Γράφει ο Δημήτρης Κουλουμπής*

Η πρόσφατη καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε την Αττική την 11η Αυγούστου 2024, έκαψε 104.000 στρέμματα πευκοδάσους και άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές σε πολλές κατοικίες και επιχειρήσεις. Στην περιοχή μας, ξύπνησαν μνήμες τόσο από την φωτιά του 2009, όσο και από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.

Η τωρινή πυρκαγιά, που από δασική εξελίχθηκε σε αστική και διέσχισε τον Βαρνάβα ως τα Βριλήσσια, ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τη διαχρονική αδυναμία ανταπόκρισης της κρατικής μηχανής και τη σημασία προστασίας της ιδιοκτησίας μας. Συνυπολογίζοντας τις πρόσφατες πλημμύρες σε Θεσσαλία και Αττική, έχει πλέον καταστεί ξεκάθαρο στους περισσότερους πως οι φυσικές καταστροφές είναι αναπόφευκτες. Παρακολουθώντας κανείς τη διεθνή ειδησεογραφία, αντιλαμβάνεται πως παρόμοια γεγονότα εκτυλίσσονται σε όλο τον κόσμο.

Σε τέτοιες στιγμές, πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να προστατέψουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους από μία απρόβλεπτη καταστροφή. Η απάντηση είναι απλή: η ιδιωτική ασφάλιση πυρός και λοιπών κινδύνων αποτελεί μια ουσιαστική μορφή προστασίας, που μπορεί να μειώσει τις συνέπειες αυτών των τραγικών γεγονότων.

Η ασφάλιση κατοικίας είναι μια πράξη προνοητικότητας. Προστατεύοντας το σπίτι μας ή την επιχείρησή μας, προστατεύουμε το μέλλον μας, την οικογένειά μας και την οικονομική μας σταθερότητα. Κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή δίχως στήριξη. Ξέχωρα αν οι κυβερνήσεις οφείλουν να προετοιμαστούν και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης των φυσικών κινδύνων, η ιδιωτική ασφάλιση κατοικίας αποτελεί ένα από τα σημαντικά εργαλεία αυτής της προληπτικής δράσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από την οικονομική προστασία που παρέχει, η ασφάλιση είναι και μια πράξη ευθύνης. Δεν διασφαλίζει μόνο την προσωπική μας περιουσία, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της κοινότητάς μας, καθώς συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση των ζημιών και στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της περιοχής.

Με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και οι φωτιές σε Εύβοια και Αττική, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων με την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες για την ενθάρρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2025, όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000€ οφείλουν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές, περιλαμβάνοντας μηχανήματα, εξοπλισμό και αποθέματα. Παράλληλα με την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση ενισχύει την επέκταση της υποχρεωτικότητας στις κατοικίες μέσω του κινήτρου της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% στις πλήρως ασφαλισμένες κατοικίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα οι ασφαλισμένες κατοικίες στη χώρα μας δεν ξεπερνούν το 18% ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες –που μάλιστα είναι και μη σεισμογενείς– το ποσοστό αγγίζει το 70%. Η έκθεση του ΟΑΣΑ (2023) για την Ελλάδα, επισημαίνει πως μια μεγάλη καταστροφή από ακραία φυσικά φαινόμενα θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας, η οποία πέραν των καιρικών φαινομένων είναι εκτεθειμένη και σε σεισμικές απειλές.

Ως συμπέρασμα, να αναφέρουμε πως η ασφάλιση πυροπροστασίας δεν είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτόμαστε ως «πολυτέλεια» ή κάτι που «ίσως δεν χρειαστεί ποτέ». Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν κάθε τυχαία ζημιά που είναι πιθανό να συμβεί στην κατοικία μας, όπως κλοπή, βραχυκύκλωμα, διαρροή σωληνώσεων κλπ.

Με τις φυσικές καταστροφές να είναι πλέον συχνότερες και πιο έντονες, η ασφάλιση αυτή αποτελεί απαραίτητο μέτρο πρόληψης και προστασίας. Αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για το απρόβλεπτο, να διατηρήσουμε την ηρεμία μας και να προστατεύσουμε την περιουσία μας, η ασφάλιση είναι το πρώτο βήμα, ενώ και με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, μας δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο να λάβουμε αυτή την απόφαση.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή και θα διαπιστώσετε πως το κόστος ασφάλισης είναι ιδιαίτερα προσιτό για όλους συγκριτικά με το ρίσκο να μείνετε… «ανασφάλιστοι».

*Ο Δημήτρης Κουλουμπής είναι Ασφαλιστικός Πράκτορας και Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα

Προηγούμενο άρθροΤην Δευτέρα η κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το Μάτι
Επόμενο άρθροΜαραθώνας και Νέα Μάκρη ανάμεσα στις περιοχές που κινδυνεύουν σοβαρά από πλημμύρες