Του Λάζαρου Καραούλη

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στις 12 Δεκεμβρίου 2021 με τη μαζική συμμετοχή 270 χιλιάδων μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής, άλλαξαν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Το μήνυμα του νέου Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ξεκάθαρο. Ενότητα στη βάση, ανανέωση και πολιτική αυτονομία.

Θέλουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή των εξελίξεων, συνδιαμορφωτή των προτάσεων για μία νέα σοσιαλδημοκρατική πολιτική, η οποία στις προσεχείς εκλογές θα βάλει τέλος στο τοξικό δίπολο των αποτυχημένων πολιτικών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 8 Μαΐου το στοίχημα είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος από τα κάτω προς τα πάνω. Νέες Τοπικές και Νομαρχιακές οργανώσεις μακριά από μηχανισμούς και αφήνοντας πίσω όλα αυτά που πλήγωσαν την παράταξη. Παράλληλα ψηφίζουμε για συνέδρους και για την επιστροφή στο ιδρυτικό όνομα του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, βάζοντας τέλος στις αντιγραφές, τις απομιμήσεις και την ιδεολογική «κλοπή» των συμβόλων μας από τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Ακρίβεια

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας. Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, σκαρφάλωσε στο 8,9%, καταγράφοντας ρεκόρ 27 ετών. Η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη με 2,7% και με την οικονομία μας να είναι απόλυτα εξαρτώμενη από το φυσικό αέριο.

Βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν γίνει ακριβότερα, το μηνιαίο εισόδημα των πολιτών έχει μειωθεί δραματικά, ενώ έχει μειωθεί δραματικά και ο τζίρος των επιχειρήσεων, κάτι που όπως είναι λογικό αυξάνει την αβεβαιότητα.

Η κυβέρνηση μέσα σε όλα αυτά παραμένει απούσα. Καθυστερεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα αποτελέσουν ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας. Δεν αυξάνει τον κατώτατο βασικό μισθό στα 751 ευρώ, δεν κάνει ελέγχους για την αισχροκέρδεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Υγεία

Σε ό,τι αφορά στην Υγεία, η χώρα μας διαθέτει μόλις το 4,5% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η Πορτογαλία το 7,5% και η γειτονική μας Ιταλία το 10%. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα των σύγχρονων υγειονομικών μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα υπάρχει σημαντική υποχρηματοδότηση και έλλειψη σοβαρού σχεδίου για την αναδιάρθρωσή της, ακόμη και σήμερα.

Νέα Γενιά

Η ανεργία των νέων, τα υψηλά ενοίκια, ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, οι χαμηλοί μισθοί, το δημογραφικό, δημιουργούν καθημερινά ένα ζοφερό περιβάλλον και στους νέους, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην καθημερινότητά τους. Σε αυτό το περιβάλλον, η πολιτεία είναι επίσης απούσα ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται σημαντικές κοινωνικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα η διάθεση χιλιάδων κατοικιών σε οικονομικά ασθενέστερους, νέα ζευγάρια, νέους εργαζόμενους.

Κοινωνική Στέγη

Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική ερευνά του ΟΟΣΑ, πάνω από το 20% των σπιτιών σε Αυστρία, Δανία, Ολλανδία ανήκουν στο δημόσιο, ενώ Γαλλία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν με ποσοστά από 5% μέχρι 10%. Ο ευρωπαϊκός μέσος ορός αγγίζει το 8% ενώ ακόμα και η μη σοσιαλιστική Αμερική έχει ένα ποσοστό της τάξης του 4%.

Χώρες όπως η Αυστρία, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω. Ένα ποσοστό των νέων κατοικιών που χτίζουν οι εργολάβοι, προορίζεται για πολίτες χαμηλών εισοδημάτων σε τιμές όχι μεγαλύτερες από τις τιμές των κοινοτικών κατοικιών. Όσον αφορά στα σπίτια μέχρι δυο δωματίων, αυτά τα προορίζουν κυρίως για όλους όσοι γίνονται 18 χρονών, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι Αυστριακοί βοηθούν έμμεσα τους νέους να κάνουν οικογένεια.

Οι τρεις χώρες που υλοποιούν ή θα υλοποιήσουν προσεχώς τέτοια προγράμματα και θα νοικιάζουν σπίτια σε πολύ χαμηλό μίσθωμα με εισοδηματικά και ορισμένα ακόμη κριτήρια και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γερμανία, όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές, καθώς και η Ιταλία.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή και παρά τα πολλά προβλήματά της, έχει μια μεγάλη ευκαιρία. Πολλά σπίτια είναι δεσμευμένα στις τράπεζες οι οποίες τα πωλούν σε ελληνικά και ξένα funds στο 5-10% της αξίας τους. Ταυτόχρονα, με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, πάνω από το 70% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι παλιά σπίτια ενώ με την δημοσιοποίηση της απογραφής 2021 το ποσοστό αυτό πρόκειται να αυξηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι αδυνατούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το παλιό τους σπίτι δε θα μπορούν να το πουλήσουν ή να το ενοικιάσουν με βάση τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στις δύο περιπτώσεις δίνεται η ευκαιρία στο κράτος με σχετικά χαμηλές επενδύσεις να γίνει κάτοχος αρκετών χιλιάδων κατοικιών από τις οποίες θα μπορέσει να έχει έσοδα για αρκετά χρόνια και να στηρίξει στην πράξη τα χαμηλά εισοδήματα και φυσικά τους ευάλωτους νέους.

*Ο Λάζαρος Καραούλης είναι μέλος Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας ΠΑΣΟΚ, ιδρυτικό μέλος ΚΙΝΑΛ Ανατολικής Αττικής και υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Frederick Κύπρου