Tου Mάκη Κουλουμπή

Ο λαός του Μαραθώνα μίλησε οριστικά την Κυριακή 2 Ιουνίου και ο κ. Στέργιος Τσίρκας είναι ο νέος Δήμαρχος Μαραθώνα, επικρατώντας στον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών με ποσοστό 55,63% του κ. Σπύρου Λιβαθινού, που έτυχε της αποδοχής του 44,37% των δημοτών.

Στον Α΄ γύρο όπου συμμετείχαν πέντε συνολικά παρατάξεις, η «Πορεία Πράξης» του κ. Στέργιου Τσίρκα είχε καταλάβει το 39,39% των ψήφων και 13 από τις 33 έδρες του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, η «Συμμαχία» του κ. Σπύρου Λιβαθινού 28,37% και 9 έδρες, το «Βήμα Στο Μέλλον» του κ. Νίκου Χατζηγιάννη 14,96% και 5 έδρες, οι «Νέοι Ορίζοντες» του κ. Ευάγγελου Κυπαρίσση 11,34% και 4 έδρες και η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» 5,94% και 2 έδρες. Πιο αναλυτικά αποτελέσματα, με αριθμούς ψήφων και πώς κατανέμονται οι έδρες κάθε παράταξης ανά περιφέρεια, δημοσιεύονται στις σελίδες 14-17 της MP.

Το γλέντι ξεκίνησε νωρίς

Με τις κάλπες να κλείνουν ως συνήθως στις 7 το απόγευμα, τα πρώτα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα άρχισαν να γίνονται γνωστά από την ιστοσελίδα της MP, πριν από τις 8, με τον Στέργιο Τσίρκα να προηγείται εξαρχής με σημαντική διαφορά του Σπύρου Λιβαθινού και να παγιώνει την διαφορά του Α’ γύρου, παρά την ιδιαίτερα μεγάλη αποχή της Β’ Κυριακής που άγγιξε το 50%.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαράς, ενθουσιασμού και συγκίνησης, εκατοντάδες ψηφοφόροι και φίλοι του Στέργιου Τσίρκα άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 8 το βράδυ για τα επινίκια στο εκλογικό του κέντρο στη Νέα Μάκρη, ξεκινώντας ένα γλέντι με μουσική και χορούς, περιμένοντας τον νέο Δήμαρχο, τον οποίο, λίγη ώρα μετά, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, ιαχές, κορναρίσματα και βεγγαλικά, πνίγοντάς τον στις αγκαλιές και στα φιλιά.

Λάμποντας από χαρά, αλλά σεμνός στον σύντομο λόγο προς τους ψηφοφόρους του, ο Στέργιος Τσίρκας, αφού τους ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τη βοήθειά τους, τόνισε καταχειροκροτούμενος ότι: «Η εντολή που μας έδωσε ο λαός του Μαραθώνα, ήταν μια. Όλοι μαζί να δουλέψουμε για τον Μαραθώνα. Σας κοιτώ στα μάτια και σας δηλώνω, πως από αύριο ξεκινάμε δουλειά όπου δεν περισσεύει κανείς. Εβδομήντα τέσσερα άτομα ξεκινήσαμε μαζί και μαζί θα συνεχίσουμε σ’ όλη την τετραετία, για να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο. Η γιορτή είναι για λίγες ώρες. Μόνον για σήμερα. Από αύριο σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη πενταετία», μη παραλείποντας στο τέλος να ευχαριστήσει τη συντονιστική ομάδα της παράταξής του και τους στενούς συνεργάτες του, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στη σύζυγό του Μαρία, στις κόρες τους και στην αδελφή του. Τέλος, ακολουθούμενος από κομβόι δεκάδων αυτοκινήτων, επισκέφθηκε και τα εκλογικά κέντρα της παράταξής του στον Μαραθώνα και το Γραμματικό, όπου επικρατούσε ένα εορταστικό κλίμα παρόμοιο με τη Νέα Μάκρη.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Μια καινούργια μέρα, λοιπόν, ξεκινά για τον Δήμο Μαραθώνα την 1η Σεπτεμβρίου, όταν η νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει τα δύσκολα καθήκοντά της, με έναν νέο Δήμαρχο που, μη έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της απλής αναλογικής, θα πρέπει να εξασφαλίσει συμμαχίες και συνεργασίες, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσουν θέματα και καταστάσεις που έχουν μείνει πίσω τα τελευταία πέντε χρόνια κι όχι μόνο. Εκεί βέβαια θα φανούν και οι αγαθές προθέσεις των παρατάξεων τής αντιπολίτευσης που, σύμφωνα με τις προεκλογικές διακηρύξεις τους, ως κυρίαρχο στοιχείο είχαν το καλό του τόπου.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, ο Στέργιος Τσίρκας κέρδισε το πιο εύκολο σχετικά μέρος της μάχης. Από εδώ και πέρα, με βασικούς συμπαραστάτες τα στελέχη της παράταξής του, τη θετική διάθεση των δημοτών που τον εμπιστεύθηκαν και προ πάντων την αυτοπεποίθησή του, μπροστά του θα ‘χει ν’ αντιμετωπίσει και πρέπει να κερδίσει πολύ πιο δύσκολους αντιπάλους ώστε ο Δήμος να επανέλθει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, στην κανονικότητά του.