Η 15η Απριλίου θα αποτελεί εφεξής μαύρη μέρα για τη γαλλική ιστορία κι όχι μόνο. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων και οι καταστροφές που προκάλεσε, σόκαραν την παγκόσμια κοινή γνώμη και άγγιξαν ακόμη και ανθρώπους που δε διατηρούν καλή σχέση με την Καθολική Εκκλησία ή και γενικότερα με τις θρησκείες.

Η ανταπόκριση στην επιθυμία της γαλλικής προεδρίας για δωρεές, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, ήταν άμεση, με αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες να μαζευτεί 1 δισ. ευρώ, με αρκετούς σχολιαστές βέβαια να εκφράζουν αγανάκτηση, δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία ανάλογη ανταπόκριση από γάλλους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση για να στεγαστούν οι χιλιάδες άστεγοι που κυκλοφορούν καθημερινά στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όταν σε διάστημα 1,5 μήνα, στις αρχές του 2018, 11 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο μόνο στο Παρίσι.

Τι είναι, όμως, αυτό που καθιστά τη Νοτρ Νταμ τόσο σημαντική πέρα από την ιστορία εννέα αιώνων που κουβαλά στην πλάτη της;

1. Το πιο δημοφιλές μνημείο της Γαλλίας

Η Disneyland, η Μονμάρτη, ο Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και η κουλτούρα του Παρισιού είναι ενδεχομένως οι βασικότεροι λόγοι που κάποιος αποφασίζει να επισκεφτεί τη γαλλική πρωτεύουσα. Σχεδόν, όμως, όλοι όσοι ταξιδεύουν στο Παρίσι αφιερώνουν χρόνο και για την Παναγία των Παρισίων. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περνούν τις πύλες της περίπου 13 εκατ. επισκέπτες κάτι που σημαίνει ότι καθημερινά υποδέχεται 35.000.

2. Το «σημείο Μηδέν» του Παρισιού

Το λογικό εφόσον βρεθείτε στη Νοτρ Νταμ είναι να… χαζέψετε με την επιβλητικότητά της και να κοιτάζετε ψηλά. Αν, όμως, κοιτάξετε κάτω, θα δείτε ότι στην πλατεία μπροστά από τον ναό υπάρχει μια στρογγυλή πλάκα που υποδηλώνει ότι βρίσκεστε στο «σημείο Μηδέν» του Παρισιού, ήτοι στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας.

3. Οι καμπάνες και τα ονόματά τους

Όπως συχνά συμβαίνει σε μεγάλους ναούς, έτσι και στην Παναγία των Παρισίων οι καμπάνες έχουν… παρελθόν, ζωή και ονόματα! Οι κύριες καμπάνες του Ναού λέγονται Marie, Emmanuel, Gabriel, Anne-Genevieve, Denis, Marcel, Etienne, Benoit-Joseph, Maurice και Jean-Marie.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν είναι οι ίδιες καμπάνες που τοποθετήθηκαν πριν από περίπου έξι αιώνες, καθώς οι αρχικές κατέβηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και μετατράπηκαν σε οβίδες για τα κανόνια…

4. Συντήρηση για… γέλια και για κλάματα

Το ενδιαφέρον του γαλλικού κράτους για το ιστορικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς πριν την πυρκαγιά ήταν αντιστρόφως ανάλογο συγκριτικά με αυτό που δείχνει τώρα για την ανοικοδόμηση.

Ενδεικτικό είναι ότι παρότι τα έσοδα από τα εισιτήρια των επισκεπτών ξεπερνούσαν κάθε χρόνο τις προσδοκίες και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία πως η Νοτρ Νταμ έχει «γεράσει» και χρειάζεται πολύ καλή συντήρηση συνολικού κόστους περίπου 150 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση δεν ξόδευε παρά περίπου 2 με 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Η ειρωνεία, ωστόσο, είναι ότι η κατάρρευση δεν προήλθε τελικά επειδή ο Ναός ήταν κακοσυντηρημένος, αλλά ήρθε σε μια στιγμή που στο εσωτερικό του γίνονταν εργασίες συντήρησης…

5. Ισοπέδωσε χώρες, επιδιορθώνει τον Ναό

Αυτό κι αν είναι τραγική ειρωνεία. Από όλα τα διαθέσιμα μεγάλα κεφάλια, ο Εμμανουέλ Μακρόν επέλεξε ως επικεφαλής της διαδικασίας επιδιόρθωσης της Νοτρ Νταμ τον Ζαν Λουί Γκεοργκελίν. Ποιος είναι αυτός; Ο πρώην επιτελάρχης στρατηγός, ο οποίος ηγείτο των γαλλικών επιχειρήσεων σε Λιβύη και Αφγανιστάν…