Ένα κλαμπ στη Γλασκώβη έχει βρει ένα τρόπο να αξιοποιήσει την ενέργεια που απελευθερώνουν οι θαμώνες του στην πίστα. Το κλαμπ SWG3 θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 70 τόνους CO2 ετησίως και ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, λανσάρει το BODYHEAT που μετατρέπει την ενέργεια από τα χορευτικά σώματα σε πηγή θέρμανσης και ψύξης.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε τα σχέδιά μας για την εισαγωγή ενός υπερσύγχρονου ανανεώσιμου συστήματος θέρμανσης και ψύξης στο κλαμπ SWG3, μετατρέποντας τη θερμότητα του σώματος από την πίστα και τις συναυλίες σε πηγή ενέργειας που θα ξαναχρησιμοποιηθεί»

Το BODYHEAT, το πρώτο στο είδος του που θα εγκατασταθεί στη Σκωτία, χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας και υγρών για να συλλάβει τη θερμότητα του σώματος που παράγεται από τα πλήθη του SWG3, διοχετεύοντας την ενέργειά τους σε δώδεκα σωλήνες με βάθος 150 μέτρων κάτω από το μαγαζί.

Αυτή η θερμότητα μπορεί στη συνέχεια είτε να χρησιμοποιηθεί αμέσως για να κρυώσει τον χώρο, είτε να αποθηκευτεί κάτω από το έδαφος μέχρι να χρειαστεί για τη θέρμανση του κτιρίου.

Ένα ανθρώπινο σώμα εκπέμπει περί τα 100 βατ περίσσειας θερμότητας, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα σε περιορισμένους χώρους, με την τεράστια ποσότητα θερμότητας που δημιουργούν οι άνθρωποι που χορεύουν σε κλαμπ ή συναυλίες να χάνεται.

«Με αυτό το νέο σύστημα» αναφέρει το κλαμπ, «θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θερμότητα, καταναλώνοντας ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο στο χώρο, και στη συνέχεια ελαχιστοποιώντας τις εκπομπές άνθρακα».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία του COVID-19 έχει φέρει τεράστιες προκλήσεις στον τομέα των εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Andrew Fleming Brown, Διευθύνων Σύμβουλος, «αλλά έχει επίσης δημιουργήσει έναν κλονισμό στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα σταθερό και βιώσιμο μέλλον».

«Το BODYHEAT είναι η καινοτόμος συνεισφορά μας στο παγκόσμιο αυτό ζήτημα και θα μας βοηθήσει να μειώσουμε δραματικά την κατανάλωση ενέργειας, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε ένας χώρος μηδενικών εκπομπών άνθρακα στο όχι τόσο μακρινό μέλλον».