Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Ένα ζήτημα που παραδοσιακά ενοχλεί τους πολίτες και προκαλεί τον αποτροπιασμό τους προς τους πολιτικούς στην Ελλάδα, είναι η θέληση που δείχνουν για δουλειά συγκριτικά με τις παχυλές απολαβές τους. «Κοίτα να δεις το γομάρι, παίρνει δέκα χιλιάρικα τον μήνα και μας κουνάει και το δάχτυλο χωρίς να κάνει τίποτα».

Πρόκειται για έκφραση που ίσως να έχετε εκστομίσει ή στην καλύτερη περίπτωση έχετε σκεφτεί, αλλά συγκρατηθήκατε. Επειδή, όμως, καλό είναι να μη ζούμε στην ανακρίβεια και το λάθος, το «Ήξερες ότι» του Ιουνίου αφιερώνεται στις αποζημιώσεις των πολιτικών, ανάλογα με το αξίωμά τους.


Ξεκινώντας με τις ευρωεκλογές, που ήταν και οι πρώτες χρονικά που μας απασχόλησαν, ο σημερινός μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή είναι 8.757 προ φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Το καθαρό ποσό αντιστοιχεί σε 6.824 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα πέντε χρόνια παρουσίας του στα… κοινά, ο κάθε ευρωβουλευτής θα λάβει 525.420 ευρώ συν ένα ποσό που ανέρχεται στα 210.000 ευρώ σαν εφάπαξ (transitional allowance).
Για κάθε μέρα που περνά στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής δικαιούται 320 ευρώ που αντιστοιχούν σε διαμονή και διατροφή. Για να μπορέσει βέβαια να εισπράξει το συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να αποδεικνύεται η παρουσία του στην ευρωβουλή και η ψήφος του. Σε περίπτωση που βουλευτής απουσιάσει σε περισσότερες από το 50% των ψηφοφοριών, αυτομάτως το ποσό που δικαιούται για έξοδα διαμονής-διατροφής μειώνεται στο μισό και γίνεται 160 ευρώ.
Για να καλύπτει τα έξοδά του στη χώρα του και συγκεκριμένα τα έξοδα του γραφείου του, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και την αγορά, λειτουργία και συντήρηση εξοπλισμού, ο ευρωβουλευτής λαμβάνει άλλα 4.513 ευρώ μηνιαίως.
 Για τα οδοιπορικά του εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ευρωβουλευτής λαμβάνει 4.454 ευρώ. Όταν ταξιδεύει σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο απολαμβάνει δωρεάν τα προνόμια σε θέσεις Business Class στο αεροπλάνο και πρώτης θέσης στα τρένα.
Ο ευρωβουλευτής, τέλος (ευτυχώς τελειώνει, μας έπιασε μια σελίδα ο ταλαίπωρος…) παίρνει επιπλέον ένα ποσό -το μέγιστο που μπορεί να αγγίξει είναι 25.000 ευρώ (24.943 για την ακρίβεια)- για να συντηρεί το προσωπικό του. Τι σημαίνει προσωπικό; Τρεις έως τέσσερις κοινοβουλευτικοί βοηθοί που ζουν μόνιμα σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο, βοηθοί στη χώρα του και ασκούμενοι. Θεωρητικά, από αυτό το ποσό δεν επωφελείται ο ίδιος ο ευρωβουλευτής. Θεωρητικά πάντα γιατί η OLAF, που ερευνά απάτες και σκάνδαλα, όλο και κάτι περίεργα βρίσκει…
Οι βουλευτές νιώθουν αμήχανα καθώς οι απολαβές τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτές των ευρωβουλευτών.
Ο μισθός ενός βουλευτή με βάση το εκκαθαριστικό του 2018, ήταν 5.135 ευρώ.
Σε αυτό το ποσό προσθέτουμε έξοδα κίνησης (από 291 έως 389 ευρώ), ταχυδρομικά τέλη 909 ευρώ (κάποια στιγμή στο μέλλον που θα έρθουν τα e-mail θα εξοικονομηθούν χρήματα, παιδιά) και επίδομα οργάνωσης γραφείου από 664 έως 831 ευρώ.
Τα συνολικά χρήματα τα οποία λαμβάνει ο βουλευτής κάθε μήνα αγγίζουν τα 7.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, από τον βουλευτή παρακρατούνται κάποια χρήματα από το κόμμα στο οποίο ανήκει.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο κάθε βουλευτής:

  • του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στο κόμμα 2.150 ευρώ
  • της ΝΔ 770 ευρώ
  • του ΚΙΝΑΛ 867 ευρώ
  • του Ποταμιού 1.500 ευρώ
  • της Ένωσης Κεντρώων 1.000 ευρώ
  • της Χρυσής Αυγής 2.200 ευρώ
  • των ΑΝΕΛ 480 ευρώ

Το ΚΚΕ παίρνει ολόκληρη την αποζημίωση και στη συνέχεια προσφέρει στους βουλευτές του από 800 έως 900 ευρώ.
Για τους βουλευτές της επαρχίας, στο ποσό προστίθενται επιπλέον 1.000 ευρώ εφόσον νοικιάζουν διαμέρισμα ή 1.200 ευρώ εφόσον μένουν σε ξενοδοχείο.