Δυο γαστρονομικοί προορισμοί που η εύρεση ελεύθερου τραπεζιού παραμένει ακόμη και σήμερα ένας γρίφος για δυνατούς λύτες.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού στην περιοχή Σεράλια στο Κάστρο, το 2020 ο σεφ Γιώργος Σαμοΐλης άνοιξε το Cantina. Ένα εστιατόριο που έμελλε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στο αιγαιοπελαγίτικο γαστρονομικό γίγνεσθαι αλλά να αποτελεί, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια σε ολόκληρη την χώρα.
Λαξευμένο στην κυριολεξία στις εσοχές των βράχων εκεί που ο επισκέπτης διαβαίνει μέσα από την παραλία αφού πρώτα κατέβει κάμποσα σκαλοπάτια και περπατήσει στο πλάι μιας ξερολιθιάς, σε ένα άγριο σκηνικό μοναδικής ομορφιάς με το βλέμμα να ατενίζει το απέραντά γαλάζιο, το Cantina αποτελεί για τον Γιώργο Σαμοΐλη το προσωπικό μέσο έκφρασης μιας μοντέρνας Ελληνικής κουζίνας που εστιάζει στην εποχή, την Σίφνο και τους ανθρώπους της. Τους παραγωγούς της.
Μια κουζίνα που εξαρτάται αλλά και που αναδεικνύει τα προϊόντα του τόπου που την φιλοξενεί και που εναλλάσσονται καθημερινά στο μενού. Ένα set menu που εναλλάσσει κρέατα και ψάρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού, άλλοτε δοσμένα στην αρχέγονη μορφή τους και άλλοτε μέσα από ένα σύγχρονο μαγειρικό άγγιγμα.

“Η ιστορία του νησιού είναι και το δικό μας αφήγημα στην Cantina’’ μου εξομολογείται ο Γιώργος καθώς φέρνει μπροστά μου μια ψαροσεφταλιά. Εδώ όπου ο θαλασσινός κιμάς παντρεύεται με επιτυχία με την αρνίσια μπόλια και ένα τσιγαρέλι με κοκκινοπίπερο, πλάι στα δικά τους panisse ρεβιθιού με χειροποίητη καπνιστή κέτσαπ από βερίκοκα και ντομάτες.

Στην Cantina oι κρατήσεις ανοίγουν στις αρχές κάθε έτους και μέχρι τον Μάιο έχουν καλυφθεί σχεδόν οι μισές θέσεις μέχρι τα τέλη της σαιζόν. Αλώστε οι θέσεις καθημερινά είναι περιορισμένες, περίπου 45 τον αριθμό, και φιλοξενούν του καλεσμένους τους σε δυο διαφορετικά seating ημερησίως, στις 19.00 και στις 22.00.

Δεκαπέντε μόλις τυχεροί επισκέπτες καθημερινά μπορούν να απολαύσουν ένα late lunch μεταξύ 16:00- 19:00 σε μια εστιατορική συνθήκη που χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται προσφέροντας μια γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει το χθες με το σήμερα και που αποτελεί προορισμό χωρίς υπερβολή για προσωπικότητες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
*Cantina, Παραλία Σεράλια, Κάστρο, Σίφνος
ΜYLOS BY THE SEA, Λέρος
Το πιο ξακουστό εστιατόριο για ψάρι σε ολόκληρο το Αιγαίο -και όχι μόνο. Μια οικογενειακή ταβέρνα που έμελλε να γίνει συνώνυμο της σύγχρονης ψαροφαγίας και να συζητιέται έντονα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Αυτή είναι η ιστορία της οικογένειας Κουτσουνάρη. Από την μια είναι η μοναδικότητα του προορισμού.
Ένας παλιός ανεμόμυλος που σε θωρεί από την σχισμή της θάλασσας εδώ και δεκαετίες, που σαν φωτίζεται τα βράδια αποκτά ένα απόκοσμο χαρακτήρα βρισκόμενος σε απόσταση αναπνοής από τα τραπέζιά του εστιατορίου που και αυτά με την σειρά τους χαϊδεύουν τα κύματα του κόλπου που άλλοτε έρχονται ειρηνικά και άλλοτε αγριεμένα.

Είναι και αυτή η ανεπιτήδευτη ομορφιά τής ταβέρνας. Μιας κλασικής φαινομενικά ψαροταβέρνας ανέγγιχτης από τον χρόνο. Λιτή και κομψή συνάμα, όπως τόσες και τόσες ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Ο τεράστιος συντηρητής κρασιών και τα ψυγεία ωρίμανσης ψαριών που δεσπόζουν στο εσωτερικό όμως, μαρτυρούν πως εδώ κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Ποτήρια και καράφες κρασιού κορυφαίας εταιρίας πλάι σε σπάνιες ετικέτες από τον Γαλλικό αμπελώνα μαρτυρούν του λόγου το αληθές.
Στο Milos by the Sea η ψαροφαγία αποτελεί μια Head to Tail εμπειρία. Η ιδέα ολόκληρου του μενού είναι μια γαστρονομική εμπειρία που ξεπερνά την απλή ψαροφαγική απόλαυση και που στηρίζεται στην απόλυτη αξιοποίηση ενός φρέσκου ψαριού, το οποίο μετατρέπεται σε μια σειρά από διαφορετικά πιάτα.
Ωμές παρασκευές και σούπες, ψαριά φρικασέ, ζυμαρικά, ψητά ψάρια και εκείνο το φανταστικό steak από την κοιλιά του τόνου, ακόμη και τραγανά chips από τα κόκκαλα και την ουρά σε μια φιλοσοφία πλήρους αξιοποίησης του θαλάσσιου πλούτου. Εδώ όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην πρώτη ύλη η οποία βασίζεται στην αποκλειστική συνεργασία με μια αλυσίδα ντόπιων ψαράδων και στην γνώση θανάτωσης κα διαχείρισης αυτής.
Δοκιμάζοντας το εντυπωσιακό σε υφή sashimi, τόνου συνοδεία παλαιωμένης σόγιας και φρεσκοτριμένου wasabi, δεν μπορεί κάνεις να μην χαιρετήσει με θαυμασμό την δουλεία που γίνεται εδώ. Αλλά και κάθε άλλη ωμή παρασκευή είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.
Με το πελατολόγιο του να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και παγκόσμιο ενδιαφέρον χρόνο με τον χρόνο, και με τα φουσκωτά να παρελαύνουν μπροστά από τον ναυτικό του ορίζοντα, το να βρει κάνεις τραπέζι σε αυτό το διαμάντι του Αιγαίου αποτελεί πραγματικά άθλο -όμοιο, ίσως, με αυτούς του Ηρακλή.
*Mylos by the Sea, Αγία Μαρίνα, Λέρος
Πηγή: newmoney.gr


























































