του Βασίλη Λουίζου
Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία των βουλευτών, κκ. Γιώργου Κώτσηρα και Θανάση Μπούρα. Με νομοθετική ρύθμιση στο εξής οι υποψήφιοι φοιτητές που κατοικούν σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές θα δικαιούνται ένα συγκεκριμένο μπόνους στη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο, που ίσχυσε μετά τα τραγικά γεγονότα του 2018 για τα παιδιά που κατοικούν στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια, είναι πλέον και νομοθετημένο.
Κάτι τέτοιο, που το θεωρώ απολύτως δικαιολογημένο, σχεδόν διασφαλίζει την εισαγωγή των παιδιών αυτών στα ΑΕΙ. Η μοναδική επιφύλαξη που έχω είναι ότι αυτή η πριμοδότηση μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος, δηλαδή να «καταστρέψει» το μέλλον κάποιων άλλων παιδιών, που θα περνούσαν στις εισαγωγικές και ξαφνικά βρίσκονται εκτός. Στη νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλέπεται ότι η εισαγωγή των παιδιών που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί, θα γίνεται «καθ’ υπέρβαση» του αριθμού των εισακτέων. Έτσι, η δικαιολογημένη «σωτηρία» κάποιων παιδιών δε θα οδηγεί στην αδικαιολόγητη «καταστροφή» κάποιων άλλων…
Η άποψή μου είναι σαφής: Οι κάτοικοι των περιοχών που καταστρέφονται από την ανθρώπινη ανοησία ή την οργή της φύσης πρέπει να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη, ποτέ, όμως, εις βάρος άλλων.
Με την αύξηση του αριθμού των Αντιδημάρχων προσπαθεί το Υπουργείο Εσωτερικών να «διευκολύνει» το έργο των Δημάρχων, γιατί είναι γεγονός ότι η απλή αναλογική δυσκολεύει τη συναίνεση των πολλών και διαφορετικών δημοτικών παρατάξεων στο να παίρνουν αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια. Με την αύξηση του αριθμού των «τιτλούχων» εξομαλύνονται οι διαπαραταξιακές συμφωνίες και εξευμενίζονται οι εσωκομματικές διαφωνίες. Με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια…
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους Δημάρχους, που το έργο τους τώρα θα έχει λιγότερες αντιστάσεις και ελπίζουμε από τις επόμενες εκλογές όταν και καταργείται η απλή αναλογική, ο αριθμός των Αντιδημάρχων να επανέλθει στην κανονικότητά του και να… ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κάθε Δήμου.
Με άλλες προοπτικές κι άλλες φιλοδοξίες καθιερώθηκε το 2013 ο θεσμός του Ημιμαραθωνίου του Δήμου Μαραθώνα. Δεν είναι σε κανέναν ευχάριστο ο θεσμός αυτός σήμερα να γίνεται αντικείμενο διαφωνιών και διενέξεων. Ο σκοπός των ιδρυτών του ήταν να αποτελέσει και να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής. Και στους ιδρυτές του συγκαταλέγεται και σημαντικό μέρος της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Στον 1ο Ημιμαραθώνιο οι επίσημες συμμετοχές είχαν ξεπεράσει τις 3.500, πράγμα που από μόνο του δείχνει τις προοπτικές που τέτοιες εκδηλώσεις στον Δήμο μας αφήνουν ανοιχτές. Έκτοτε, οι συμμετοχές γίνονταν ολοένα και λιγότερες, πράγμα που από μόνο του δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια κάτι δεν γινόταν σωστά. Αντί, λοιπόν, να τσακωνόμαστε για το πού θα τερματίσει κι από πού θα περάσει η διαδρομή, ας συνεργαστούν όλοι οι αρμόδιοι, συναρμόδιοι και υπεύθυνοι, αρμονικά και συναινετικά, στο να ξαναβρεί ο Ημιμαραθώνιος την αρχική του λάμψη και να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει. Αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος και η επιδίωξη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.