Γράφει o ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ,
Πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων και Πρόεδρος Συλλόγου «Τελμησσός»


Όλες αυτές οι δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε -και, δυστυχώς, συνεχίζουμε να βιώνουμε- έχουν τρομερό αντίκτυπο στην οικονομία, στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην υγεία μας. Επιπλέον, έχουν επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας, με αντίκτυπο ακόμα και σε αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα με αποτέλεσμα την αναβολή τους ή και τη ματαίωσή τους.

Τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, επίσημων και μη, άνθιζε ολοένα και περισσότερο. Μικρές και μεγάλες διοργανώσεις υπό την αιγίδα Συλλόγων, φορέων, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών εμπλούτιζαν το αγωνιστικό καλεντάρι, παροτρύνοντας το κοινό στην άθληση και γενικότερα σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Αυτό βέβαια δεν έγινε τυχαία…

Οφείλεται στους φίλους του αθλητισμού που με μόχθο, ζήλο, προσωπική εργασία και ανιδιοτέλεια συνέβαλαν στη διάδοση του ευ ζην. Η προσφορά είναι στην ψυχή του Έλληνα, είναι μέσα μας. Και το σημαντικό είναι να προσφέρεις στην κοινωνία όπου μπορείς, με όσες δυνατότητες έχεις και στο επιτρέπουν, αρκεί να το κάνεις επειδή το θέλεις και όχι περιμένοντας κάποιο αντάλλαγμα.

Σεβασμός στα μέτρα προστασίας

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι βαθιά ριζωμένο μέσα μας. Δυστυχώς, προς το παρόν εξαιτίας της πρωτόγνωρης αυτής πανδημίας δεν μας επιτρέπεται η διοργάνωση των αθλητικών εκδηλώσεων που είχαμε προγραμματίσει ως «Τελμησσός», αλλά ούτε και η συμμετοχή μας σε άλλες, μιας και οι περισσότερες έχουν ήδη ακυρωθεί. Αυτό μας έχει «στοιχίσει», γιατί είχαμε συνηθίσει να συμμετέχουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα σε αγώνες δρόμου που διοργανώνονταν σε όλη την Ελλάδα. Μας λείπουν πραγματικά! Μας λείπουν και οι δικές μας διοργανώσεις στην περιοχή, ο αγώνας στη Λίμνη του Μαραθώνα, ο «Ραμνούς Γραμματικού», τα «Βελερεφόντεια»…

Νιώθουμε άδειοι και κενοί. Ωστόσο, το μόνο που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι υπομονή και να σεβαστούμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, υπακούοντας ρητά τους όρους και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων.

Αυστηρά μέτρα και αλλαγές ακόμα και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Οι αγώνες που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν και μετατέθηκαν σε νέα ημερομηνία, καθώς έπρεπε να τηρηθεί το πρωτόκολλο και οι όροι υγειονομικής προστασίας, παρότι εν τέλει θα γίνουν, προβληματίζουν αθλητές και διοργανωτές. Με μειωμένο αριθμό συμμετοχών, αποστάσεις ασφαλείας, μέτρα προστασίας στον ανεφοδιασμό (νερά, σνακ, κλπ), όλα φαίνονται να είναι πιο δύσκολα και τίποτα δε μοιάζει όπως πρώτα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ακόμα και το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της χώρας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, τηρεί ένα περιορισμένο αριθμό συμμετοχών για τη φετινή χρονιά! Με όρους και όλα τα απαραίτητα!

Η συμβουλή μου

Ως αθλητής με πολυετή εμπειρία επάνω στον χώρο έχω μία συμβουλή να δώσω. Είτε είστε απλός αθλούμενος ή αθλητής δρομέας με εντατική παρουσία σε αγώνες, πρέπει η προπόνησή σας να είναι όπως και η προπόνηση που κάνατε και πρώτα, όταν προετοιμαζόσασταν για κάποιο αθλητικό γεγονός, βάζοντας στόχους, άσχετα εάν δεν θα σας δοθεί η δυνατότητα να δοκιμαστείτε συμμετέχοντας σε αγώνες. Θα πρέπει πάντα να βρίσκεστε σε πλήρη ετοιμότητα, κρατώντας τη φόρμα σας.

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, το σίγουρο είναι πως θα πετύχεις με οποιονδήποτε τρόπο την κατάλληλη στιγμή. Θα πρέπει να βάζουμε ένα στοίχημα με τον εαυτό μας και αυτό που κάνουμε να το κάνουμε με αγάπη και όχι με καταπίεση, γιατί σίγουρα κάποια στιγμή θα μας κουράσει και δε θα μας ευχαριστεί. Προσοχή, λοιπόν, στην υγεία μας!

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μειώνουμε την ένταση των προπονήσεών μας, αλλά κρατάμε τους στόχους μας για το άμεσο μέλλον. Τρέξτε και απολαύστε το σε κάθε σημείο, όπου και να βρίσκεστε, χαλαρώνοντας τους ρυθμούς σας και προπάντων, προσέξτε την καλή διατροφή για να έχετε μια μακροχρόνια υγιή φυσική κατάσταση χωρίς τραυματισμούς.

Σας εύχομαι ένα καλό καλοκαίρι, με υγεία πάνω απ’ όλα, υπομονή και προσοχή σε ό,τι και εάν κάνετε.