Κατά κάποιο τρόπο, τα ρομπότ του σεξ δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλές κούκλες του σεξ που κινούνται. Υπάρχει, όμως, κάτι περισσότερο σε ένα “sexbot” από μια απλή κίνηση που μπορεί να δώσει ζωή στην παλιομοδίτικη κούκλα -όπως πχ η αντίληψη; Κάποιοι λένε ότι υπάρχει.

Για να πούμε την αλήθεια, αυτές οι μηχανές έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και όσο περνά ο καιρός, μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα ανθρώπινα όντα για την ευχαρίστηση των οποίων έχουν σχεδιαστεί.

Θα μπορέσουν άραγε ποτέ οι κούκλες του σεξ να μας ξεγελάσουν τόσο ώστε να πιστέψουμε ότι είναι όντως ανθρώπινα όντα; Μόνο ο χρόνος μπορεί να το πει αυτό.

Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα facts για να καταλάβουμε πόσο έχει εξελιχθεί αυτός ο κόσμος, που ακόμη μάλλον κρύβεται κάτω από ένα μεγάλο ταμπού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο DIGISEXUAL;

Το “Digisexual” είναι ένας όρος που κερδίζει σιγά σιγά δημοτικότητα και επιδιώκει να περιγράψει εκείνον τον άνθρωπο που έλκεται περισσότερο από τεχνολογικές μορφές σεξουαλικότητας από ό, τι από άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την έλξη για αληθινά ρομπότ του σεξ, αλλά και την έλξη για άλλα άτομα που προτιμούν άλλες μορφές τεχνολογικά υποβοηθούμενου σεξ έναντι των σχέσεων με άλλους ανθρώπους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα digisexual άτομα αυξάνονται συνεχώς και ότι μια μέρα θα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Κάποιοι μάλιστα προβλέπουν ότι μέχρι το 2030, οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν σεξ εικονικής πραγματικότητας απ’ τα σπίτια τους, με τρόπο ανάλογο με το πώς βλέπουν σήμερα πορνό.

Με βάση αυτούς ορισμούς, υπάρχουν ήδη πολλοί digisexual εκεί έξω. Άλλωστε, μία από τις παρενέργειες του εθισμού στην πορνογραφία είναι η έλλειψη προτίμησης ή η ανικανότητα να αποδώσει κάποιος με αληθινούς συντρόφους, προτιμώντας το πορνό.

Άραγε αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι μερικοί από τους πρώτους digisexual εκεί έξω; Θα έρθει κάποτε η μέρα που αυτό που σήμερα αποκαλούμε “εθισμό στο πορνό” θα κανονικοποιηθεί ως σεξουαλική προτίμηση; Κανείς δεν ξέρει ακόμα.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν προβλέψεις που λένε ότι μέχρι το 2025, τα νοικοκυριά με πολύ υψηλό εισόδημα θα έχουν από ένα ρομπότ του σεξ στο σπίτι τους. Θα είναι ακριβά εμπορεύματα αλλά θα μπορεί να τα βρει κανεις πολύ εύκολα, και θα είναι προσβάσιμα σε όλους. Ακόμη πιο εκπληκτική από αυτήν την πρόβλεψη, είναι αυτή που λέει ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν σεξ με μηχανές παρά με άλλους ανθρώπους.

Η σεξουαλική μας ζωή θα έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μηχανοποιημένη, και οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια αυξανόμενη κατάτμηση του σεξ έναντι των πραγματικών σχέσεων, δηλαδή οι άνθρωποι θα αρχίσουν να διαχωρίζουν αυτά τα δύο στοιχεία της ζωής τους.

Το γεγονός είναι ότι κατά κάποιο τρόπο θα εξελιχθούμε πολιτισμικά με βάση αυτές τις δραστικές αλλαγές, όπως ακριβώς έχουμε εξελιχθεί για να χρησιμοποιούμε τα smartphone στην καθημερινή μας ζωή. Το τι είδους αλλαγές όμως θα επέλθουν, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για την ώρα.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ

Στο μέλλον ο γάμος με ρομπότ θα μπορούσε να γίνει κάτι το συνηθισμένο. Άλλωστε, κάποιες τέτοιες περιπτώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σήμερα, αν και προς το παρόν μοιάζουν ως απλές εκκεντρικότητες.

Σε μια τέτοια ασυνήθιστη περίπτωση γάμου ανθρώπου με αντικείμενο, υπάρχει ένας Ιάπωνας ονόματι Ακιχίκο Κόντο ο οποίος πιστεύει ότι είναι όντως παντρεμένος με ένα ρομπότ (ή με κάτι που μοιάζει σε ρομπότ). Ο άνθρωπος αυτός είναι ερωτευμένος με ένα τρισδιάστατο ολόγραμμα. Ωστόσο, προς μεγάλη του απογοήτευση, ο υπόλοιπος κόσμος δεν παίρνει και τόσο στα σοβαρά τον γάμο του.

Σύμφωνα με τον Κόντο, αυτά που εισπράττει απ’ το ρομπότ-ολόγραμμα, δεν θα μπορούσε ποτέ να τα εισπράξει από μία αληθινή γυναίκα. Υποστηρίζει πχ ότι δεν θα τον απατήσει ποτέ, ότι δεν πρόκειται ποτέ να γεράσει ή να πεθάνει και ότι θα του δίνει πάντοτε αυτό που θέλει.

Η αγάπη μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σ’ αυτόν τον συνεχώς παράξενο και μεταβαλλόμενο κόσμο, και πιθανότατα έχουμε να δούμε πολλά περισσότερα από αυτήν την νέα πραγματικότητα.

ΓΑΜΟΣ

Σε συνέχεια των όσων γράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο, αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μια διάσκεψη με τίτλο “Sex and Love With Robots”, κατά την οποία ειδικοί εξήγησαν ότι, κατά την πεποίθησή τους, ο γάμος με τα ρομπότ θα έχει νομιμοποιηθεί μέχρι το 2050!

Ως παράδειγμα, φέρνουν τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων -χωρίς να κάνουν καμία άλλη σύνδεση προφανώς. Σήμερα, σε πολλές χώρες του κόσμου η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι μια παράνομη πρακτική αλλά σε κάποιες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά έχουν προχωρήσει και στη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ εξακολουθούν να θυμούνται εκείνη την εποχή που αυτός ο γάμος ήταν εντελώς αδιανόητος.

Ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων συνέβη στις ΗΠΑ στις 17 Μαΐου 2004. Θα δούμε κάποια στιγμή και τον γάμο “ανθρώπων-ρομπότ”; “Πολύ πιθανό”, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ

Τα ρομπότ θα ανταποκρίνονται επίσης στην αφή, όπως οι οθόνες των smartphone και tablet, και θα “αισθάνονται” πότε τα χέρια μας είναι πάνω στο κορμί τους. Αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί μια απόκριση ερεθίσματος έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με μια συνειδητή οντότητα, αν και αυτό φυσικά δεν ισχύει.

Το “TouchYou” είναι το όνομα μιας από τις τεχνολογίες που εμπίπτουν στον κλάδο του “έξυπνου δέρματος”, κάτι που ουσιαστικά λειτουργεί σαν οθόνη αφής. Ο στόχος του έξυπνου δέρματος (“ανθρώπινου δέρματος”, όπως το αποκαλούν κάποιοι άλλοι) είναι να επιτρέψει στο ρομπότ να “αισθάνεται” τους χρήστες του, κάτι που εγείρει μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει για ένα ρομπότ να “αισθάνεται” το άγγιγμα ενός ατόμου. Αισθάνεται πραγματικά το “sexbot” ή μήπως αυτή είναι απλώς μια απόκριση όπως όταν κουνάς το ποντίκι σε έναν υπολογιστή;

Σε ποιο σημείο πρέπει να φτάσουμε για πει κανείς ότι τα ρομπότ “αισθάνονται” πραγματικά το άγγιγμα του χρήστη τους;

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

Τα sex robots δεν κοστίζουν φθηνά αυτές τις μέρες, αλλά το κόστος τους προβλέπεται να πέσει κατακόρυφα στο μέλλον όσο η δημοτικότητα τους θα αρχίσει να αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, το υψηλό κόστος των sexbots έχει γεννήσει έναν νέο τύπο επιχείρησης που είναι πολύ πιο προσιτός, αν και μπορεί να είναι αποκρουστικός ή αηδιαστικός για κάποιους: μιλάμε για τους οίκους ανοχής με sexbots. Σε όλο τον κόσμο εξαπλώνονται τα studios με κούκλες και sexbots, όπου μπορεί κανείς να πάει και να νοικιάσει ένα από αυτά για περίπου 150 δολάρια την ώρα. Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένας υπάλληλος ο οποίος θα περνάει την ημέρα του, καθαρίζοντας τα ρομπότ ή τις κούκλες, πριν τις δώσει στον νέο πελάτη. Αλλά αν εσείς αισθάνεστε άνετα χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που είχε μόλις χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα σας κρίνουμε.

Ποιος ξέρει πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον τέτοιων επιχειρήσεων; Το μόνο που μπορούμε μόνο να υποθέσουμε είναι ότι όσο αυτή η αγορά θα επεκτείνεται, το ίδιο θα συμβαίνει και με την αντίστοιχη “βιομηχανία” τέτοιων οίκων ανοχής.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και έτσι θα παραμείνει και για τα επόμενα χρόνια. Θα προκύψουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τους κατασκευαστές που θα ισχυρίζονται ότι εμποτίζουν τα sexbots τους με υποτιθέμενη τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα που ήδη κάποιοι το ισχυρίζονται.

Υπάρχει μία μερίδα ακαδημαϊκών αλλά και άλλων διανοητών που κάτι τέτοιο τους φέρνει αποστροφή, υποστηρίζοντας ότι οι κούκλες του σεξ με τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να απαγορευτούν οριστικά από τον νόμο, φοβούμενοι το χειρότερο.

Προς το παρόν, τα λεγόμενα “smart sex robots”, δεν είναι τίποτα περισσότερο από εξιδανικευμένοι υπολογιστές που συγχωνεύονται με μια παραδοσιακή κούκλα του σεξ, πολύ μακριά από το να αποκτήσουν οποιοδήποτε είδος αντίληψης. Αυτές οι μηχανές μπορεί κάλλιστα να μιμούνται ανθρώπινες συμπεριφορές (τουλάχιστον κάποιες στοιχειώδεις και με κακό τρόπο) αλλά απέχουν πολύ από το να αποκτήσουν οποιοδήποτε είδος συνείδησης ή την ικανότητα να προσαρμοστούν και να μάθουν από το περιβάλλον τους. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι δεν μπορούν ακόμη να αποκτήσουν οποιουδήποτε είδους πραγματική ανεξαρτησία από τον χρήστη που τα κατέχει.

Οι περισσότερες εταιρείες που εμπλέκονται στον τομέα συμφωνούν ότι η “επαυξημένη νοημοσύνη” είναι ο πρωταρχικός τους στόχος, δίνοντας στις μηχανές κάτι από την ανθρώπινη νοημοσύνη ώστε να δημιουργηθεί ένα υβριδικό μοντέλο, και όχι έξυπνα, σκεπτόμενα μηχανήματα με συνείδηση.

Αυτό σημαίνει ότι τα sexbots μπορούν να προγραμματιστούν με μια ποικιλία χαρακτηριστικών απόκρισης απέναντι στο ερέθισμα που λαμβάνουν, αλλά το να αποτελούν πραγματικά ζωντανά πλάσματα είναι κάτι που ακόμα μοιάζει ως άπιαστο όνειρο -ή εφιάλτης.

Κώστας Μανιάτης

ΠΗΓΗnews247.gr
Προηγούμενο άρθροΑυτά είναι τα 11 μέλη σπείρας που άνοιγε σπίτια σε Νέα Μάκρη και Ραφήνα
Επόμενο άρθροΤο Netflix ετοιμάζεται για την πρώτη ζωντανή εκπομπή στην ιστορία του (vid)