Εάν σου αρέσει να παρακολουθείς στα social media συμβουλές για καθαριότητα και σωστή τακτοποίηση των τροφίμων στην κουζίνα, σίγουρα θα έχεις βρεθεί αντιμέτωπος και με βίντεο που να δίνουν πληροφορίες για το σωστό καθάρισμα του απολύτως απαραίτητου δίσκου κοπής.
Γιατί όμως τόσοι πολλοί παθιάζονται με τον σωστό καθαρισμό της συγκεκριμένης επιφάνειας; Μία άκρως αηδιαστική πληροφορία φαίνεται πως έχει σοκάρει τους χρήστες του διαδικτύου: Απ’ ότι φαίνεται, «η μέση σανίδα κοπής έχει 200 φορές περισσότερα βακτήρια κοπράνων από ένα κάθισμα τουαλέτας».
Παρόλο που ακούγεται σοκαριστικό, η νοσηλεύτρια και δημιουργός περιεχομένου Miranda Wilson, η οποία προέβη στην αποκάλυψη λίγους μήνες πριν στη σελίδα της στο Instagram, κατάφερε – μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα – να αυξήσει τους followers της, ενώ το εν λόγω βίντεο έχει πάνω από 20 εκατομμύρια προβολές.
Αλήθεια ή ψέμα;
Απ’ ό, ότι φαίνεται, η πληροφορία φάνηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα στους χρήστες της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης με την προσοχή πλέον να στρέφεται στο πώς θα μπορούσε ο δίσκος κοπής, όχι μόνο να λάμψει, αλλά και να ξεφορτωθεί τα δεκάδες βακτήρια.
Ο Dr. Charles Gerba, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ήταν από τους πρώτους που μοιράστηκε σε συνεντεύξεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη σοκαριστική πληροφορία. Ωστόσο, στο διαδίκτυο, εκτός από ένα infographic από τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγιεινής (General Health Care – GHC), έναν οργανισμό που «αποτελείται από κορυφαίους παγκόσμιους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγιεινής», δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έρευνα που να επιβεβαιώνει την πληροφορία.
Έτσι, αν και δεν είναι σαφές αν ο αριθμός είναι επιστημονικά εξακριβωμένος, οι ειδικοί λένε πως θα μπορούσε να είναι εν μέρει αλήθεια.
Το λάθος καθάρισμα
Όλα τα ωμά κρέατα έχουν βακτήρια και ορισμένα από αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από τον εντερικό σωλήνα ενός ζώου (βακτήρια κοπράνων). Έτσι, αν οι σανίδες κοπής έχουν όντως 200 φορές περισσότερα βακτήρια κοπράνων από ένα κάθισμα τουαλέτας, αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι οικιακοί μάγειρες αρνούνται να πλύνουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας – αλλά από το μαγείρεμα ωμού κρέατος και τον μη σωστό καθαρισμό της σανίδας.
View this post on Instagram
Ανεξάρτητα από το αν πιστεύεις ότι ένα κάθισμα τουαλέτας είναι πιο καθαρό από το ξύλο κοπής σου, ή ακόμα και αν δεν μαγειρεύεις κρέας στο σπίτι, υπάρχουν αρκετές έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η κουζίνα αποτελεί ένα από τα μέρη με τα περισσότερα βακτήρια στο σπίτι.
Τα ύπουλα καρότα
Είτε κόβεις ωμό κρέας είτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όλα μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια στο ξύλο κοπής. Εάν πλένεις την σανίδα κοπής μόνο με ζεστό νερό, τότε δεν απαλλάσσεσαι αποτελεσματικά από τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς. Έτσι, ακόμη και αν έχεις απλώσει στο ξύλο κοπής καρότα και αγγούρια, να είσαι σίγουρος πως η επιφάνεια θέλει και πάλι σχολαστικό πλύσιμο.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα όσον αφορά στο κόψιμο των τροφών είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μαχαίρι (!!!). Η λάμα, ωστόσο, συχνά αφήνει διάφορες «χαρακιές» στην επιφάνεια, στις οποίες πάνε και τρυπώνουν τα βακτήρια.
Αν, λοιπόν, όλες αυτές οι «αυλακώσεις» φαίνονται με γυμνό μάτι και ο δίσκος κοπής σου μοιάζει πλέον με πίνακα αφηρημένης τέχνης, καλό θα είναι να τον πετάξεις και να πάρεις έναν καινούργιο.
Και τώρα τι αγοράζουμε;
Στο παρελθόν, πολλοί είχαν υποστηρίξει πως οι ξύλινες σανίδες κοπής είναι λιγότερο υγιεινές από τις πλαστικές, επειδή το ξύλο είναι ένα πιο πορώδες υλικό – από την άλλη πλευρά, το ξύλο έχει από τη φύση του αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή; Μια μελέτη του 2015 από το Journal of Consumer Protection and Food Safety συνέκρινε τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων δύο διαφορετικών τύπων ξύλου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές στον αριθμό των μικροβιολογικών στοιχείων στις ξύλινες και πλαστικές σανίδες κοπής», εφόσον μετά ακολουθούσε ο κατάλληλος καθαρισμός.
Ποιος είναι ο κατάλληλος καθαρισμός;
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεσαι ακριβά και εξειδικευμένα προϊόντα για τη σανίδα κοπής σου. Ένα καλό σφουγγάρι, ζεστό νερό και ένα αντιμικροβιακό σαπούνι πιάτων αρκούν.
Σημαντικό είναι να πλένεις και τις δύο πλευρές της σανίδας και να μην ξεχνάς τις άκρες. Επιπλέον, μία καλή ιδέα θα ήταν να έχεις δύο διαφορετικές επιφάνειες κοπής, μία για το ωμό κρέας και μία για όλα τα υπόλοιπα.
Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεις τις διασταυρούμενες μολύνσεις, ενώ αν παθογόνα βακτήρια εξακολουθούν με κάποιο τρόπο να υπάρχουν στο ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία του κρέατος, οτιδήποτε το αγγίζει θα ψηθεί τελικά στην απαραίτητη θερμοκρασία και θα σκοτώσει τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς.
Πηγή: pride.gr