Γράφει ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ήταν Οκτώβριος του 2017, όταν εν μέσω θυελλωδών εξελίξεων στον Δήμο Μαραθώνα, είχε παραιτηθεί από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου ο τότε Αντιδήμαρχος, Γιώργος Ζούρος, και έπρεπε να αντικατασταθεί από τον πρώτο επιλαχόντα σε σταυρούς υποψήφιο του συνδυασμού «Πολίτες».

Ο Πέτρος Αλεξανδρής έπρεπε να λάβει μια σημαντική απόφαση: Να αποδεχτεί ή όχι την είσοδό του στο Δημοτικό Συμβούλιο; «Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αρνηθώ την προσφορά των υπηρεσιών μου στον τόπο που γεννήθηκα. Αυτό, άλλωστε, αποτελούσε πάντα το προσωπικό κίνητρο ενασχόλησης με τα κοινά. Να προσφέρω και να βοηθάω», υπογραμμίζει μετά από ενάμιση χρόνο ο Πέτρος Αλεξανδρής και αναλύει στη MP όσα έζησε ο ίδιος ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όσα φιλοδοξεί να ζήσει την ερχόμενη τετραετία σε περίπτωση που τον εμπιστευτούν εκ νέου οι συμπολίτες του, καθώς θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» του Σπύρου Λιβαθινού.


Κύριε Αλεξανδρή, αν σας ζητούσαμε να μας περιγράψετε με μία λέξη όσα ζήσατε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ποια θα ήταν αυτή;

Παράνοια! Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψω τις περίεργες καταστάσεις που βιώσαμε όσοι κληθήκαμε να υπηρετήσουμε μια δημοτική αρχή, όπως αυτή του Ψηνάκη.

Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο επιλέξατε να είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου το 2014 και τι διαπιστώσατε στην πορεία;

Η θητεία μας ξεκίνησε με έναν τρόπο που μας έκανε να πιστέψουμε σε κάτι διαφορετικό. Από τους πρώτους κιόλας μήνες, όμως, άλλαξαν ολοκληρωτικά τα δεδομένα. Διαρκές ανακάτεμα στελεχών σε όλες τις υπηρεσίες, στις αντιδημαρχίες. Γι’ αυτό χρησιμοποιώ τη λέξη «παράνοια»! Πώς να υπάρξει ένα υγιές περιβάλλον υπό αυτό το καθεστώς;

Για ποιον λόγο δεν είδαμε κι εσάς να εμπλέκεστε στο… rotation αντιδημαρχιών στο οποίο αναφέρεστε; Δε σας έγινε πρόταση να αναλάβετε έμμισθη θέση;

Ο Ψηνάκης μού ζήτησε από την πρώτη στιγμή να αναλάβω Αντιδήμαρχος. Του αρνήθηκα για έναν βασικό λόγο: Ήθελα αρχικά να διαπιστώσω εκ των έσω τι συνέβαινε στον Δήμο. Τα γεγονότα με είχαν καταστήσει ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στην αξιοπιστία του Δημάρχου, καθώς από αυτήν κρίνεται η αποτελεσματικότητα όλων των υπηρεσιών. Οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν.

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, πάντως, να αρνείται οποιοσδήποτε σύμβουλος έμμισθη θέση, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη για όλους εποχή, όπως αυτή που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια η χώρα μας.

Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αποδεχτώ έμμισθη θέση μετά από πρόταση του συγκεκριμένου ανθρώπου, από τη στιγμή που διαπίστωσα ότι το ενδιαφέρον του επικεντρωνόταν σε οτιδήποτε άλλο, πλην του συμφέροντος του Δήμου. Η συμμετοχή μου στα κοινά ουδέποτε είχε στόχο την εξασφάλιση ενός μισθού ή μιας καρέκλας. Μοναδική μου επιδίωξη ήταν -και εξακολουθεί να είναι- να βοηθάω τον τόπο που γεννήθηκα, τους επαγγελματίες του, μήπως και καταφέρουμε να δώσουμε τέλος στη στασιμότητα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Πάμε, όμως, στην επόμενη μέρα του Δήμου…

Ακριβώς όπως το λέτε. Η επόμενη μέρα του Δήμου είναι αυτή που προέχει αυτή τη στιγμή. Να κοιτάξουμε όλοι μας πώς θα προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και πώς θα βγάλουμε τον τόπο μας από τα σημερινά αδιέξοδά του.

Γιατί με τον Σπύρο Λιβαθινό, λοιπόν; Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;

Την απάντηση την έχετε λάβει ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δείτε απλά τον αριθμό των υποψηφίων συμβούλων κάθε συνδυασμού. Ο Σπύρος Λιβαθινός είναι ο μόνος που ενέπνευσε τόσους πολλούς κατοίκους του Δήμου μας προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές και να πιστέψουν στο αναπτυξιακό σχέδιο της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Αυτό λέει πολλά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που όλοι μας μετράμε δύο και τρεις φορές τα δεδομένα, προτού λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση.

Ωστόσο, πολιτικοί σας αντίπαλοι χαρακτηρίζουν τον Λιβαθινό «συνέχεια του Ψηνάκη».

Θα σας απαντήσω με μια λέξη: Αποπροσανατολισμός! Άλλωστε, όσοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ρητορική, θέλουν να βγάλουν από το κάδρο της συζήτησης και τις δικές τους ευθύνες για όσα ζήσαμε την τελευταία πενταετία.

Τι εννοείτε;

Οι συνέπειες της «μαύρης Δημαρχίας Ψηνάκη» γιγαντώθηκαν όχι μόνο από τη δική του ανικανότητα, αλλά και από την ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπολίτευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας. Ουσιαστική αντιπολίτευση έγινε μόνο από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους. Όσοι παρακολουθούσαν τακτικά τα δημοτικά συμβούλια, αντιλαμβάνονται τι εννοώ…

Ποιος θεωρείτε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος του Πέτρου Αλεξανδρή στην επόμενη μέρα του Δήμου;

Λόγω και της ενασχόλησής μου με τον Εμπορικό Σύλλογο, αλλά και με αθλητικούς συλλόγους της πόλης μας εδώ και πολλά χρόνια, αγωνίζομαι για έναν στόχο: Την εκμετάλλευση κάθε γεγονότος προς όφελος των επαγγελματιών και των παραγωγών του τόπου μας. Ένας υγιής Δήμος, μπορεί να είναι υγιής μόνο εφόσον οι επαγγελματίες ευημερούν και η Τοπική Οικονομία ανθεί. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μαραθώνα την τελευταία δεκαετία.

Πώς θα καταφέρουμε, όμως, να δώσουμε τέλος στην κατάσταση που περιγράφετε;

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ελκυστικά σημεία αναφοράς που θα καταστήσουν τον Δήμο πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη. Το οξύμωρο με τη δική μας περίπτωση είναι ότι διαθέτουμε πλειάδα τέτοιων σημείων (αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια, παραλίες κ.α.) και αντί να τα αναδεικνύουμε τα έχουμε αφήσει να ρημάζουν στην εγκατάλειψη.

Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ αποτελεί τη λύση που αναζητούμε όλοι για το αύριο του Δήμου;

Όλους αυτούς τους μήνες στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ οι υποψήφιοι σύμβουλοι που στελεχώνουμε τον συνδυασμό, δουλέψαμε σκληρά συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας, ακριβώς για να καταφέρουμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα τέλος στην υπάρχουσα, ντροπιαστική για όλους μας, κατάσταση.

Η εικόνα που περιγράφετε δεν είναι συνηθισμένη στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Αυτή είναι και μια μεγάλη διαφορά του Σπύρου Λιβαθινού σε σχέση με άλλους υποψήφιους Δημάρχους. Ουδέποτε μας αντιμετώπισε ως… εκλογικούς μαγνήτες ψήφων για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά από την πρώτη στιγμή μάς ανέδειξε ως συνεργάτες στο πλευρό του. Γι’ αυτό και ενέπνευσε τόσους πολλούς ανθρώπους να εργαστούν δίπλα του.

Να περάσουμε και στο κεφάλαιο Μαραθώνιος; Η δική σας άποψη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εδώ και δέκα χρόνια είστε και ο ίδιος ενεργός μαραθωνοδρόμος.

Η συμμετοχή μου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξεκίνησε το 2008 και, μέσα από τις εμπειρίες που απέκτησα ως αθλητής, αντιλήφθηκα πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση όχι μόνο της συγκεκριμένης διοργάνωσης, αλλά του παγκόσμιου κινήματος του Μαραθώνιου Δρόμου προς όφελος της πόλης μας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα Δημοτικού Συμβούλου, βρίσκομαι σε διαρκή επαφή με τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ, προκειμένου ο Δήμος Μαραθώνα να αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου σε ένα τόσο σπουδαίο αθλητικό γεγονός, όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Να αποκτήσει τα οφέλη που του αναλογούν ως η γενέτειρα του Μαραθώνιου Δρόμου.

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αμιγώς πολιτικό αντικείμενο της συζήτησής μας. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται καθημερινά με το τρέξιμο αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς. Που πιστεύετε ότι οφείλεται το συγκεκριμένο γεγονός;

Το τρέξιμο αποτελεί ένα είδος ψυχοθεραπείας. Χαλαρώνεις -γιατί για να καλύψεις μια μεγάλη απόσταση πρέπει πάνω απ’ όλα να είσαι ήρεμος- δοκιμάζεις τις αντοχές και τα όριά σου και αναζητείς σε κάθε περίπτωση τον καλύτερο τρόπο άσκησης για να σε βρει η επόμενη μέρα υγιή.

Τρέξιμο λοιπόν στον δρόμο, τρέξιμο και στον Δήμο για να καταφέρει να ορθοποδήσει…

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα! Να βγάλουμε εις πέρας την απόσταση της επερχόμενης τετραετίας και να μας βρει το κατώφλι της επόμενης σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Να μην αφήσουμε τον Δήμο Μαραθώνα να γυρίσει στο χθες και να περιμένουμε πάλι σε τέσσερα χρόνια την επανεκκίνησή του!