Γράφει η Αγγελική Λεβέντη*

Τα ζητήματα της Ανατολικής Αττικής τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, μια και είμαι κάτοικος της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να συμμετέχω ως Υποψήφια Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε αυτή την εκλογική περιφέρεια.

Για να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου, να προτάξω τα θέματα που μας αφορούν όλες και όλους, για να μπορέσω να γίνω η φωνή όλων, ώστε να αναβαθμίσουμε την περιφέρειά μας. Μια περιφέρεια που έχει πολλές δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης, την οποία όμως, ορισμένοι επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν ως «Υπόλοιπο». Είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε αυτή τη λογική, γιατί το λεγόμενο «Υπόλοιπο Αττικής» δεν είναι Υπόλοιπο.

Όσον αφορά στην ακρίβεια, οι πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπισή της, αποδείχθηκαν ελλιπείς. Οι αυξήσεις στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια γονατίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, που βλέπουν τον μισθό τους να εξαντλείται -και πολλές φορές να μην επαρκεί- για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους. Ενώ παράλληλα, το τίμημα που πληρώνουν και οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, είναι δυσανάλογο με την υποτιθέμενη στήριξή τους.

Πέραν όμως των πολιτικών που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε κεντρικό επίπεδο, θα πρέπει να εξετάσουμε και περιφερειακές λύσεις, όπως αυτή του χωροταξικού σχεδιασμού. Τον σχεδιασμό, δηλαδή, που θα επιτρέψει στην Ανατολική Αττική να αναπτυχθεί, να ενισχυθεί οικονομικά, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και τους πολίτες. Τη δίκαιη κατανομή των πόρων και την περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να φτάσουμε να μιλάμε για βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη.

Και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ζήτημα πολιτισμού. Πολιτισμός σε όλες τις φάσεις και εκφάνσεις της ζωής μας.

Όμως, πώς μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό:

Όταν η υγεία στην Ανατολική Αττική επαφίεται μόνο σε ορισμένες πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας.

Είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη περιφέρεια να μην έχει δικό της Νοσοκομείο; Είναι δυνατόν να συζητάμε για ποιότητα στην καθημερινότητά μας, όταν η μεταφορά ασθενών στους υπόλοιπους τομείς της Περιφέρειας Αττικής είναι χρονοβόρα και σε νοσοκομειακά ιδρύματα ήδη υποβαθμισμένα; Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, που θα περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες, θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα αποσυμφορήσει τα κεντρικά νοσοκομεία από τον όγκο των ασθενών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.

Όταν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής έχουν στη διάθεσή τους περιορισμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία δεδομένα δεν αποτελούν ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών που θα αφορά στο σύνολο της Ανατολικής Αττικής.

Ένα δίκτυο που θα επιτρέπει την καλύτερη δυνατή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας. Ένα δίκτυο στο οποίο ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα φτάνει μέχρι τη Ραφήνα και το Λαύριο, δύο σημαντικά λιμάνια της Αττικής. Ένα δίκτυο στο οποίο ένας σύγχρονος στόλος αστικών λεωφορείων θα εξυπηρετεί τους πολίτες όλης της περιφέρειας. Και σε τελική ανάλυση, πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, πώς θα χτίσουμε ένα βιώσιμο οικοδόμημα όταν κάθε κάτοικος της Αν. Αττικής εξαρτάται από το ιδιωτικό του μέσο για τη μετακίνησή του;

Όταν ο Μαραθώνας, ένας Δήμος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό -από τη Μάχη του Μαραθώνα μέχρι τη σύγχρονη Μαραθώνια Διαδρομή- δεν αποτελεί ήδη παγκόσμιο, σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.

Όταν οι σχολικές υποδομές δεν είναι αντάξιες των απαιτήσεων των κατοίκων των Δήμων. Με υποδομές που θα σέβονται τον πολίτη, τους μαθητές και μαθήτριες, με υποδομές που θα καλλιεργούν ένα αίσθημα ασφαλείας και εμπιστοσύνης στους γονείς και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα εκπαίδευσης.

Για όλα τα παραπάνω και με οδηγό το όραμά μας οφείλουμε να εργαστούμε μαζί για να αποκαταστήσουμε τον πολιτισμό στη ζωή και στην καθημερινότητά μας.

Πιστεύω στις συνεργασίες και τις συνέργειες με τους πολίτες. Γιατί όλοι μαζί θα χτίσουμε από κοινού ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με διαφάνεια στις διαδικασίες, με ειλικρίνεια, με Δικαιοσύνη Παντού.

Από τους πολίτες, προς τους πολίτες.

*Υποψήφια Βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής – Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. – τ. Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Προηγούμενο άρθροΑυτός είναι ο πιο… μινιόν σκύλος στον πλανήτη – Μικρότερος κι από τηλεχειριστήριο
Επόμενο άρθροΤι θα γίνει με το πρώην De Facto στο λιμάνι της Νέας Μάκρης;