Ένα συγκλονιστικό βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την επίθεση με τόξο που έλαβε χώρα σε σούπερ μάρκετ της Νορβηγίας στις 13 Οκτωβρίου του 2021.

Στις 13 Οκτωβρίου του 2021 ένας άντρας εισέβαλε οπλισμένος με τόξο και βέλη σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Κονγκσπεργκ της Νορβηγίας και επιτέθηκε κατά ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο σκοτώνοντας πέντε από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Άμεσα συνελήφθη από τις τοπικές αρχές ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο 38 ετών δράστης της επίθεσης βρέθηκε την Τετάρτη στην δικαστική αίθουσα και κλήθηκε να απολογηθεί για τις πράξεις του. Ο ίδιος βρίσκονταν στο στόχαστρο των αρχών ήδη από το 2015.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία δείχνει τον Έσπεν Άντερσεν Μπράθεν να εισβάλει στο σούπερ μάρκετ και αμέσως να επιτίθεται κατά των πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο. Ένα μαχαίρι που επίσης χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση βρισκόταν δεμένο από τη μέση του.

Ο άντρας δήλωσε ένοχος για τις πράξεις του ενώ παραδέχτηκε ότι μετά την επίθεση με το τόξο μαχαίρωσε πέντε ανθρώπους – μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες – μέχρι θανάτου.

«Είχα την ιδέα ότι θα μπορούσα να γεννηθώ και πάλι, σε ένα καλύτερο μέρος. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να σκοτώσω, προτού τυφλωθώ», είπε στην απολογία του.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα, τοπική ώρα ενώ οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν σπίτια τους με αρκετές γειτονιές να έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία.