Η τουρίστρια που ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να διεξαγάγουν αποτελεσματική έρευνα για καταγγελία βιασμού της, κέρδισε μια ηχηρή νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διαπίστωσε αδυναμίες στην έρευνα για τον βιασμό της και δεν πέσαμε από τα σύννεφα.

Η τουρίστρια βρισκόταν σε διακοπές στην Πάργα τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της συνέβη το περιστατικό. Σχεδόν 3 χρόνια μετά την κατάθεση της υπόθεσης στο ΕΔΑΔ, η καταγγέλλουσα, από το West Yorkshire, ένιωσε δικαίωση όταν έμαθε ότι το δικαστήριο με έδρα το Στρασβούργο είχε ασκήσει κριτική στην Ελλάδα για ποινικές διαδικασίες που είπε ότι «δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα πρότυπα».

Περιγράφοντας την απόφαση ως «μνημειώδη ηθική νίκη», ο δικηγόρος της, σύμφωνα με τον Guardian, είπε ότι όχι μόνο αποκάλυψε τις αποτυχίες του ελληνικού δικαστικού συστήματος, αλλά θα δημιουργήσει προηγούμενο σε μια εποχή που περισσότεροι Βρετανοί τουρίστες από ποτέ, επισκέπτονταν τη χώρα.

Ο Michael Polak, του οποίου η ομάδα νομικής βοήθειας Justice Abroad ανέλαβε την υπόθεση, είπε: «Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικών αδικημάτων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η τουρίστρια, από το Dewsbury, ήταν για διακοπές με τη μητέρα της στην Πάργα τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ισχυρίζεται ότι συνέβη το περιστατικό. Έκανε καταγγελία για βιασμό εναντίον ενός μπάρμαν ξενοδοχείου, ο οποίος φέρεται σε κατάθεση ότι έσπρωξε την τουρίστρια σε ένα δωμάτιο προσωπικού και της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση για 3 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η 18χρονη τότε τουρίστρια αναγκάστηκε να τον αναγνωρίσει σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση που την άφησε ψυχολογικό ράκος. Της έκαναν εξετάσεις αίματος και μια φυσική εξέταση που διεξήχθη από έναν άνδρα γιατρό αποκάλυψε μώλωπες στα πόδια, τους μηρούς και τα γεννητικά της όργανα και έναν διάτρητο παρθενικό υμένα.

Η αστυνομία συνόδευσε την καταγγέλλουσα τουρίστρια σε αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη της Πρέβεζας, όπου της είπαν ότι έπρεπε να υπογράψει έγγραφα στα ελληνικά, αν και χωρίς επίσημη μετάφραση η τουρίστρια δεν είχε ιδέα σε τι της ζητούσαν να βάλει την υπογραφή της. Ο ύποπτος αρνήθηκε τον βιασμό, ισχυριζόμενος ότι το σεξ ήταν συναινετικό και αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης. Ένα χρόνο αργότερα, ένα τοπικό δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν «ανεπαρκείς ενδείξεις για τη δίωξη», αφού η αστυνομία σταμάτησε την έρευνά της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια, είπε ο δικηγόρος της, η τουρίστρια δεν ενημερώθηκε για τις διαδικασίες, εν μέρει επειδή κανένας Έλληνας δικηγόρος δεν ήταν διατεθειμένος να την εκπροσωπήσει. Τον Ιούλιο του 2021 η τουρίστρια προσέφυγε στο δικαστήριο του Στρασβούργου, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παραβιάσει το καθήκον τους να την προστατεύσουν ως θύμα έμφυλης βίας.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η καταγγελία της είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα και ότι οι νόμιμες διαδικασίες είχαν ακολουθηθεί σχολαστικά. Οι 7 δικαστές οι οποίοι εξέτασαν την υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας δικαστής, Ιωάννης Κτιστάκης, τόνισαν ότι οι αρχές δεν ενημέρωσαν τη γυναίκα για τα δικαιώματά της ως καταγγέλλουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός της σε νομική συνδρομή.

Ένας σημαντικός αριθμός τουριστών, σε περιοχές της ευρωπαϊκής Μεσογείου γίνεται θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ δε λείπουν τα περιστατικά βιασμών, όπως προκύπτει από έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μελετών Πρόληψης (IREFREA), με έδρα τη Μαγιόρκα της Ισπανίας.

Ως «αυξημένα» περιγράφονται τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στη Μαγιόρκα και την Κρήτη. Αφορούν κυρίως νεαρότερες Βρετανίδες ή Βρετανούς ομοφυλόφιλους άνδρες, συχνά υπό την επήρεια αλκοόλ ή κοκαΐνης, που προσελκύονται σε μπαρ με μεθυσμένους θαμώνες όπου υπάρχουν «ευκαιρίες για σεξ». Οι βιασμοί τουριστών είναι μια πραγματικότητα.

ΠΗΓΗladylike.gr
Προηγούμενο άρθροΓιατί δεν πρέπει να αφήνεις το smartphone σου να κλείσει από μπαταρία
Επόμενο άρθροΠοια είναι η μοναδική γυναίκα που υπηρετεί στην ΕΚΑΜ ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της