Θα παρέχει στους υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, πριν νοσήσουν.

 

Μια ακόμα πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνος παίρνει σάρκα και οστά με τη δημιουργία και λειτουργία στην πόλη μας Δημοτικού Κέντρου Πρόληψης Υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν τον πρώτο θεσμό πρόληψης υγείας στη χώρα μας που πραγματοποιείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη, που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει στους πολίτες ποιότητα ζωής κι ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης. 
Τα ΚΕΠ Υγείας, πρόκειται να παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, να τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και να τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. 
Στο πρόγραμμα που συμμετέχει και ο Δήμος Μαραθώνος, όπως και άλλοι 13 Δήμοι της χώρας, θα γίνεται ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος για 7 νοσήματα που είναι δυνατόν να επιφέρουν θάνατο, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, όπως καρκίνος του εντέρου, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του μαστού, πρόληψη του μελανώματος, πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και θα δημιουργείται η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του πολίτη, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος.

Οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους οι εξετάσεις θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Τα πρώτα 14 ΚΕΠ Υγείας της χώρας πρόκειται να λειτουργήσουν στους Δήμους Μαραθώνος, Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Αλίμου, Αμαρουσίου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ηρακλείου, Λαυρεωτικής, Μεταμόρφωσης, Παλαιού Φαλήρου, Περιστερίου και Πυλαίας, Χορτιάτη, στα πλαίσια της έναρξης του προγράμματος «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος, μας δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Τις δύσκολες αυτές  εποχές, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να σταθούμε δίπλα στους δημότες μας και να τους προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης και ενημέρωσης σε θέματα υγείας. Αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας το ότι βρίσκεται ανάμεσα στους 14 πρώτους Δήμους της χώρας που εφαρμόζουν ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα που θα προστατεύει τους πολίτες από 7 θανατηφόρα νοσήματα. Με την πρόσθετη ιδιότητά μου ως ιατρός, είμαι σε θέση να εκτιμήσω την υψίστης σημασίας αξία του συγκεκριμένου προγράμματος που έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές δομές του Δήμου μας.»

Η Αντιδήμαρχος Μαραθώνα κα Πόπη Πατεράκη, που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Λουίζο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μας δήλωσε: «Σε αυτή τη σπουδαία συνολική προσπάθεια που προάγει την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και μέσα από την πρόληψη σώζει πραγματικά ζωές, δεν ήταν δυνατόν να λείπει ο Δήμος μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι μαζί με άλλους 13 Δήμους της χώρας μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και μέσα από απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων να κάνουμε πράξη την πρόληψη, χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά ούτε την Πολιτεία ούτε τον πολίτη.»   

Προηγούμενο άρθροΣυναντήσεις στον Οργανισμό Αθήνας
Επόμενο άρθροΟι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μαραθώνος