Δόθηκε τελικά το πράσινο φως για την σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων του πολιτισμού με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να κάνει δεκτό το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος που κατέθεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Εκτός από τις ημερομηνίες ωστόσο, οι οποίες είχαν γίνει λίγο πολύ γνωστές από χθες, ανακοινώθηκε και το πρωτόκολλο λειτουργίας των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων το οποίο, για ορισμένους τουλάχιστον, επεφύλαξε και δυσσάρεστες εκπλήξεις οι οποίες όμως προβλέπεται να βελτιωθούν.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν στις 14 Μαΐου με τα ειδικά μέτρα που ίσχυαν και πριν το κλείσιμό τους. Δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας από επισκέπτες και εργαζόμενους, 1 άτομο ανά 20 τ.μ. και 2 μέτρα απόσταση ανάμεσα σε κάθε επισκέπτη.
Όσον αφορά στους θερινούς κινηματογράφους, αυτοί θα επαναλειτουγήσουν στις 21 Μαΐου με 75% πληρότητα, ποσοστό που ικανοποιεί τους αιθουσάρχες. Αυτό που όμως τους απασχολεί έντονα, όπως δήλωσε στο protothema.gr ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Παναγιώτης Τσακαλάκης είναι κάποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο για μία προβολή ημερησίως. «Με το ποσοστό είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι, θα έχουμε όμως τεράστιο πρόβλημα σε περίπτωση που δεν μάς δοθεί η δυνατότητα για διπλές προβολές» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού πάντως η απαγόρευση της δεύτερης ημερήσιας προβολής επιβάλλεται, προσωρινά, από την ισχύουσα σήμερα ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει οριστεί στις 11 το βράδυ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν για όσο ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να πραγματοποιείται δεύτερη κινηματογραφική προβολή, η οποία ωστόσο θα επανέλθει σύντομα, αμέσως μετά την άρση των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία των πολιτών.
Εκεί που φαίνεται να δημιουργούνται τα περισσότερα προβλήματα, πάντως, είναι στον χώρο του θεάματος και του ακροάματος – ανοίγει στις 29 Μαΐου – καθώς με το επιτρεπόμενο ποσοστό πληρότητας στους ανοιχτούς συναυλιακούς και θεατρικούς χώρους να τοποθετείται στο 50% – μόνο καθήμενοι – οδηγεί πολλές προγραμματισμένες παραστάσεις σε οικονομικό αδιέξοδο: «Αυτό το ποσοστό είναι απαγορευτικό για τις ιδιωτικές συναυλιακές παραγωγές καθώς υπάρχουν πολύ λίγοι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι που το μισό της χωριτικότητάς τους να φθάνει τα 2000 άτομα» εξηγεί η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.Κατερίνα Σταματάκη και προσθέτει: «Η δική μας πρόταση, την οποία έχουμε ήδη καταθέσει στους αρμόδιους, είναι η αύξηση του ποσοστού πληρότητας σε ποσοστό 75%, σε συνδυασμό με μία κρατική επιδότηση η οποία θα μάς επιτρέπει να παρέχουμε κατά την είσοδο στους θεατές self test».
Ανάλογη, όσον αφορά στα ποσοστά πληρότητας των ανοιχτών χώρων, είναι και άποψη του διευθυντή των Θεατρικών Σκηνών Πάνου Κατσαρίδη: «Το 50% πληρότητας είναι ένα πολύ δύσκολο ποσοστό για μάς. Και το κακό είναι πως δεν έχουμε εναλλακτικές καθώς θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να αυξήσουμε την τιμή του εισιτηρίου σε μια τέτοια δύσκολη οικονομικά εποχή. Αυτό που θα αναγκαστούμε να κάνουμε είναι να στραφούμε σε μικρότερες, χαμηλότερους κόστους παραγωγές στις οποίες θα εργάζονται πολύ λιγότερα άτομα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο protothema.gr
Το θετικό είναι πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτό δεν θα είναι το τελικό ποσοστό επιτρεπόμενης πληρότητας για όλο το καλοκαίρι καθώς υπάρχει η βούληση από το υπουργείο Πολιτισμού αυτό να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε συνάρτηση με την σταδιακή αύξηση των εμβολιασμένων και της συνακόλουθης βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας. «Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πολιτιστικές δραστηριότητες μόνον σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.