Κρυογονική ονομάζεται η μέθοδος της διατήρησης των ανθρώπων σε χαμηλές θερμοκρασίες – συνήθως στους -196 βαθμούς Κελσίου, οι οποίοι δεν γίνεται να διατηρηθούν με τη σύγχρονη ιατρική, με την ελπίδα ότι, στο μακρινό μέλλον, θα επιτευχθεί η πλήρης υγεία με την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση.

Πλέον υπάρχουν τρεις εγκαταστάσεις κρυογονικής στον κόσμο. Το πρωτοπόρο στον τομέα Cryonics Institute στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, το KrioRus στη Μόσχα της Ρωσίας και το πρόσφατο και μεγαλύτερο από όλα η Alcor Life Extension Foundation στην Αριζόνα της Αμερικής. Το τελευταίο έχει σήμερα περισσότερους από 200 πελάτες που πληρώνουν πολλά κάθε χρόνο για να διατηρούνται σε υγρό άζωτο.

Η Alcor θα παγώσει ένα ολόκληρο σώμα για περίπου 200.000 δολάρια , συν τα ετήσια έξοδα διατήρησης συν μερικά ακόμα χιλιάρικα επειδή δεν είναι Αμερικανός πολίτης. Μπορεί πάντως να γίνει μέλος του ιδρύματος και να καταβάλει την ετήσια συνδρομή του ανελλιπώς, κι έτσι όταν πεθάνει το κόστος θα είναι εξόχως χαμηλότερο.

Ο ενδιαφερόμενος ωστόσο μπορεί αν θέλει να παγώσει μόνο το κεφάλι και τον εγκέφαλο, για 80.000 δολάρια.

Η εταιρεία βρίσκεται στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα, όπου τα σώματα θα φυλάσσονται σε θερμοκρασίες βαθιάς κατάψυξης για δεκαετίες ή και αιώνες.

Ιδρύθηκε από τη Λίντα και τον Φρέντ Τσάμπερλέιν το 1972 αφού το ζευγάρι συναντήθηκε σε ένα συνέδριο Κρυογονικής στις αρχές του 1970.Την εποχή εκείνη η Λίντα ήταν στο κολέγιο και ο Φρεντ εργαζόταν ως μηχανικός της NASA.

«Οι στόχοι μας ήταν να ξεκινήσουμε έναν οργανισμό που θα μπορούσε να σώσει ζωές ανθρώπων και να τους δώσει την ευκαιρία να αποκατασταθούν στην υγεία και τη λειτουργία τους», είπε η Λίντα Τσάμπερλέιν στο CNET.

«Αν γνωρίζαμε πόσο δύσκολο θα ήταν, ίσως να μην είχαμε προσπαθήσει να το κάνουμε. »

Η Alcor διατηρεί τα σώματα μειώνοντας αργά τη θερμοκρασία τους και αποθηκεύοντάς τα σε γιγάντια δοχεία υγρού αζώτου στους -196 βαθμούς Κελσίου.

Σε μια τυπική διαδικασία, το σώμα συσκευάζεται σε πάγο και καταψύχεται, προτού το αίμα αντικατασταθεί με ένα «κρυοπροστατευτικό» διάλυμα, για να σταματήσει ο σχηματισμός κρυστάλλων πάγου. Όταν το σώμα φτάσει στους -120 βαθμούς Κελσίου, ξεκινά η τελική φάση της κρυοσυντήρησης (κρυόσταση) στον ειδικό θάλαμο του υγρού αζώτου.

Οι υποστηρικτές της κρυογονικής επιμένουν ότι ο θάνατος είναι μια διαδικασία επιδείνωσης και όχι απλώς η στιγμή που η καρδιά σταματά.

Αλλά η βιομηχανία έχει απορριφθεί από την ιατρική κοινότητα εδώ και καιρό ως επιστήμη.

Είνζ Ναοβαρατπονγκ: Το νεότερο άτομο σε Κρυογονική

Ένα από τα πτώματα που κρατά η Alcor είναι αυτό του μωρού Μάθεριν Ναοβαρατπονγκ, γνωστής ως Έινζ, που πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο το 2015, λίγο πριν τα τρίτα γενέθλιά της, αναφέρει το BBC.

Parents hope Thailand's 'frozen' child will live again - BBC News

Οι γονείς της, η μητέρα της Ναρετάλ και ο πατέρας της Σάχατορν, από την Ταϊλάνδη, επέλεξαν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο της εκλιπούσας κόρης τους.

Ο μικρή υποβλήθηκε σε δέκα χειρουργικές επεμβάσεις, δώδεκα γύρους χημειοθεραπείας και είκοση γύρους ακτινοβολίας, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο.

Συνειδητοποιώντας ότι δεν υπήρχε ελπίδα να θεραπεύσει την κόρη του, ο πατέρας της άρχισε να ερευνά την Κρυογονική, με την ελπίδα να πείσει τη γυναίκα του ότι θα μπορούσε να προσφέρει στην κόρη τους μια νέα ζωή στο μέλλον.

«Αυτός ήταν ο τρόπος για να την κρατήσουμε… πρέπει να την κρατήσουμε», είπε σε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix Hope Frozen: A Quest To Live Twice.

Στην αρχή, όλη η οικογένεια ήταν ενάντια στην ιδέα, αλλά ο Σάχατορν πέρασε μήνες για να τους πείσει.

«Πέρασα πολλούς μήνες προσπαθώντας να πείσω τη γυναίκα μου προτού τελικά συμφωνήσει», είπε.

Το ζευγάρι άρχισε να ηχογραφεί βίντεο για την κόρη του, για να το δουν στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα από την Alcor πέταξε στην Ταϊλάνδη όταν πέθανε η μικρή.

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη η κρυογονική, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να ξεκινήσει η διαδικασία κατάψυξης εντός 60 δευτερολέπτων από τη στιγμή που η καρδιά σταματήσει να χτυπά.

Αυτό σήμαινε ότι η οικογένεια της Έινζ παρακολουθούσε καθώς το σώμα της είχε χαμηλώσει μπροστά τους, πριν το σώμα της παγώσει και πετάξει στην Αριζόνα.

«Της είπα, έλα πίσω και γίνε ξανά κόρη μου. Η μαμά σε αγαπάει τόσο πολύ», είπε ο πατέρας της.

ΠΗΓΗhuffingtonpost.gr
Προηγούμενο άρθροGoogle Chrome: Το νέο κόλπο που θα κρατήσει μυστικές τις «αταξίες» σου στο Ίντερνετ
Επόμενο άρθροΜέτρα: Βγαίνει από το mute η μουσική, παραμένει το ωράριο