Η κακοποίηση ζώων και η υποτίμηση της αξίας της ζωής τους είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, το οποίο όσο πίσω γυρίζουμε στον χρόνο, τόσο πιο έντονα το συναντάμε.

Ίσως ακούγεται παράδοξο κάποιος να διαμαρτύρεται για τα δικαιώματα των ζώων, την ίδια στιγμή που για παράδειγμα είναι κρεατοφάγος, αλλά ποιος αμφιβάλλει ότι η ιστορία ενός εκ των πιο διάσημων σκύλων που έζησαν ποτέ και που θεωρήθηκε θρύλος, είναι πολύ θλιβερή. Και για όσα βίωσε όσο ζούσε, αλλά κυρίως για τον τρόπο που πέθανε…

Η Kudryavka, ένα ημίαιμο, όχι πολύ μεγαλόσωμο χάσκι-σπιτς, περνούσε τις μέρες της αναζητώντας τροφή και ζεστασιά όσο τριγυρνούσε ως αδέσποτη στους παγωμένους δρόμους της Μόσχας. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι αυτή η συνθήκη ήταν πολύ καλύτερη, από τη μετέπειτα εμπειρία της με τους ανθρώπους.

Χωρίς να έχει ιδέα τι την περίμενε, επιλέχθηκε για να γίνει μέρος ενός πειράματος ως το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το ότι ήταν αδέσποτη, μάλιστα, αποδείχθηκε καταδικαστική λεπτομέρεια, μια και ταίριαζε στο προφίλ του σκυλιού που θα άντεχε τις κακουχίες και το κρύο.

Ρώσοι μηχανικοί είχαν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή με τον Sputnik 1 και τώρα, σχεδίαζαν άρον άρον τη δεύτερη αποστολή τεχνητού δορυφόρου για τις 3 Νοεμβρίου του 1957, ώστε να συμπέσει με την 40ή επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης.

Μια αποστολή αυτοκτονίας, καθώς ήξεραν ότι ο δορυφόρος και η Kudryavka δεν θα επέστρεφαν ποτέ στη Γη, πολύ απλά γιατί ακόμα δεν υπήρχε η γνώση να γίνει κάτι τέτοιο…

Το πρώτο βήμα μετά την επιλογή της ήταν να συστηθεί στο κοινό μέσω ραδιοφώνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της γνωριμίας, γάβγισε και έτσι της δόθηκε το όνομα Λάικα (το σκυλί που γαβγίζει στα ρωσικά), με το οποίο έγινε γνωστή παγκοσμίως.

Στο σώμα του 3χρονου σκυλιού τοποθετήθηκαν συσκευές μετά από επέμβαση, για να μετρούν τους παλμούς της καρδιάς, την αναπνοή του, την αρτηριακή του πίεση και την κινητικότητα του σώματος. Ένας από τους φύλακές της φρόντισε να της χαρίσει λίγες στιγμές ευτυχίας πριν το ταξίδι της στο άγνωστο. Ήταν οι τελευταίες χαρούμενες μέρες πριν την αποστολή αυτοκτονίας που ουδέποτε επέλεξε.

Τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευση, η Λάικα μπήκε σε μια κάψουλα, τόσο μικρή που με το ζόρι μπορούσε να κουνηθεί. Το πρωτόκολλο έλεγε ότι πρέπει να έχει συγκεκριμένο βάρος και για να μην το ξεπεράσει, προβλεπόταν μόλις ένα γεύμα σε ολόκληρο το ταξίδι της, ωστόσο ο θρύλος λέει ότι μία γιατρός έσπασε το πρωτόκολλο και την τάισε γιατί την λυπήθηκε.

Στις 3 Νοεμβρίου, στις 5:30 το πρωί τοπική ώρα, ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε με τις δυνάμεις G να φτάνουν πέντε φορές τα κανονικά επίπεδα βαρύτητας.

Οι τελευταίες στιγμές της Λάικα ήταν εφιαλτικές. Ο καρδιακός παλμός της τριπλασιάστηκε και ο ρυθμός της αναπνοής της τετραπλασιάστηκε, δεν μπορούσε να κουνηθεί καθόλου και ήταν τρομοκρατημένη. Έφτασε σε τροχιά ζωντανή, κάνοντας τον κύκλο της Γης σε περίπου 103 λεπτά. Η απώλεια της θερμικής ασπίδας έκανε τη θερμοκρασία στην κάψουλα να αυξηθεί απροσδόκητα και να ξεπεράσει τους 90 βαθμούς Κελσίου.

Η Λάικα δεν πέθανε χωρίς να ταλαιπωρηθεί, όπως ήθελαν να διατείνονται οι Ρώσοι με βάση το αρχικό τους σχέδιο. Υπέφερε σε κάθε στιγμή αυτής της διαδικασίας, από την ημέρα που την διάλεξαν και την πήραν από τον δρόμο, μέχρι το φρικτό τέλος της.

Ένα ζώο θυσιάστηκε, ώστε η Ρωσία να μπορεί να καυχιέται ότι έστειλε πρώτη σε τροχιά γύρω από τη Γη ζωντανό οργανισμό.

Κι αυτό είναι ένα μοτίβο που ο άνθρωπος επαναλαμβάνει. Ορισμένες φορές υποβάλλοντας ζώα σε φρικτά βασανιστήρια με τη δικαιολογία ότι όλα γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας. Μερικές άλλες επειδή ευρισκόμενος στη θέση του κυρίαρχου ζώου, αδυνατεί να δείξει τον δέοντα σεβασμό στα υπόλοιπα.

Πόσο λυπηρή διαπίστωση, το ζώο με την πιο ανεπτυγμένη συνείδηση να είναι τόσο ασυνείδητο…

Προηγούμενο άρθροΠολίτες εν Δράσει: 13 ερωτήματα στη δημοτική αρχή για την καταστροφική φωτιά
Επόμενο άρθροΈνα βράδυ στην Tropicalia, ένα ξημέρωμα στο Μάτι