Ο Μαραθώνας του πολιτισμού σε Έκθεση της UNESCO

 Το γεμάτο γόητρο λόμπι της UNESCO στο Παρίσι γέμισε για 15 μέρες με άρωμα Μαραθώνα, στη μεγάλη Έκθεση με τίτλο «Marathon: Cultural Landscape / Marathon: Paysage Culturel» που επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση και την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση της ιστορικής μας πόλης. Μία σημαντικότατη Έκθεση που έφερε στο προσκήνιο την ελληνική φύση και τον πολιτισμό, ένα αφιέρωμα της UNESCO στην πόλη του Μαραθώνα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επ’ ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας.

 

Στον ιδιαίτερα φωτεινό εκθεσιακό χώρο Ségur, στο κτίριο της UNESCO, αναρτήθηκαν 20 γιγαντιαία πανό με εικαστικά, επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες της ιστορικής μας πόλης, στα οποία προβάλλονται οι ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές της, ο ιστορικός τόπος της με τα μνημεία του, στιγμιότυπα από Μαραθώνιους Δρόμους ανά τον κόσμο, το φυσικό της περιβάλλον με την πλούσια βιοποικιλότητα που προσφέρει, καθώς και περιβαλλοντικές δράσεις.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης που ήταν υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά, τον Μαραθώνα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στέργιος Τσίρκας. Κατά την 4ήμερη παραμονή του στο Παρίσι ο κ. Τσίρκας  είχε την ευκαιρία να συναντήσει σημαντικές προσωπικότητες όπως τον Έλληνα Πρέσβη στην Γαλλία, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου Δρόμου του Παρισιού, την Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ατόμων με προβλήματα όρασης και αρκετούς άλλους και να συζητήσει μαζί τους θέματα σχετικά με τη διεθνή τουριστική προβολή της πόλης μας, τον Μαραθώνιο Δρόμο και τη Μαραθώνια Φλόγα, καλώντας τους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν την πόλη μας και να θαυμάσουν τους ιστορικούς της χώρους, τα μνημεία της και το εκπληκτικό της περιβάλλον.

Αναφερόμενη, κατά την ομιλία της, στους λόγους επιλογής της πόλης μας για τη διοργάνωση της Έκθεσης, η Πρέσβειρα της UNESCO κα Δασκαλάκη, υπογράμμισε τον διπλό χαρακτήρα του Μαραθώνα, ως ιστορικού τόπου και ως φυσικού τοπίου λέγοντας μεταξύ άλλων οτι «Ο Μαραθώνας είναι ένας τόπος φορτισμένος από ιστορία και παράδοση, ένας αρχαιολογικός χώρος με τα υπάρχοντα εκεί μνημεία. Παράλληλα είναι και ένας πολύ ενδιαφέρον βιότοπος, γεγονός που τον κάνει να εμπίπτει στην προβληματική της UNESCO, η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα τοπία που μπορούν να χαρακτηρισθούν και ως πολιτιστικά. Εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης «Μαραθώνας – Πολιτιστικό Τοπίο».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπανταρίν, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για τον Πολιτισμό υπογράμμισε ότι «Ο Μαραθώνας δίνει την ευκαιρία να αναλογισθούμε εκ νέου τη σημασία που μπορεί να έχει το πνεύμα μιας κοινότητας, η συνοχή των ανθρώπων ενός χωριού, ενός λαού, της ανθρωπότητας ολόκληρης».

Μένει όλοι εμείς να εργαστούμε με σοβαρότητα και σεβασμό εκμεταλλευόμενοι την τεράστια προίκα ενός μεγάλου ονόματος. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Δημοτική Αρχή έχει καταβάλει μία πολύ σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να συμβάλει στην ευημερία των συμπολιτών μας!

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η ανάπλαση της οδού Φειδιππίδου
Επόμενο άρθροΕγκαινιάστηκε το ΚΑΠΗ Γραμματικού!