Χάρις σε πρωτοποριακή μεταμόσχευση κυττάρων από τη μύτη στο νωτιαίο μυελό του

Ο 38χρονος Ντάρεκ Φιντίκα, παράλυτος από το στήθος και κάτω από το 2010, κατάφερε να περπατήσει έπειτα από μία πρωτοποριακή θεραπεία κατά την οποία μεταμοσχεύθηκαν κύτταρα από τη μύτη στο νωτιαίο μυελό του. Ο 38χρονος έμεινε παράλυτος εξαιτίας επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων που δέχτηκε στην πλάτη με μαχαίρι. Τα χτυπήματα έκοψαν σχεδόν τελείως το νωτιαίο μυελό του. Είχε απομείνει ανέπαφη μόνο μία πολύ μικρή λωρίδα στη δεξιά πλευρά. Μετά τη θεραπεία, όμως, μπορεί να περπατά χρησιμοποιώντας ένα «πι» και πιστεύει ότι με την εντατική προσπάθεια σε λίγα χρόνια θα μπορεί να περπατάει δίχως στήριξη.

Η πρωτοποριακή θεραπεία εφαρμόσθηκε από χειρουργούς στην Πολωνία σε συνεργασία με επιστήμονες από το Λονδίνο και οι λεπτομέρειές της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cell Transplantation». Ο ασθενής υποβλήθηκε στη θεραπεία πριν από δύο χρόνια και την πορεία της ανάρρωσής του κατέγραψε το πρόγραμμα «Panorama» του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού BBCOne, που έλαβε ειδική άδεια γι’ αυτό.

Επικεφαλής της ομάδας που χειρούργησε τον κ. Φιντίκα ήταν ο δρ Πάβελ Ταμπάκοφ, νευροχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βρότσλαβ, στη νοτιοδυτική Πολωνία. Αντίστοιχα, επικεφαλής των Βρετανών επιστημόνων ήταν ο καθηγητής Τζοφ Ρέιζμαν, επικεφαλής του Τμήματος Νευρικής Αναγέννησης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του University College του Λονδίνου (UCL). Όπως δήλωσε ο δρ Ρέιζμαν, το επίτευγμα αυτό «είναι πιο εντυπωσιακό από τον άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι».

Πηγή: athensvoice.gr

Προηγούμενο άρθροΗ ελληνική κυβέρνηση 3η πιο «μισητή» στον πλανήτη
Επόμενο άρθρο30χρονη σφήνωσε στην καμινάδα του σπιτιού του πρώην της