Κάτι η όλη μας νοοτροπία ως λαός, που παρότι συχνά μικρόψυχοι, στα δύσκολα μάς αρέσει να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να βοηθάμε, κάτι το ότι είμαστε μαθημένοι να μην περιμένουμε πολλά από το κράτος, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ο εθελοντισμός θα θριάμβευε μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Έχουν περάσει 11 μήνες από τότε και παρότι το σοκ εξακολουθεί να μας «συντροφεύει», διάφορες δράσεις λαμβάνουν χώρα, χάρη στην πρωτοβουλία ιδιωτών, είτε προς ανακούφιση συμπολιτών μας είτε προς αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στο μέτρο του δυνατού.

Μια από τις πιο πρόσφατες είναι αυτή του καθαρισμού του βυθού στον ΝΑΟΜΑ και το λιμάνι της περιοχής. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Ειρήνη Τσαλπατούρου και την κόρη της Βάσια Καρρά, αμφότερες κάτοικοι του Ματιού, ονομάζεται “See4all” και ανήκει σε ένα γενικότερο πρότζεκτ, στο οποίο εντάσσεται και το “Αrt4Μati” που σας παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος.

«Κάναμε κάτι πολύ απλό. Ψάξαμε εθελοντικές ομάδες αποτελούμενες από δύτες που καθαρίζουν βυθούς, τους καλέσαμε και ανταποκρίθηκαν αμέσως. Στην προκειμένη περίπτωση απευθυνθήκαμε στην “We Dive We Clean”, τα μέλη της οποίας ήρθαν στο Μάτι στις 2 Ιουνίου και καθάρισαν το λιμάνι, αλλά όχι στον βαθμό που θα μπορούσαν, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη βάρκα», εξηγεί στη MP η κυρία Τσαλπατούρου και αποκαλύπτει ότι θα υπάρξει και δεύτερος καθαρισμός.

«Έχουμε ήδη επικοινωνήσει και με δεύτερη εθελοντική ομάδα. Πρόκειται για την “All4Blue” της Κατερίνας Τοπούζογλου, παγκόσμιας πρωταθλήτριας υποβρύχιας σκοποβολής, που θα μας τιμήσει με την παρουσία της στις 26 Ιουνίου και θα συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά που ξεκίνησε η “We Dive We Clean”».

Ποια είναι η “We Dive We Clean” και τι έκανε στο Μάτι

Από μια βουτιά του Χρύσανθου Χόρμπα στο ναυάγιο του πλοίου «Άνδρος» στο Λουτράκι πριν από 7 χρόνια, γεννήθηκε η ιδέα του “We Dive We Clean”.

«Είχα βρει τότε τόσα πλαστικά και τόσα σκουπίδια σε βάθος 25 μέτρων που απογοητεύτηκα κι αμέσως σκέφτηκα να φτιάξω μια ομάδα που θα ασχολείται με τον καθαρισμό του βυθού σε λιμάνια. Μετράμε πλέον έξι χρόνια ζωής και 157 δράσεις σε περισσότερες από 37 περιοχές. Τελούμε, από τον πρώτο χρόνο κι έπειτα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας κι επισκεπτόμαστε όποιο λιμάνι χρειάζεται καθαρισμό σε όλη την Ελλάδα. Για να επιτύχουμε ολοκληρωτικό καθαρισμό του βυθού προφανώς και χρειάζονται περισσότερες από μία επισκέψεις, συχνά και 15 και 20. Έχουμε καταφέρει, όμως, πλήρη καθαρισμό σε Κιάτο, Λουτράκι, Σέριφο, Σίφνο, Τολό. Όλοι οι δύτες που απαρτίζουν την ομάδα είναι ερασιτέχνες και σε κάθε δράση συμμετέχουμε τρία με τέσσερα άτομα», τονίζει ο κ. Χόρμπας στη MP.

«Στο λιμάνι του Ματιού ήρθαμε την Κυριακή 2 Ιουνίου και το βρήκαμε σε καλή κατάσταση συγκριτικά με άλλα λιμάνια. Βγάλαμε περίπου 200 κιλά σκουπίδια που είναι μικρός όγκος αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πρόσφατη, ανάλογη δράση στην Πάτρα, βγάλαμε 700 κιλά κι ένα μηχανάκι!».

«Δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιαίτερη δράση καθώς η περιοχή ήταν πυρόπληκτη, βρήκατε κάποια αντικείμενα που δε συναντάτε σε άλλες περιοχές;» ήταν η προφανής μας ερώτηση.
«Όχι κάτι ιδιαίτερο αλλά θα πρέπει να πω ότι ο καθαρισμός έγινε έξω-έξω λόγω έλλειψης βάρκας. Τα πιο ιδιαίτερα αντικείμενα που βρήκαμε ήταν μια τσάντα, ένα μαξιλάρι και μια κουβέρτα και προφανώς το μυαλό όλων μας γύρισε σε εκείνη την τραγική ημέρα».