Με διαφορετική σειρά συμπτωμάτων εκδηλώνεται η νόσος Covid-19 στα παιδιά, επισημαίνουν βρετανοί επιστήμονες. Μάλιστα, οι ανήλικοι εκδηλώνουν και στομαχικές διαταραχές, σύμπτωμα εξαιρετικά σπάνιο στους ενήλικες.

Σύμφωνα με το BBC, ο πυρετός ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα που είχαν τα παιδιά που νόσησαν από Covid-19, στο πλαίσιο μιας μελέτης που προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal.

Ο βήχας ήταν το δεύτερο πιο κοινό σύμπτωμα, όμως δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί, καθώς βήχα είχαν εκδηλώσει και παιδιά από την ομάδα ελέγχου που δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό.

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια, έμετος, πόνος στην κοιλιά, αναφέρθηκαν από 13 από τα 68 παιδιά, ενώ απώλεια όσφρησης και γεύσης αναφέρθηκε μόνο από έξι παιδιά που είχαν διαγνωστεί θετικά.

Σειρά εκδήλωσης συμπτωμάτων

Σύμφωνα με έτερη έρευνα, τα παιδιά εκδηλώνουν και με διαφορετική σειρά τα συμπτώματα από ό,τι οι ενήλικες.

Ως αποτέλεσμα, γονείς ή και εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να υποβάλουν τα παιδιά σε τεστ για κορωνοϊό.

Η σειρά των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν τα παιδιά είναι:

  • Διάρροια
  • Έμετος
  • Επίμονος βήχας
  • Απώλεια όσφρησης και γεύσης

Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από τα προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης που έγινε στην Ουαλία και έρχονται να καταδείξουν για ακόμη μία φορά την ετερογένεια που έχει ο νέος κορωνοϊός.

Είναι επίσης ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα, καθώς προσπαθεί να κατανοήσει πώς και πόσο διαφορετικά επηρεάζει ο κορωνοϊός τους ανθρώπους.

«Χάρη στην παρούσα μελέτη, έχουμε πλέον καλύτερη εικόνα για την επίπτωση του κορωνοϊού στα παιδιά. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά», δήλωσε η ερευνήτρια Ζόι Μόρισον, από το παιδιατρικό νοσοκομείο Noah’s Ark στην Ουαλία, στην WalesOnline.

«Στα υπόλοιπα παιδιά, υπόνοιες της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός πρέπει να εγείρονται όταν αναπτύσσονται συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροια και έμετος είναι πολύ ύποπτα, ακόμα κι αν το παιδί δεν βήχει, ούτε έχει δύσπνοια ή ανοσμία. Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν στην πορεία της μελέτης, ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τη λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά», καταλήγει η ίδια.