Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Ένα από τα βασικά μας θέματα στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας αφορούσε στις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας μπάσκετ ανδρών και βόλεϊ γυναικών του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης.

Αμφότερες κατέκτησαν το πρωτάθλημα στις κατηγορίες τους και αυτόματα και την άνοδό τους κι όλα αυτά σε μια χρονιά που δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς λόγω της πυρκαγιάς και των συνεπειών της.

Η ολοκλήρωσή της, όμως, πιστοποίησε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια στον ΕΣΝΜ και η δουλειά που γίνεται, αποδίδει καρπούς και από πλευράς επιτυχιών, αν κι αυτές δεν αποτελούν αυτοσκοπό.

Κι αν δεν αποτελούν μία φορά αυτοσκοπό για τους άνδρες και τις γυναίκες, δεν είναι ούτε κατά διάνοια όταν πάμε στις παιδικές κατηγορίες. Όλα όμως έχουν τη σημασία τους…

Κι έπεται και συνέχεια…

Η κατηγορία των Προ Μίνι στο Μπάσκετ, αφορά σε παιδιά γεννημένα μετά το 2007. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, εδώ ουδόλως ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αλλά προέχει η ψυχαγωγία των παιδιών, η διασκέδασή τους, η ένωσή τους με το άθλημα, η καλή σωματική τους ανάπτυξη, η άμιλλα και η δημιουργία αντίληψης της έννοιας «ομάδα». Όταν όλα αυτά κυλούν αρμονικά, σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι αγωνιστικές επιτυχίες.

Ο ΕΣΝΜ κατάφερε φέτος να τα συνδυάσει όλα με επιτυχία και το αποτέλεσμα ήταν θριαμβευτικό. Κατεβαίνοντας μόλις για δεύτερη χρονιά σε αγώνες, άρα έχοντας έλλειψη σημαντικών παραστάσεων, τερμάτισε πρώτος στη 2η κατηγορία του πρωταθλήματος Προ Μίνι με ρεκόρ 9 νίκες-3 ήττες. Το έπραξε, δε, απέναντι σε σωματεία με μακρά πορεία, διακρίσεις και know-how στον τομέα των Ακαδημιών, όπως είναι οι Αργοναύτης Ραφήνας, Γ.Σ Παλλήνης, Κρόνος Γέρακα, Αετός Πικερμίου κ.α.

Τι σημαντικότερη κληρονομιά για έναν σύλλογο που προσπαθεί να ρίξει βάρος στις Ακαδημίες του, έχοντας ως απώτερο στόχο την τροφοδότηση των μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων με αθλητές προερχόμενους από την περιοχή μας. Τι καλύτερο, επίσης, για την ψυχολογία των παιδιών, που όμως μας λέει ένας από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμορφωτικού και υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη κατηγορία, Γιώργος Μπογιατζής «ήταν ούτως ή άλλως ανεβασμένη, αλλά με το πρωτάθλημα, την απονομή και τα μετάλλια, εκτοξεύτηκε στα ύψη. Γίναμε μια ακόμη περισσότερο δεμένη ομάδα και οι μικροί διασκεδάζουν το παιχνίδι».

Η όρεξη άνοιξε. Και το προνόμιο του ΕΣΝΜ δεν είναι μόνο ότι έμαθε πώς φτάνεις στην κορυφή, αλλά, κυρίως, ότι στην ομάδα αγωνίζονται παιδιά γεννημένα και το 2008, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική και για του χρόνου.

Ρωτήσαμε τον κ. Μπογιατζή για το μυστικό της επιτυχίας, πέρα από τα προφανή, δηλαδή την καλή οργάνωση και τη μεγάλη προσπάθεια. Την απάντησή του δεν την περιμέναμε, καθώς σπανίζει σε οποιαδήποτε περίσταση μιλάμε για ομάδες με μικρούς αθλητές και εμπλεκόμενους γονείς…

«Αυτό που έγινε φέτος δεν έχει προηγούμενο. Σε μια ολόκληρη χρονιά δεν είχαμε ούτε ένα περιστατικό με γονέα να διαμαρτύρεται, γιατί το παιδί του δεν παίζει αρκετά ή έχει λανθασμένο ρόλο στην ομάδα. Κι αυτό το πιστώνονται εξ ολοκλήρου ο προπονητής μας, Γιάννης Κολοκυθάς, αλλά και οι γονείς που επέδειξαν εξαιρετική ωριμότητα και συμπεριφορά»