Άννα Κουφοπούλουτης Άννας Κουφοπούλου
Μια στήλη εμπνευσμένη από εσάς για εσάς. Η στήλη της φωνής σας για τα θέματα της πόλης μας.

Γνωρίστηκαν τη λάθος στιγμή. Ερωτεύτηκαν. Τα συναισθήματα δεν μπορείς να τα ελέγξεις… Ωστόσο, η μοίρα τούς επεφύλασσε άλλη πορεία. Οι δρόμοι τους χωρίζουν λόγω σπουδών.

Όσο κι αν λένε ότι στον έρωτα βάζεις πάνω από όλα τον άνθρωπό σου, υπάρχουν φορές που απλά δεν δύνασαι να το κάνεις. Βάζεις, έστω κι εγωιστικά, μπροστά το μέλλον σου, τη ζωή σου.

Εξαρχής γνώριζαν και οι δύο ότι αυτό που έχτιζαν με τόσο ενθουσιασμό, είχε ημερομηνία λήξης. Όμως, αυτό δεν τους σταμάτησε. Μέχρι που ήρθε η στιγμή του αποχωρισμού…

Εκεί, τι κάνεις; Το συνεχίζεις κι όπου σε πάει ή το σταματάς και κρατάς μια όμορφη ανάμνηση που μπορεί κάπου, κάποτε να αναβιώσει; Που μπορεί κάποια άλλη στιγμή να γίνει… όνειρο ζωής, εφόσον υπάρξουν πιο κατάλληλες προϋποθέσεις.

Αν με ρωτάτε, δεν ξέρω τι θα έκανα στη θέση τους… και πιστεύω ούτε αυτοί ξέρουν τι κάνουν…

Σχέση εξ αποστάσεως, λοιπόν. Ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης, ένα παιχνίδι αγάπης κι αλληλοσεβασμού. Πόσο καιρό, όμως, μπορεί κάποιος να αντέχει μακριά από τον άνθρωπό του; Αρκεί μόνο ο έρωτας για να περπατήσει υπό αντίξοες συνθήκες μια έντονη σχέση;

Αν με ρωτάγατε μέχρι και πριν λίγο καιρό, θα σας έλεγα καταφατικά ότι δε θα άντεχα να ζήσω κάτι αντίστοιχο. Διαβάζοντας, όμως, τις απαντήσεις σας, άλλαξα γνώμη.

Συνειδητοποίησα ότι τελικά ίσως και να αξίζει η προσπάθεια… Γιατί μια καλή σχέση κρίνεται από ουσιαστικότερα πράγματα και ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα, μερικές φορές μπορεί να μην είναι αρκετά για να τη χαλάσουν.

Ίσως να είναι το μοναδικό What the FAQ, που με τις απαντήσεις σας με κάνατε να αλλάξω γνώμη. Σας ευχαριστώ… λίγο παραπάνω αυτή τη φορά!

Γεωργία Τσικρίκα

Αν με ρωτούσε κάποιος μερικά χρόνια πριν, θα ήμουν αρνητική. Αρνητική απάντηση θα έδινα και σε φίλους μου που ήταν έτοιμοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν πίστευα πως μπορεί να λειτουργήσει και να το διαχειριστεί κάποιος. Πρόκειται για μία δύσκολη και αρκετά ψυχοφθόρα, ως έναν βαθμό, διαδικασία. Όταν έφτασε απρόσμενα η δική μου σειρά να βρεθώ σε μία τέτοια κατάσταση και να αποκτήσω μία «σχέση εξ αποστάσεως» στεναχωρήθηκα, αλλά δε φοβήθηκα. Στεναχωρήθηκα για την καθημερινότητα που θα αλλάξει και θα αδειάσει, σκεφτόμουν ακόμη και τα πολύ μικρά και «χαζά» πράγματα που θα συνέβαιναν μες τη μέρα μου που θα χάνονταν στην επικοινωνία… Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για κανέναν από τους δύο, ούτε αυτόν που μένει ούτε αυτόν που φεύγει. Ωστόσο δε φοβήθηκα, ήξερα πως εγώ ήμουν σίγουρη, ότι ήθελα να δώσω μία ευκαιρία σε αυτό που είχα, όπως και το άτομο που είχα απέναντί μου.

Βρισκόμενη περίπου έναν χρόνο σε αυτήν τη θέση, λοιπόν, κινδυνεύοντας να ακουστώ κλισέ, θα πω ότι είναι δύσκολο, αλλά με το κατάλληλο -για τα δεδομένα του καθενός- άτομο δεν είναι μία κατάσταση καταδικασμένη εξ αρχής, πόσω μάλλον όταν υπάρχει επικοινωνία, εμπιστοσύνη και κατανόηση, και θα ήταν κρίμα να χωριστούν δύο άτομα χωρίς να έχουν δώσει έστω μία ευκαιρία στους εαυτούς τους.


Ελένη Ντούμη

Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται… ή μήπως όχι; Μια σχέση εξ αποστάσεως είναι δύσκολη περίπτωση, καθώς έχεις να έρθεις αντιμέτωπος με ανασφάλειες, άγχη και ζητήματα εμπιστοσύνης. Το συναίσθημα τού να σου λείπει κάποιος, από μόνο του είναι πολύ έντονο. Η επικοινωνία θα πρέπει να είναι αυθόρμητη για να λειτουργήσει. Μιλάς στον άλλον όποτε και όταν το θέλεις, ευνοημένος αυτή την φορά από την ύπαρξη του διαδικτύου.

Όταν είσαι μακριά από ένα άτομο πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς στον ορίζοντα. Μια συνάντηση, ένα ραντεβού, κάποιες διακοπές. Μια σχέση μπορεί να λειτουργήσει από απόσταση. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να πάψει να προσπαθεί γι’ αυτήν. Προσωπικά, έχω καταλήξει ότι οι σχέσεις τελειώνουν μόνο όταν δεν εξελίσσονται!


Παύλος Χούρλιας

Σχέση εξ αποστάσεως. Πολλές οι σκέψεις, πολλά τα συναισθήματα… Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το πόσο μοναδική, αλλά και ιδιαίτερη είναι αυτή η κατάσταση. Είσαι μαζί με κάποιο άτομο, μοιράζεστε χρόνο μαζί, ωστόσο δεν μπορείς να τον/η δεις για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, όλη η σχέση εξ αρχής βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στην επικοινωνία και, φυσικά, στην υπομονή. Εμπιστοσύνη ότι ο σύντροφός σου θα παραμείνει πιστός και θα είναι εκεί για σένα. Επικοινωνία για τα συναισθήματά σας, τις ελπίδες, τα όνειρα, τους φόβους, τα μυστικά. Υπομονή για την πολυπόθητη αυτή ημέρα που θα ανταμώσετε και θα ζείτε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία σας.

Αυτό, όμως, που είναι πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι μέσω της διαδικασίας αυτής, επαληθεύεται η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλο. Γιατί, εάν πράγματι υπάρχει αληθινή αγάπη, καμία απόσταση δεν μπορεί να σε χωρίσει. Είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα και εντάσεις, σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν. Ένας καλός σύντροφος μπορεί να μην τα λύσει όλα αυτά, αλλά θα σιγουρευτεί ότι δε θα τα αντιμετωπίσεις μόνος/η σου. Για όσους είναι εκεί και το ζουν αυτήν την περίοδο, συνεχίστε! Να θυμάστε ότι τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Ο χρόνος σύντομα θα σας ευνοήσει και το μόνο που θα κάνει είναι να ενδυναμώσει τη σχέση σας! Κι αν τα καταφέρετε, τότε πλέον θα έχετε κάτι το μοναδικό, κάτι αξιοζήλευτο που με υπομονή και αγάπη χτίσατε μαζί!


Δέσποινα Φωτάκη

«Και τώρα τι θα γίνει με εμάς;», σε ρωτάει ή τον ρωτάς. Καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, μπορούμε να μιλήσουμε με υποθέσεις. Ποια είναι, λοιπόν, τα πιθανά σενάρια; Ζήλια; Ανανέωση; Άλυτοι καβγάδες; Έλλειψη επικοινωνίας; Εκτίμηση της παρουσίας του άλλου; Απομάκρυνση; Σαφής απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα στην πραγματικότητα δεν μπορεί να δοθεί. Θα έλεγα ότι η σχέση εξ αποστάσεως είναι μια καλή δοκιμασία για το ζευγάρι. Μπορεί να σου λείψει η ποσότητα, όμως θα διαπιστώσεις την ποιότητα. Θα καταλάβεις αν αυτό που σας κρατάει είναι το γεγονός ότι βρίσκεστε κάθε μέρα και πλέον έχετε συνηθίσει τόσο πολύ ο ένας τον άλλον, που η ρουτίνα είναι αυτή που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο. Θα καταλάβεις αν πραγματικά μπορείς και χωρίς τη φυσική παρουσία του/της να συνεχίσεις να έχεις τα ίδια αισθήματα, την ίδια ανάγκη για επικοινωνία και το ίδιο πάθος. Θα μάθεις αν είστε μόνο για τα εύκολα. Ίσως αυτές οι λίγες συναντήσεις μέσα στον χρόνο να είναι πολύ πιο ποιοτικές από τις καθημερινές, καθιερωμένες βόλτες.

Ίσως, από την άλλη, νιώθεις το κενό ανάμεσά σας να αυξάνεται παράλληλα με την απόσταση που σας χωρίζει. Τι θα σημαίνει, όμως, αυτό; Μήπως η απόσταση αποτελεί μια αφορμή για να δεις την αλήθεια; Το πρόβλημα, δυστυχώς ή ευτυχώς, σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι η απόσταση… Το πρόβλημα, αντίθετα, υποβόσκει πριν χωρίσουν οι δρόμοι σας. Δες το, λοιπόν, σαν μια καλή ευκαιρία για να τα ζυγίσεις και να αναρωτηθείς: «Τι έχει μεγαλύτερη αξία; Η σχέση αυτή καθαυτή ή μερικά χιλιόμετρα;»