Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης στη MP

Ξεκινώντας την φετινή σχολική χρονιά και αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μας ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια εικόνα εγκατάλειψης του εξωτερικού χώρου του σχολείου.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε τίποτα στον προαύλιο χώρο με το οποίο θα μπορούσαν να παίξουν οι μικροί μαθητές και μαθήτριες κατά την ώρα του προαυλισμού τους, καθώς επίσης και ότι οι εξωτερικοί τοίχοι του κτηρίου ήταν επιεικώς σε άθλια κατάσταση με τους σοβάδες να ξεκολλούν και να αποτελούν κίνδυνο.

Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, διαπιστώσαμε, επίσης, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της αυλής αποτελείται από σκέτο χώμα, το οποίο με την πρώτη βροχή γίνεται λάσπη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να προαυλιστούν τα παιδιά χωρίς να λερώσουν τα ρούχα τους και κατ’ επέκταση και τον εσωτερικό χώρο του σχολείου μπαίνοντας ξανά για το μάθημά τους.

Κοιτάζοντας τα πρακτικά του συλλόγου από προηγούμενες χρονιές ανακαλύψαμε ότι οι εξωτερικοί τοίχοι του σχολείου είχαν να βαφτούν από το 2013 και τα όργανα της παιδικής χαράς είχαν απομακρυνθεί από τον προαύλιο χώρο πριν τρία χρόνια. Αποτέλεσμα; Παιδάκια νηπιαγωγείου δεν έχουν να κάνουν ούτε κούνια κι αυτό από μόνο του αρκεί για να κατανοήσει κάποιος την απογοήτευσή μας.

Όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που ανέλαβαν, έκαναν διαδοχικά αιτήματα προς τον Δήμο για να λυθούν τα προβλήματα αλλά πάντα έπεφταν σε τοίχο. Πολλές φορές, μάλιστα, χωρίς καν να λαμβάνουν έστω κάποια απάντηση στο αίτημα τους.

Έχοντας κάθε καλή διάθεση να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην βελτίωση των συνθηκών του σχολείου, ήρθαμε και εμείς σε επαφή με τον Δήμο Μαραθώνος για τα πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα.

Παραδόξως, μετά από δυο έγγραφες προειδοποιήσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης για δημοσιοποίηση της αδιαφορίας τους προς τα σχολεία καθώς και πιέσεων της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και της προϊσταμένης του σχολείου προς τον Δήμο, ξεκινήσαν επιτέλους, με αργούς ρυθμούς -καθώς υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος στο Δήμο για όλα τα σχολεία- οι εργασίες για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων του σχολείου μας με χρώματα που εξασφάλισε ο Σύλλογος με χορηγία.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν κι αναρωτιόμαστε αν ο μόνος δρόμος είναι να πιέζουμε συνεχώς με δημοσιοποίηση των προβλημάτων για να γίνει μια αρχή ή θα πρέπει να ελπίζουμε χορηγία εφοπλιστών ή τοπικών καταστημάτων προκειμένου τα παιδιά μας να έχουν τις ελάχιστες δυνατές υποδομές και υποτυπωδώς καλές συνθήκες. Δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από το αυτονόητο, ένα σχολείο που θα χαίρονται να πηγαίνουν αντί για έναν χώρο που οι μόνες λέξεις που ακούγονται είναι “πρόσεχε”, “μη” και “όχι”.

Αναμένουμε, λοιπόν, σύντομα να δούμε ενέργειες από τον Δήμο και για το μείζον ζήτημα της παιδικής χαράς που εκκρεμεί, καθώς τα παιδια μας που κατά τα λεγόμενα του δημάρχου αποτελούν προτεραιότητα, αξίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητές τους.

Προσυπογράφει σύσσωμος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης

Καρολίνα Παπαλέξη
Αντιγόνη Πατριάρη
Αποστόλης Χατζηγιαννάκης
Κωνσταντίνα Σκιτζοπούλου
Κωνσταντίνα Μανώλη

Προηγούμενο άρθροΌταν η αισθητική συναντά τη λειτουργικότητα!
Επόμενο άρθροΑπλώνοντας τη Μπουγάδα της Ευτυχίας