Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Οι Αφροαμερικανοί εξεγείρονται ξανά στις ΗΠΑ και αυτή τη φορά δεν είναι μόνοι τους. Δικαίως, έχουν στο πλευρό τους πολίτες από όλο τον κόσμο που σοκαρισμένοι παρακολούθησαν ακόμα μία (έχουμε χάσει το μέτρημα) εν ψυχρώ δολοφονία με θύτη αστυνομικό και θύμα άοπλο πολίτη.

Είναι τελικά, όμως, μόνο η αστυνομική αυθαιρεσία και οι δεκάδες άδικα χαμένες ζωές που εξοργίζουν τους Αφροαμερικανούς και τους αναγκάζουν να βγουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα; Ή μήπως στην πραγματικότητα οι μειονότητες στις ΗΠΑ και ειδικά οι μαύροι πολίτες ουδέποτε είδαν εαυτούς να εξισώνονται με τους λευκούς.
Το «Ήξερες Ότι» Ιουνίου σκαλίζει τους αριθμούς και δίνει απαντήσεις…


 • Παρότι το 2018 ο αριθμός των Αφροαμερικανών που βρίσκονταν σε φυλακές ήταν ο χαμηλότερος της 30ετίας, εξακολουθούσε να είναι 5,8 φορές υψηλότερος συγκριτικά με τους λευκούς κρατούμενους, την ίδια στιγμή που στις γυναίκες η αναλογία ήταν 1,8 προς 1.
 • Σε κάθε 100.000 μαύρους πολίτες, οι 1.134 ήταν στη φυλακή, ενώ για κάθε 100.000 λευκούς, μόλις οι 218 βρίσκονταν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
 • Σύμφωνα με έκθεση του 2018 «οι Αφροαμερικανοί είναι πολύ πιθανότερο να συλληφθούν συγκριτικά με τους λευκούς Αμερικανούς. Κι αν συλληφθούν, είναι πολύ πιθανότερο να καταδικαστούν. Κι εφόσον καταδικαστούν, είναι πολύ πιθανότερο να τους επιβληθούν μεγάλες ποινές που θα τους στείλουν για πολλά χρόνια στη φυλακή».
 • Κατά μέσο όρο, στους μαύρους επιβάλλονται ποινές κάθειρξης κατά 19,1% μεγαλύτερης διάρκειας συγκριτικά με τους λευκούς για ίδια εγκλήματα-παραβάσεις.
 • Σύμφωνα με το Stanford Open Policing Project, είναι πολύ πιθανότερο να σε σταματήσουν και να ψάξουν το αυτοκίνητό σου στις ΗΠΑ αν είναι μαύρος οδηγός από ότι αν είσαι λευκός. Το 2018, στη Νέα Υόρκη, το 88% από τους οδηγούς που κλήθηκαν να σταματήσουν ήταν μαύροι ή λατίνοι και μόλις το 10% λευκοί.
 • Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και στο εισόδημα και την ποιότητα ζωής. Το 2018 το μέσο εισόδημα για οικογένειες Αφροαμερικανών ήταν 41.361 δολάρια, κατά πολύ μικρότερο δηλαδή από τα 70.642 δολάρια μιας λευκής οικογένειας.
 • Την ίδια ώρα, το ποσοστό φτώχειας για τους Αφροαμερικανούς έφτανε το 20,8%, ήταν με απλά λόγια υπερδιπλάσια από αυτό που αφορούσε στους λευκούς (8,1%).
 • Περίπου το 40% των αστέγων στις ΗΠΑ είναι Αφροαμερικανοί, παρότι μόλις ως μειονότητα αποτελούν μόλις το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
 • Ρατσιστικές συμπεριφορές εντοπίζονται και στην αγορά εργασίας. Στις υποαμειβόμενες δουλειές για παράδειγμα, «οι μαύροι και οι λατίνοι κερδίζουν πολύ λιγότερα χρήματα από ότι οι λευκοί συνάδελφοί τους με αντίστοιχη μόρφωση», σύμφωνα με έκθεση του Brookings Institution που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019.
 • Εκεί, ωστόσο, που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω σχολιασμού είναι το τι συμβαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις. Από τη λίστα εταιριών Fortune 500 (οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ βάσει κερδοφορίας που δημοσιεύει το περιοδικό Fortune), μόλις 4 (!!!) έχουν μαύρο CEO. Στα δε διοικητικά τους συμβούλια, Αφροαμερικανοί είναι μόλις το 8,6%.
 • Διαφορετική αντιμετώπιση φαίνεται ότι υπάρχει και στα σχολεία εκτός πια κι αν κάποιος θεωρεί ότι οι μαύροι μαθητές είναι από τη φύση τους προβληματικοί.
 • Για παράδειγμα, τη σχολική χρονιά 2015-16, οι μαύροι μαθητές αποτελούσαν το 35% αυτών που αποβλήθηκαν μία φορά, το 44% αυτών που αποβλήθηκαν περισσότερες από μία φορά και το 36% αυτών που τελικά οδηγήθηκαν σε οριστική αποβολή από το σχολείο. Κι όλα αυτά παρότι συνολικά αντιστοιχούσαν μόλις στο 15% του συνολικού αριθμού των μαθητών που φοιτούσαν στα σχολεία της χώρας.