Δεκατρία ερωτήματα υπέβαλαν εγγράφως στον δήμο Μαραθώνος οι Πολίτες εν Δράσει, όπως έκαναν γνωστό με ανακοίνωσή τους. Τα ερωτήματα για τα οποία περιμένουν απαντήσεις αφορούν την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, με την παράταξη να αφήνει σαφείς αιχμές για τη δημοτική αρχή.
Αναλυτικά:
Ενώ η (μη) αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της 11ης Αυγούστου που κατέκαψε την Αττική εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως… επιτυχία τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την δημοτική αρχή του Μαραθώνα, οι Πολίτες Εν Δράσει υποβάλαμε στον Δήμο Μαραθώνα εγγράφως τα παρακάτω ερωτήματα:
1.Εάν έχει συσταθεί και στελεχωθεί μονάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και ποιος έχει οριστεί προϊστάμενος της συγκεκριμένης μονάδας.
2.Εάν έχει συνταχθεί Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου με βάση τις οδηγίες σχεδίασης του Σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ 2 (5η έκδοση) του Έτους 2023 και να μας σταλεί αντίγραφο.
3.Εάν έχουν συνταχθεί μνημόνια ενεργειών για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών από τις οργανικές μονάδες του Δήμου
4.Εάν έχει συνταχθεί ειδικό σχέδιο Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης πολιτών, με τη συνδρομή των κατά τόπους αρμοδίων Αστυνομικών, Πυροσβεστικών, Λιμενικών και Υγειονομικών αρχών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ΓΓΠΠ και του σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ 2 (5η έκδοση).
5.Εάν έχουν γίνει ενημερώσεις πολιτών για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.
6.Εάν έχει γίνει εγκατάσταση και συντήρηση πυροσβεστικών υδροστομίων, σε ποιες περιοχές, αυτοβούλως ή μετά από σύσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
7.Εάν έχουν εκτελεστεί έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, δρόμους, οικισμούς, οικοπεδικοί χώροι πολιτών ή σημεία και χώρους αρμοδιότητάς του Δήμου, ή εάν έχουν εκτελεστεί εργασίες προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από το Δήμο καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, κυρίως στη ζώνη μίξης Δασών – Πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
8.Εάν ο Δήμος έχει λάβει οικονομική ενίσχυση με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την Πυροπροστασία καθώς και το ύψος αυτής, τόσο για το τρέχον έτος 2023 όσο και για τα έτη 2022 – 2021 και τα αντίστοιχα ποσά και πού δαπανήθηκαν.
9.Εάν έχει γίνει προπαρασκευαστική σύγκλιση των Συντονιστικών Οργάνων (ΣΤΟ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ 2 (5η έκδοση).
10.Εάν ο Δήμος συμμετείχε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και τι αποφάσεις πάρθηκαν.
11.Εάν έχουν διενεργηθεί ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών του Δήμου, έναντι Δασικών Πυρκαγιών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΓΓΠΠ και όχι σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.
12.Εάν είχαν πραγματοποιηθεί ΣΤΟ κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, πόσα, που και πότε, ποιοι συμμετείχαν και τι αποφάσεις πάρθηκαν.
13.Ζητήσαμε να προσκομιστούν οι σχετικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής προκειμένου να κινητοποιηθεί η Πολιτική Προστασία για την ενεργοποίηση του 112 σε ότι αφορά την Οργανωμένη Απομάκρυνση πολιτών και παραθεριστών.
Από τη συμμετοχή του εκλεγμένου αντιπροσώπου μας και επικεφαλής των Πολιτών Εν Δράσει Βασίλη Αχλάδη στις συνεδριάσεις του ΣΤΟ αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η απουσία του δημάρχου στο πρώτο ΣΤΟ μετά τη φωτιά αλλά και η σύσταση εκ μέρους του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας στο δεύτερο ΣΤΟ ότι απαγορεύεται η χρήση/δημοσιοποίηση όσων λέχθηκαν εντός του ΣΤΟ με το πρόσχημα ότι οι υπηρεσίες που συμμετέχουν (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό) έρχονται σε δύσκολη θέση, αφού αναδεικνύονται τυχόν ελλείψεις/παραλείψεις τους. Όμως και οι υπηρεσίες δεν πρέπει να λογοδοτούν για τους χειρισμούς τους;
Επίσης, τα πρακτικά σε αυτό το τόσο σημαντικό όργανο κρατούνται χειρόγραφα και με τρόπο πολύ περιληπτικό με αποτέλεσμα να παραλείπονται σημαντικές πληροφορίες. Το αίτημά μας να γίνεται ηχογράφηση των συνεδριάσεων ΣΤΟ για να τηρούνται σωστά τα πρακτικά, απορρίφθηκε γιατί δεν τους υποχρεώνει ο νόμος
Γενικά, όλη η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής δείχνει μια προσπάθεια ελέγχου της πληροφορίας, οριακή τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών μόνο ως προς το γράμμα του νόμου και όχι την ουσία του. Αυτές οι πρακτικές θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι, αφού ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και να εντοπίζει τα κακώς κείμενα, με μόνο γνώμονα το όφελος των πολιτών.