχεις το στόχο σου συνεχίζεις να διαμαρτύρεσαι, έτσι για επένδυση στο μέλλον.Στο μεταξύ όλο αυτό το πολιτικό σύστημα που καταγγέλλεις είναι έτοιμο να σε υποδεχθεί κάποια στιγμή στις αγκάλες του, είτε ως πολιτικό, είτε ως Διοικητή, είτε ως υπεύθυνο ΜΚΟ.
  • Δυστυχώς η ιστορία είναι κακή μαθήτρια.Δε διδάχτηκε τίποτα από τα γεγονότα που περιγράφει.
  • Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Που είναι τα πρωτοσέλιδα, οι ανταποκρίσεις, τα δακρύβρεχτα άρθρα γεμάτα εθνική υπερηφάνεια;Οι εθνικές μας επιτυχίες εναρμονισμένες στο κλίμα των καιρών … Λιτότης (τουλάχιστον ως στιγμής την πρώτη εβδομάδα).Ξαναγυρίσαμε τις δεκαετίες του 70 και του 80, όταν λέγαμε «Αλβανός τουρίστας, Ελβετός ναύαρχος, Έλληνας ολυμπιονίκης».Πάντως, μετέπειτα τις εποχές της δόξης, της ευμάρειας αλλά και της αμετροέπειας, απολαύσαμε και γνήσιους Αλβανούς «τουρίστες» και γνήσιους Έλληνες «ολυμπιονίκες».Δυστυχώς η θέα προς τα μέσα μας δεν είναι πάντα ωραία.

 

Προηγούμενο άρθροΘεατρική παράσταση με ουσία από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα!
Επόμενο άρθροΕργασιακές Σχέσεις στο Λυκόφως της οικονομικής κρίσης.