Μαθήματα αλληλεγγύης από μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Νέας Μάκρης με τη δράση για τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια

Γράφει ο Κώστας Ζοργιός

Ακόμα και σύντομη να είναι η… καριέρα σας στα social media, θα έχετε παρατηρήσει ότι για κάθε ποστ που αφορά προσπάθεια να σωθεί ένα ζωάκι ή να ταϊστούν αδέσποτα, θα υπάρχουν και δέκα σχόλια διαμαρτυρίας τύπου «όλο με ζώα ασχολείστε, κάντε κάτι και για κανέναν άνθρωπο που έχει ανάγκη». Κι είναι πάντα αυτοί που απλώς υποδεικνύουν χωρίς οι ίδιοι ποτέ να βοηθούν ούτε ζώα ούτε ανθρώπους, που θα μπουν σε διαδικασία να κρίνουν και να αφήσουν το γεμάτο κακία σχόλιό τους.

Ο εθελοντισμός, όμως, δεν έχει όρια, ούτε μπαίνει σε καλούπια κι αυτό μας το διδάσκουν εδώ και καιρό εμπράκτως οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης. Κι η αλήθεια είναι ότι μας κάνουν υπερήφανους, κυρίως γιατί αποδεικνύουν ότι έχουν επιλέξει να διαβούν τον δρόμο της προσφοράς και να γίνουν αυτοί οι άνθρωποι που οι περισσότεροι δυστυχώς δεν είμαστε…

Μετά τη δράση για τα αδέσποτα της περιοχής, για την οποία γράψαμε στο τεύχος Φεβρουαρίου, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω. Κι έβαλαν στο κάδρο τον άνθρωπο, παραδίδοντας μαθήματα αλληλεγγύης, χωρίς να το φωνάζουν, χωρίς να το διαφημίζουν.

Η Κύπρος, η ανάρτηση και η Φλόγα της Καρδιάς

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας από τους δασκάλους του σχολείου, ο Χρήστος Κεσίδης, είδε στο Instagram μια ανάρτηση του εκπαιδευτικού Μάριου Μαζάρη που έφερε στην Ελλάδα το «Απλώνω ευτυχία, δυναμώνω τη ΦΛΟΓΑ της καρδιάς». Πρόκειται για μια δράση που ξεκίνησε στην Κύπρο, από την επίσης εκπαιδευτικό Γεωργία Σολωμού ώστε να μαζευτούν χρήματα για τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια. Τα αποτελέσματά της εντυπωσιακά, καθώς έχει ήδη διοργανωθεί σε πάνω από 100 σχολεία και έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 100.000 ευρώ.

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι, οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν χωρίς δεύτερη σκέψη, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Κωνσταντίνος Διαμαντής έδωσε με χαρά τη συγκατάθεσή του και από κει και πέρα ανέλαβαν οι μαθητές. Γνωρίζοντας ήδη τι σημαίνει προσφορά, κι ας ήταν από μια δράση για τα ζωάκια που προηγήθηκε, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κατάφεραν αξιοθαύμαστα πράγματα…

Οι δύο δράσεις και η λαχειοφόρος αγορά

Στην πρώτη φάση της δράσης, τα παιδιά αναγνώρισαν την έννοια της «ευτυχίας», τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Μέσα από βιωματικές «υποδράσεις» που έγιναν στις τάξεις, μίλησαν για τις καταστάσεις που τους δημιουργούν το συναίσθημα της ευτυχίας και συνειδητοποίησαν την σημασία του να είναι κάποιος ευγνώμων με αυτά που έχει και να νιώθει ευτυχισμένος.

Στη δεύτερη φάση, που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλου του σχολείου στην αυλή, αποτύπωσαν ο καθένας/καθεμία ξεχωριστά σε ένα λευκό μπλουζάκι εικόνες που τους κάνουν ευτυχισμένους. Περισσότερα από 120 μπλουζάκια έφτιαξαν την «μπουγάδα της ευτυχίας» που από τις 5 ως τις 8 Μαρτίου απλώθηκε στο σχολείο και στις 9 Μαρτίου απλώθηκε στην πλατεία Νέας Μάκρης με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μπαίνουν κι αυτοί στο παιχνίδι.

Όσο οι μαθητές δημιουργούσαν, οι γονείς ξεκινούσαν λαχειοφόρο αγορά την οποία «έτρεξαν» με μεγάλο ζήλο έξι μαμάδες (Μεγαγιάννη Μαρία, Κούρτη Μαρία, Νικολάου Κατερίνα, Τουφεκούλα Όλγα, Μοίρου Σοφία και Βασιλάκη Ροζάννα). Ένα μικρό μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν θα κρατηθεί για τη φιλοζωική δράση που ποτέ δεν σταμάτησε και παραμένει ενεργή και όλα τα υπόλοιπα θα δοθούν σε εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων της Φλόγας, που θα επισκεφθεί το 2ο Δημοτικό Νέας Μάκρης στις 27 Μαρτίου.

Εκτός από τα χρήματα, θα φύγει με το «βιβλίο της ευτυχίας» που έγραψαν τα παιδιά και το «βιβλίο των ευχών» που επιμελήθηκαν οι μαθητές και οι γονείς τους.

Τόσο απλό, τόσο ουσιαστικό, τόσο ελπιδοφόρο…

Προηγούμενο άρθρο1ο Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης: Ζητάμε το αυτονόητο για τα παιδιά μας (φωτογραφίες)
Επόμενο άρθρο«Η μάνα που σκότωσε την τετραπληγική κόρη της» – Θέμα στη Daily Mail η Πισπιρίγκου