Άννα Κουφοπούλουτης Άννας Κουφοπούλου
Μια στήλη εμπνευσμένη από εσάς για εσάς. Η στήλη της φωνής σας για τα θέματα της πόλης μας.

«Κωστάκηηηη μην πηγαίνεις στα βαθιά παιδί μου». Ο Κωστάκης δεν πηγαίνει στα βαθιά, χτίζει καστράκια στην άμμο, ψάχνει για νερό στη λακκούβα του. Αντί για νερό, όμως, βρίσκει «τηλεσκόπια», «μίνι κουβαδάκια», «πυλώνες». Φωνάζει στη μαμά του, λοιπόν, να δει τον θησαυρό που βρήκε θαμμένο στην άμμο. Αλλά η μητέρα του δεν ενθουσιάζεται καθόλου, αντιθέτως του φωνάζει. «Μην παίζεις με τα σκουπίδια!».

Τα «τηλεσκόπια» ήταν καλαμάκια πεταμένα, τα «κουβαδάκια» πλαστικά ποτήρια και οι «πυλώνες» αποτσίγαρα. Και όλα αυτά ο Κωστάκης τα βρήκε στην άμμο.

Φεύγοντας από την παραλία, ο Κωστάκης πέταξε τον χυμό του στην άμμο. Γιατί θέλει το επόμενο παιδί που θα έρθει να βρει κι εκείνο έναν θησαυρό. Τι πειράζει να το αφήσει εκεί; Γιατί δεν καταλαβαίνει ο Κωστάκης ότι πρέπει να πετάξει τα σκουπίδια του, αφού κανείς δεν το κάνει. Η παραλία είναι γεμάτη από αυτά.

Και πώς να κατηγορήσεις αυτό το παιδί όταν μεγαλώνοντας θα αφήνει πίσω του σκουπίδια; Αφού δεν υπάρχει παιδεία που να μας διδάξει τι συμβαίνει όταν «ξεχνάμε» το ποτήρι του καφέ μας στην άμμο, τι απογίνονται τα αποτσίγαρα που σβήνουμε στις παραλίες κτλ.

Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, αποφάσισα να σας ρωτήσω τις δικές σας ιδέες για τρόπους με τους οποίους θα μειώσουμε τα σκουπίδια στις παραλίες.

Σταύρος Βλαβιανός

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ερώτηση μ’ αρέσει γιατί μπορώ να αναφέρω προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει κι ως εργαζόμενος σε παραλιακά μαγαζιά! Όσο όμορφα είναι όταν υπάρχει κόσμος στην παραλία, τόσο άσχημη είναι η εικόνα που αφήνει το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου αυτού. Τσιγάρα, πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, σακούλες, παιδικές πάνες, κουτιά αντηλιακών είναι μερικά από τα αντικείμενα που ή θα καταλήξουν θαμμένα στην άμμο ή στη θάλασσα. Και αν είμαστε τυχεροί και υπάρχει μαγαζί κοντά, θα τα μαζέψει ο σερβιτόρος! Σίγουρα η μείωση των πλαστικών είναι μια αρχή, αλλά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου! Ίσως η τοποθέτηση έξτρα καλαθιών απορριμμάτων και ανακύκλωσης να βοηθούσε, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι θέμα ενημέρωσης, παιδείας και ευαισθητοποίησης! Αν δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα που έχει στον πλανήτη αυτή μας η πράξη, είναι λογικό το να αφήνουμε τα σκουπίδια μας, και επόμενο είναι ότι το παιδί της οικογένειας θα δει αυτήν μας την πράξη και θα την αντιγράψει και έτσι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται!

Αναστασία Μωυσόγλου

Τον 21ο αιώνα τα σκουπίδια στις παραλίες είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ολοένα και αυξάνονται και όλοι είναι εκεί να τα πετάξουν και να τα παρατήσουν, αλλά ελάχιστοι να τα μαζέψουν. Ζούμε όμως σε μία eco-friendly εποχή και είναι ουσιαστικά χρέος όλων μας να ευαισθητοποιηθούμε με σκοπό να βοηθήσουμε στη μείωση των σκουπιδιών στις παραλίες, με αποτέλεσμα την προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών, αλλά και των ίδιων των θαλασσών. Με άλλα λόγια αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, αρχικά, τα δικά μας σκουπίδια να μην τα πετάμε, αλλά να τα μαζεύουμε, όμως μπορούμε και να συμμετέχουμε σε οργανώσεις που μαζεύουν σκουπίδια μαζικά από τις παραλίες, ώστε να διατηρηθούν οι βιότοποι, στις γύρω περιοχές από τη θάλασσα, καθαροί. Βέβαια, οι δράσεις μας δεν πρέπει να σταματάνε εκεί. Ο καθένας από εμάς, εξάλλου, μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά είμαστε υπεύθυνοι για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Χρήστος Σαραφίδης

Όλοι γνωρίζουμε ότι η προστασία των ακτών αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα. Αδιαμφισβήτητα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, το συγκεκριμένο ζήτημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα το συγκεκριμένο πρόβλημα, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί και ξεπερασμένοι. Ξεφεύγοντας, λοιπόν, από τα καθιερωμένα, κρίνεται αναγκαίο να αναδειχθεί ότι ο σεβασμός του περιβάλλοντος αποτελεί κεκτημένο της δημοκρατίας και των αξιών που αυτή πρεσβεύει. Ως φοιτητής της Νομικής θα μπορούσα να τοποθετηθώ υπέρ της αυστηροποίησης των νόμων. Όμως, δεν είμαι σίγουρος πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η προώθηση, η προάσπιση και η καλλιέργεια του πολιτικοκοινωνικού μας πολιτισμού θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα. Εννοώντας ότι η πολιτεία με τους κατάλληλους νόμους, κι όχι με στείρες διατάξεις νόμων θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Μια τέτοια προσπάθεια έχει τη δυνατότητα να ζωντανέψει το αίσθημα του αυτοσεβασμού και της κοινωνικής ευθύνης. Σε μια εποχή παρακμής των αξιών και μιας γενικότερης ανθρωπιστικής κρίσης, η προσδοκία για διευθέτηση τέτοιων σημαίνοντων ζητημάτων αποτελεί στοίχημα για τον καθένα από εμάς.

Δέσποινα Ζαχαράκη

Το περιβαλλοντικό ζήτημα αποτελεί ένα πολυπαραγωντικό πρόβλημα με άμεσες επιπτώσεις στην υγιεινή και αισθητική του ανθρώπου, όσο και στο φυσικό σύστημα. Η ρύπανση των ωκεανών αποτελεί ίσως το πιο αισθητό και βασικό πλήγμα, καθώς συνιστά την αρχή σε πλήθος φυσικών διεργασιών. Παρόλο που η ευαισθητοποίηση του κόσμου ανά τα χρόνια αυξάνεται και οι εθελοντικοί οργανισμοί διευρύνουν το έργο τους, δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσωπική μας ευθύνη. Η κατάσταση που επικρατεί στις ακτές είναι μια προσομοίωση του βυθού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με την έλευση του καλοκαιριού, είναι χρέος μας η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος στην ακέραια μορφή του, αφιερώνοντας λίγο χρόνο ύστερα από κάθε μας επίσκεψη στην παραλία για να μαζέψουμε κάθε είδους απόρριμμα που δημιουργήσαμε, ώστε τυχαίοι παράγοντες, όπως ο αέρας, να μην τα παρασύρουν στη θάλασσα. Θεωρώ πως η πρόληψη είναι η μεγαλύτερη συμβολή στο ζήτημα, γι’ αυτό και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να χτίζουν περιβαλλοντική συνείδηση στους πολίτες και να δρουν παραδειγματικά. Τέλος, η χρήση των social media παίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση, αλλά και στην οργάνωση εθελοντικών δράσεων καθαρισμού των ακτών. Καλό και συνετό καλοκαίρι!