Την λένε Katie Bowen κι έχει ΔΕΠΥ.

Στην πορεία της ζωής της διαπίστωσε πως ο κόσμος αυτός δεν είναι φτιαγμένος γι’ αυτή. Από το σχολείο μέχρι το χώρο εργασίας, πράγματα και συνήθειες που διευκόλυναν τη ζωή των νευροτυπικών ατόμων, δυσκόλευαν τη δική της.

Λίγο λίγο διαπίστωσε ότι η ζωή της μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη αν αρχίσει απ’ όσα μπορεί να ελέγξεi. Γι’ αυτό άρχισε να πειραματίζεται με την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού της. Έφτιαξε ένα λογαριασμό στο TikTok για να μοιραστεί τις ιδέες της και να διαπιστώσει αν μπορεί να γίνουν χρήσιμες και σε άλλα άτομα με ΔΕΠΥ.

1. Όλα πρέπει να φαίνονται

Βασική της ιδέα είναι αυτή του “ανοιχτού χώρου”. Η ίδια χάνει συνέχεια πράγματα ή δεν ξέρει πού είναι γι’ αυτό τα ρούχα της, τα αξεσουάρ της, τα τηλεχειριστήρια, τα απαραίτητα χρηστικά αντικείμενα πρέπει να είναι μονίμως σε κοινή θέα. Δεν της αρέσουν οι ντουλάπες, τα συρτάρια, τα ντουλάπια. Προτιμά κρεμάστρες και διάφανα δοχεία με στόχο τη μόνιμη προσβασιμότητα.

@cartoonrejectyour new quick quiz^^^♬ Thot Shit – Megan Thee Stallion

2. Το πάτωμα είναι χώρος σκέψης

Ξεκινώντας με το δεδομένο ότι αρκετά άτομα με ΔΕΠΥ προτιμούν να σκέφτονται και να εργάζονται είτε όρθια είτε στο πάτωμα, δίνει ιδέες μετατροπής του πατώματος σε χώρο εργασίας.

@cartoonrejectWelcome to my office😤♬ Blue Blood – Heinz Kiessling & Various Artists

3. Ίσως το γραφείο να μην είναι απαραίτητο

Η εμπειρία της ίδιας είναι πως  το να κάθεται σε γραφείο είναι αντιπαραγωγικό. Δυσκολεύεται να σκεφτεί, να εργαστεί, να βολευτεί. Προτιμά να τρώει στο γραφείο και να δουλεύει στο πάτωμα. Εδώ δίνει μια ιδέα για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το πάτωμα σε γραφείο φιλικό για ΔΕΠΥ.

@cartoonrejectDesks are a social construct idc♬ spy? – WHOKILLEDXIX

 

4. Τα χρώματα μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο

Συσχετίζοντας τα χρώματα με εγκεφαλική διέγερση, πιστεύεις ότι ένα άτομο με ΔΕΠΥ ίσως δει βελτίωση στη ζωή του αν φροντίσει να βάψει το δωμάτιό του με γήινα χρώματα (καφέ, πράσινο, μπλε) γιατί τα πιο έντονα ίσως το αποσυντονίζουν.

@cartoonrejectUtilizing color does more than you think♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

5. Σημασία έχει να διαμορφώσεις το χώρο εξερευνώντας τις ανάγκες σου και προσαρμόζοντας το χώρο σου σ’αυτές.

Καλεί το κοινό της να δει πώς είναι το δωμάτιο που θέλουν να διαμορφώσουν και να εξετάσει πώς θα μπορούσε να προσθέσει ανοιχτό αποθηκευτικό χώρο και να κάνει αλλαγές που θα επιτρέψουν στον καθένα να νιώσει ότι κάθεται σε μια θέση ξεκούραστη που δεν χρειάζεται έξτρα προσπάθεια. Εδώ για παράδειγμα, δείχνει πώς μετατρέπει ένα γραφείο σε χώρο καθίσματος ώστε το άτομο να κάτσει οκλαδόν πάνω του αντί να κάτσει σε καρέκλα.

@cartoonrejectI also converted the top drawer under the desk to be for trash- trust me on this one.

♬ Campus – Vampire Weekend

Σχεδόν σε κάθε βίντεο εξηγεί ότι οι ιδέες της σχετίζονται με το τι διευκολύνει εκείνη και μόνο εκείνη και πως χωρίς να είναι ειδική, θέλει ν’ανοίξει μια συζήτηση: το πώς μπορούν τα νευροδιαφορετικά άτομα να νιώσουν άνετα τουλάχιστον στο σπίτι τους.

Φαίνεται ότι καλά κάνει και την ανοίγει γιατί είναι χιλιάδες τα σχόλια ανθρώπων που νιώθουν ανακούφιση που κάποια τους επισημαίνει πως έχουν δικαίωμα στην άνεση του σπιτιού τους.