Άννα Κουφοπούλουτης Άννας Κουφοπούλου
Μια στήλη εμπνευσμένη από εσάς για εσάς. Η στήλη της φωνής σας για τα θέματα της πόλης μας.

Ήταν αυτή η προσμονή της πρώτης εξόδου. Η ανυπομονησία του να βγεις από το σπίτι. Να συναντήσεις τους φίλους σου, να πιεις τα ποτά σου, να περπατήσεις στα σοκάκια. Ήταν αυτή η ανυπομονησία του να γνωρίσεις νέα άτομα. Να δεις ξανά κόσμο να περπατά, να κάθεται στα μαγαζιά. Να ακούσεις ξανά μουσική. Να γεμίσουν ξανά με ζωή οι δρόμοι.

Ήρθε αυτή η στιγμή. Ήρθε η στιγμή που μας επέτρεψαν να βγούμε χωρίς sms και σημειώματα. Έτσι, λοιπόν, οι δρόμοι γέμισαν ξανά με κόσμο. Κόσμο που είχε καιρό να αποχωριστεί τον καναπέ του. Κόσμο που είχε καιρό να διασκεδάσει σε μπαρ. Κόσμο που του είχε λείψει η ανθρώπινη επαφή και συνάμα το φλερτ.

Ωστόσο, τίποτα δεν ήταν όπως πριν την καραντίνα. Παρόλο που πολλοί ήθελαν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, πολλοί ήθελαν να φλερτάρουν, το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ. Και ήταν αρκετά πιο βαρύ λόγω φόβου.

Μπορεί η επικοινωνία να ήταν πιο καλή από ποτέ, καθώς σε όλους είχε λείψει, ωστόσο το φλερτ ήταν εντελώς διαφορετικό. Δεν ήξερες αν ο απέναντί σου ήθελε να σε πλησιάσει. Δεν ήξερες αν ο απέναντι σου ήθελε να σε αγγίξει. Πόσο μάλλον να σε φιλήσει… Και, επίσης, φοβόσουν κι εσύ ο ίδιος για το πόσο εκτίθεσαι, για το εάν κινδυνεύεις. Γιατί ας μην ξεχνάμε, η καραντίνα έληξε, ο ιός, όμως, είναι ακόμη εδώ…

Η απορία μου, λοιπόν, για αυτό το τεύχος ήταν απλή:

Πώς βιώνετε το φλερτ με τον κορωνοϊό; Τι έχει αλλάξει στο φλερτ μετά την καραντίνα;


Γιάννος Κωνσταντόπουλος

Πέρασε η καραντίνα, πέρασαν τα δύσκολα και τώρα ήρθε η ώρα να βγούμε όλοι έξω, να ζήσουμε το καλοκαίρι μας στα άκρα και να φλερτάρουμε χωρίς κανένα δισταγμό. Είναι έτσι, όμως; First things first, λοιπόν, φίλοι μου, και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι βασικοί κανόνες του φλερτ παραμένουν ίδιοι και απαράλλακτοι, όμως, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά κι αν δεν τις προσέξουμε, μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Και εξηγούμαι. Αρχικά, ξεχνάς όλες τις ατάκες που κυκλοφορούν για να πιάσεις συζήτηση που αφορούν στον κορωνοϊο. Καμία κοπέλα δεν γουστάρει να πιάσει συζήτηση για την καραντίνα σου. Πολύ απλά δεν την ενδιαφέρει! Πάμε από την αρχή, λοιπόν. Προσεγγίζεις μια κοπέλα, εφαρμόζεις όλους τους κανόνες τού φλερτ (την κάνεις να γελάει, ρίχνεις κανένα έξυπνο κομπλιμέντο εκεί που σε παίρνει κτλ) και μετά τι γίνεται; Εκεί, λοιπόν, που θα επεδίωκες κάποια αγγίγματα (όπως γελάτε ή χορεύετε), τώρα θα πρέπει να είσαι περισσότερο προσεκτικός, γιατί μπορεί η κοπέλα με όλα αυτά που έχει ακούσει, να μην γουστάρει να την αγγίξεις. Θα μου πεις τώρα, αν δεν γουστάρει, τι νόημα έχει; Υπομονή, φίλε μου… Άσε στην κοπέλα τον χώρο της και δώσε της χρόνο να σε αισθανθεί οικείο και μετά θα έρθει εκείνη πιο κοντά σου. Θυμήσου, βασικοί κανόνες! Κάθε κοπέλα πρέπει να νιώθει άνετα, να είναι ο εαυτός της και αυτό το πετυχαίνεις μέσα από τη συμπεριφορά σου. Συνοψίζοντας, είσαι ο εαυτός σου (δεν έχει νόημα να προσποιηθείς) και απλά προσέχεις να μην κάνεις βλακείες όπως άσκοπα αγγίγματα, πολύ κοντινή απόσταση από νωρίς κτλ. Μετά όλα θα είναι όπως πριν! Καλή τύχη, φίλοι μου, και η συμβουλή μου είναι να μην αφήσετε ούτε ένα βράδυ ανεκμετάλλευτο.


Νεφέλη Βλαβιανού

Όσο περνά ο καιρός η λέξη φλερτ αρχίζει και αντιμετωπίζει μεγάλες αλλαγές. Αυτό μπορούμε να το δούμε και στην εποχή μας όπου το φλερτ μετά τον κορωνοϊό έχει υποστεί διάφορες αλλαγές, αφού όλοι φοβόμαστε να βγούμε έξω και να φλερτάρουμε. Σκεφτόμαστε συνέχεια τα μέτρα ασφαλείας, την απόσταση που πρέπει να κρατάμε κι έτσι πάντα μένουμε απλά στα βλέμματα, χωρίς να μπορεί να εξελιχθεί αυτό το φλερτ σε μια έξοδο ή ακόμα καλύτερα στην επόμενη μελλοντική σου σχέση.


Ειρήνη Θεοδώρου

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, σίγουρα επικράτησε ο φόβος, όλοι γίναμε πιο επιφυλακτικοί στις κοινωνικές επαφές μας, πόσο μάλλον στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας προσωπικής σχέσης. Ωστόσο, ήδη από την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, οι ρυθμοί της ζωής επανέρχονται σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα κι, όπως είναι λογικό, οι άνθρωποι χαλαρώνουν και αφήνονται στο να επικοινωνήσουν με τους άλλους, να συσχετιστούν και να φλερτάρουν. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι και την περίοδο της καραντίνας το φλερτ δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά μετατοπίστηκε σε ένα άλλο «γήπεδο», το διαδικτυακό.


Σίσσυ Βοτσίδη

Κι εκεί που πιστεύω πως η κατάσταση του διαδικτυακό φλερτ έχει φτάσει στο απροχώρητο, έρχεται ο covid-19 για να μας αποδείξει ότι μπορεί να γίνει και χειρότερο… Διανύουμε πλέον την απόλυτη εποχή των social media! Το φλερτ είναι ακόμα ένα κομμάτι της ζωής μας που έχει αντικατασταθεί με like και reactions. Η απρόσωπη αυτή διαδικασία πήρε φωτιά τις μέρες της καραντίνας, αφού ήμασταν όλοι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας και οι ασχολίες ήταν (ή νομίζουμε ότι ήταν) περιορισμένες. Νομίζω μπορούμε όλοι να παραδεχτούμε πως τις ημέρες αυτές τα dm μας είχανε μία μόνιμη ειδοποίηση κι, έστω και διαδικτυακά, οι κινήσεις του φλερτ αυξήθηκαν αισθητά, με τις περισσότερες φορές οι εκβάσεις των κινήσεων αυτών να καταλήγουν σε ευχάριστες συζητήσεις (εξαιρούνται οι γνωστή σε όλους μας γύπες…) Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε, λοιπόν, από αυτή τη συνθήκη που βιώσαμε, είναι η τόλμη για φλερτ κι αν κάτι πρέπει να αντικαταστήσουμε με τον καιρό (λόγω συνθηκών), είναι τη διαδικτυακή με τη διαδραστική κουβέντα, όσο, βέβαια, μας το επιτρέπει ο ιός.


Βίκυ Πλάγκα

Ο Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες περιγράφει τον έρωτα στα χρόνια της χολέρας μεταξύ του Φλορεντίνου και της Φερμίνα. Άραγε η σύγχρονη πανδημία του κορωνοϊου θα εμπνεύσει νέους συγγραφείς να γράψουν για ειδύλλια στα χρόνια αυτά;

Οι περισσότερες σύγχρονες ερωτικές ιστορίες ξεκινούν με ένα φλερτ, συνήθως σε μπαρ, που άνθρωποι διασκεδάζουν και επικρατεί μια εύθυμη κατάσταση. Θα είναι εφικτό πλέον με μέτρα και αποστάσεις οι άνθρωποι να φλερτάρουν;

Ο κίνδυνος για την υγεία μας δε μας επιτρέπει να ανοίξουμε τον κύκλο μας πολύ, καθώς επικρατεί ένα συναίσθημα φόβου. Το online dating είναι μια λύση στο να φέρει ανθρώπους πιο κοντά, χωρίς να έχουν αυτόν τον φόβο, και τρανό παράδειγμα αποτελεί ότι ο άνθρωπος, ακόμη και σε περιπτώσεις κρίσης, έχει την ανάγκη να συναναστραφεί και να φλερτάρει με άλλους.

Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την κρίση να μας αποξενώσει από τον συνάνθρωπο. Μετά το lockdown ο κόσμος στερημένος από τη διασκέδαση έχει ανοιχτεί, βγαίνει, συνομιλεί με άλλους εκτός του στενού του κύκλου και φλερτάρει. Αυτό που πρέπει να θυμούνται όλοι, κυρίως η νεολαία, είναι ότι το να βγεις και να αποκτήσεις επαφή με έναν καινούργιο άνθρωπο που δεν ξέρεις, άμα δεν τηρείς μέτρα προστασίας είναι αρκετά ριψοκίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για τους δικούς του ανθρώπους. Δε χρειάζεται να σταματήσει το φλερτ, ούτε να πεθάνει στον βωμό του φόβου η επαφή, απλώς χρειάζεται να γνωρίσεις το εκάστοτε άτομο καλά πρώτα. Η επιπολαιότητα βάζει σε κίνδυνο την υγεία και δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Μια σχέση που ξεκινάει με σωστές βάσεις, είναι και μια σχέση εμπιστοσύνης που αντέχει περισσότερο στον χρόνο και τις δυσκολίες.


Βούλα Κορδερά

Η έννοια του φλερτ είναι αρκετές φορές εφάμιλλη με την ελαστικότητα (αν όχι την άρση) των ορίων του προσωπικού χώρου, τόσο του φυσικού όσο και του μη. Υποθέτω ότι όσο μεγαλύτερη τριβή υπάρχει με έναν άνθρωπο (γιατί κατά τη γνώμη μου το φλερτ διαπνέει μια ερωτική σχέση σε όλη του τη διάρκεια κι όχι μόνο στην αρχή αυτής), τόσο μεγαλύτερη είναι και η ελαστικότητα των ορίων που θέτουμε. Όταν τίθεται το ζήτημα της διαφύλαξης της ασφάλειας της υγείας της δικής μας και των γύρω μας, πιστεύω ότι οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Θα διαχωρίσω το φλερτ σε δύο παραμέτρους: φλερτ εξ’ αποστάσεως και φλερτ δια ζώσης…

Στο πλαίσιο του «Μένουμε σπίτι» δόθηκε σε πολύ κόσμο άπλετος χρόνος προς αξιοποίηση και αρκετοί ήταν αυτοί που διοχέτευσαν ενέργεια και χρόνο στις μέσω social media γνωριμίες και συζητήσεις (γενικό χαρακτηριστικό της εποχής μας). Η πλειάδα ελεύθερου χρόνου μπορεί να οδηγήσει στην ψευδαίσθηση της άμεσης διαθεσιμότητας του εκάστοτε συνομιλητή, κάτι που οδηγεί σε αμετροέπεια και παραβίαση των ορίων του μη φυσικού προσωπικού χώρου του συνομιλητή. Από την άλλη μεριά, μπορεί να οδηγήσει σε εις βάθος συζητήσεις, ανταλλαγές προτάσεων, απόψεων για προέκταση των γνωστικών οριζόντων και εντοπισμό κοινών και μη κοινών σημείων.

Ως προς τις δια ζώσης συναντήσεις έχω λάβει υπόψη ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μία υπάρχουν τα άτομα που γενικά δεν περιορίζουν τις χαρακτηριστικές πράξεις ανθρώπινης επαφής (εναγκαλισμούς, φιλί, χειραψία) είτε γιατί έχουν επαναπαυθεί με το χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων και θνησιμότητας του κορωνοϊού στη χώρα μας είτε γιατί αποτελούν ζευγάρια που κατόπιν συνεννόησης και προσοχής στις εκτός του ζευγαριού κοινωνικές επαφές, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις μεταξύ τους επαφές, είτε διότι ναι μεν δεν τις περιορίζουν, αλλά σε συγκεκριμένα άτομα.

Οπότε το φλερτ εξελίσσεται ομαλά, όπως και πριν, και πλέον με άνεση για να συνυπάρξουν σε χώρους εστίασης. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και εκείνοι που φοβούνται, που αισθάνονται αμηχανία και είναι μουδιασμένοι προς την εκδήλωση ανθρώπινης επαφής τόσο σε οικεία όσο και σε μη οικεία άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβεβαιώνουν αυτό που σημειώνει ο Αντώνης Ράφτης ότι η χειραψία, ο εναγκαλισμός και τα φιλιά είναι τα τρία βασικά συστατικά που έχουν άμεση επαφή και υπήρχαν από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος επί της γης, αλλά φαίνεται να καταργούνται προς το παρόν.

Ωστόσο το φλερτ σε αυτή την περίπτωση θα αναμενόταν ότι καταργείται, αλλά θα έλεγα ότι θυμίζει κάτι από τις παλιές εποχές. Τότε που η συνύπαρξη πραγματοποιείτο στο πλαίσιο ενός περιπάτου, σε ένα σημείο με κάτι στο χέρι και μέσα στην κουβέντα να προσπαθούν να ειπωθούν όσα με θάρρος λέγονται. Τότε που το χαμόγελο κρατούσε λίγο παραπάνω, τα βλέμματα διασταυρώνονταν για λίγο παραπάνω και η σωματική επαφή απαιτούσε η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δύο να μεστώσει.

Προηγούμενο άρθροΚολυμπάμε άφοβα…
Επόμενο άρθροΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ #21:Οι χρήσιμες και… λιγότερο χρήσιμες πληροφορίες του μήνα