Γράφει η Κυριακού Αγγελική, Φοιτήτρια Φιλολογίας

42 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, ο Δήμος Μαραθώνος, αποτελούμενος από τις περιοχές της Νέας Μάκρης, του Γραμματικού, του Βαρνάβα και βεβαίως του Μαραθώνα φέρει ιστορία δυόμιση χιλιάδων ετών. 

Την ιστορία λοιπόν του δήμου μας δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν όπως πρέπει. Στα 19 μου χρόνια, ελάχιστους τυχαίνει να έχω συναντήσει οι οποίοι γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη το 490 π.Χ. στην πεδιάδα του Μαραθώνα, για ποιους λόγους και ποια η σημασία της ιστορικής μάχης που διεξήχθη στον τόπο μας. Δεν θα διηγηθώ ασφαλώς ιστορικά γεγονότα, ούτε σκοπεύω να αναλύσω την σημασία της Μάχης του Μαραθώνα. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, ευελπιστώ να αναζητήσουν σχετικά λήμματα διότι κάθε άλλο πέρα από εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα ήθελα να έχει το άρθρο αυτό.

Θέλω ωστόσο να αναφέρω πως ο Μιλτιάδης, στρατηγός των Αθηναίων κατά τη Μάχη του Μαραθώνα, θεωρείται και χαρακτηρίζεται άνδρας γενναίος, ικανός στη διοίκηση του στρατού του, καλός καγαθός όπως θα έλεγαν και οι Αρχαίοι Αθηναίοι. Η ανδρεία και η τόλμη του είχαν ως αποτέλεσμα να ηττηθεί ο Περσικός στρατός ( ο οποίος υπολογίζεται περίπου στους 50.000 μαχόμενους) από τον πολύ λιγότερο σε αριθμό στρατό των Αθηναίων. Ο Μιλτιάδης, καθώς και οι υπόλοιποι στρατηγοί και στρατιώτες κατέχονταν συν τοις άλλοις από άπλετη γενναιότητα και ανδρεία. Αν ποτέ λοιπόν, ο Μιλτιάδης είχε οραματιστεί το μέλλον του δήμου μας, είμαι βέβαιη ότι ως άρχων θα είχε οραματιστεί κάποια προσωπικότητα με ανδρεία, σθένος και τόλμη. Και όλοι μας, αγαπητοί συντοπίτες, μια τέτοια προσωπικότητα οφείλουμε να επιδιώκουμε να άρχεται του τόπου μας, όχι μόνον εις μνήμην των γενναίων που έπεσαν για να προστατέψουν τα αττικά εδάφη και κατέστησαν το όνομα του Μαραθώνα αμετάβλητο και αξιοσέβαστο στους αιώνες, αλλά επειδή η ιστορία αυτή του τόπου μας, μας κάνει υπερήφανους και διάσημους παγκοσμίως.

Και μιας και ανέφερα τη διασημότητα, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται περισσότερη διασημότητα ο Δήμος μας από εκείνη που κατέχει από τον 5ο αιώνα π.Χ. και η οποία δεν πρόκειται ποτέ να αλλοιωθεί. Κάνω βεβαίως αυτή την επισήμανση διότι πληροφορήθηκα προσφάτως ότι ο Δήμος μας διεκδικείται από ανθρώπους της «showbiz», που απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι το μόνο γόητρο που έχουν για να προσελκύσουν ψηφοφόρους είναι η «διασημότητα» που πρόκειται να αποκτήσει ο τόπος μας. Σας εγγυώμαι λοιπόν κυρίες και κύριοι, ότι καμία βραχύχρονη, ανούσια και κενή διασημότητα την οποία κάποιοι θα ήθελαν να αποκτήσει ο τόπος μας δεν συγκρίνεται με το ξακουστό όνομα που έχει ο Μαραθώνας σε όλη την υφήλιο τόσες χιλιάδες χρόνια. Δε χρειαζόμαστε λοιπόν ανθρώπους της showbusiness –ελληνιστί επιχείρηση θεάματος- να φέρουν στον τόπο μας διασημότητα και «γκλαμουριά» και ό,τι συνήθως συνεπάγεται η γκλαμουριά αυτή . Σε όποιο μέρος της γης και να βρεθεί κάποιος από εμάς, αν αναφέρει ότι η καταγωγή του είναι από τον Μαραθώνα της Ελλάδος, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που να μη γνωρίζουν τη σημασία της καταγωγής αυτής και που δε θα θαυμάσουν τον ιστορικό τόπο μας. Σε κανένα μέρος της γης όμως, πέρα από την Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο «manager» τραγουδιστών, μοντέλων και ηθοποιών ταινιών πορνογραφικού περιεχομένου δεν θεωρείται αναγνωρίσιμος. Οι μόνοι που τον χαρακτηρίζουν έτσι είναι εκείνοι που ασχολούνται με αυτή τη μίζερη ελληνική showbiz, την κενή από ιδέες, στερημένη εκπαίδευσης και ουσιαστικής πνευματικής καλλιέργειας που απευθύνεται σε άτομα αποκλειστικά άνευ επιπέδου.

Τον Ιανουάριο, ο Δήμος μας διοργάνωσε εκδήλωση για να βραβεύσει τους επιτυχόντες μαθητές των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 που εισήχθησαν σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας μας. Ξέρω καλά, αφού κι εγώ πλέον φοιτήτρια είμαι, ότι για να επιτύχει ένας μαθητής την εισαγωγή του σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, πέρα από την προσωπική αφοσίωσή του στη μελέτη, είναι απαραίτητο πια να παρακολουθεί φροντιστηριακά μαθήματα πέρα από το σχολείο. Και φυσικά τα φροντιστηριακά μαθήματα αυτά τα πληρώνουν ως είθισται οι γονείς των μαθητών. Στην εκδήλωση λοιπόν για τη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών, προς μεγάλη μου ευχαρίστηση είδα ότι ο αριθμός των εισαχθέντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ήταν μεγάλος. Θα ήθελα λοιπόν να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους γονείς των μαθητών αυτών γιατί χωρίς την οικονομική τους υποστήριξη τα παιδιά τους, δεδομένων των συνθηκών στην εκπαίδευση, δεν θα τα είχαν καταφέρει τόσο καλά. Συμπεραίνω επομένως, ότι οι δημότες του Δήμου Μαραθώνος είναι άνθρωποι που κοπιάζουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να καλλιεργηθούν και να αποκτήσουν πνεύμα -σημαντικότατο αγαθό της ζωής. Είναι όμως δημότες του δήμου μας και όλα αυτά τα παιδιά που εισήχθησαν σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, που αποκτούν εμπειρίες, και καθώς αποκομίζουν την εκάστοτε μόρφωση και καλλιέργεια που τους προσφέρει η σχολή τους, αποκτούν, ως ενήλικες πια, και ορθή και άμεμπτη κρίση.

Πόσο λάθος επομένως κάνουν κάποιοι οι οποίοι είναι σίγουροι πως θα γοητεύσουν  τον κόσμο με φωτογραφήσεις σε περιοδικά, εμφανίσεις στην τηλεόραση, και πάρτυ με προσκεκλημένους κενούς, χαμηλοτάτου επιπέδου ανθρώπους που ανησυχούν μονάχα για τις καλοκαιρινές διακοπές στη Μύκονο, τις πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις και τα πάσης φύσεως θεάματα;

Προηγούμενο άρθροΣΤΟΥΣ 71 ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»
Επόμενο άρθρο78 άνεργοι οφελούνται από τον EΧΕΤΛΑΙΟ