Για ακόμη μία χρονιά, οι παραθεριστές και οι κάτοικοι σε Μαραθώνα και Νέα Μάκρη μπορούν να νιώθουν ήσυχοι ότι κολυμπούν σε πεντακάθαρα νερά, καθώς το «Καράβι» και η «Μπρεξίζα» βραβεύτηκαν και φέτος με Γαλάζια Σημαία από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Το «Καράβι», άλλωστε, βραβεύεται αδιαλείπτως σε αντίθεση με τη «Μπρεξίζα» που έπαιρνε Γαλάζια Σημαία κάθε καλοκαίρι από το 2002 έως το 2014. Την τριετία 2015-2017, ο Δήμος αμέλησε να υποβάλει τη σχετική αίτηση αφήνοντας μια πανέμορφη παραλία χωρίς πιστοποίηση, κάτι που ευτυχώς άλλαξε τα τελευταία χρόνια και η τάξη αποκαταστάθηκε.

Οι προϋποθέσεις για βράβευση

Για να βραβευτεί μια παραλία με Γαλάζια Σημαία θα πρέπει να πληροί πάνω από 70 αυστηρές προδιαγραφές και κριτήρια, με σπουδαιότερο την καθαρότητα της θάλασσας. Για τον λόγο αυτό, κάθε χρόνο γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι καθαρότητας των θαλάσσιων νερών από κρατικά ή από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Κάθε χρόνο ο ενδιαφερόμενος Δήμος ετοιμάζει και εξοπλίζει την υποψήφια παραλία σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, δημιουργεί και υποβάλει τον φάκελο υποψηφιότητας που αποτελείται από αρκετές δεκάδες σελίδες, φωτογραφίες και στοιχεία, παρουσιάζοντας όλα αυτά τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα κριτήρια, στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία.

Μπορεί κάποιος να θεωρεί λεπτομέρεια την ύπαρξη Γαλάζιας Σημαίας αν τα νερά στην παραλία που επισκέπτεται είναι καθαρά, ωστόσο θα πρέπει να λάβει υπόψιν πόσο σημαντική είναι η παρουσία της για την τουριστική κίνηση της περιοχής.