της Καλλιόπης Λυκου , Διαιτολογος-Διατροφολογος

 

Οι γιορτές έφτασαν! Και το ερώτημα που τίθεται είναι, τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας, ώστε να μην επιβαρύνουμε πολύ τη ζυγαριά μας; Προσπαθήστε πριν το γιορτινό τραπέζι να εχετε καταναλώσει ένα μικρό σνακ χαμηλής θερμιδικής αξίας όπως ένα γιαούρτι 2%, φρούτα ή ασπράδια αυγών με σαλάτα, έτσι ώστε να νιώσετε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού κατά τη διάρκεια του γεύματος. Καλό είναι να ξεκινήσετε με πρώτο πιάτο τη σαλάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και στην πορεία να περάσετε στο κρέας που είναι και ο πρωταγωνιστής σ’ όλα σχεδόν τα γιορτινά τραπέζια και να το συνοδεύσετε με μια μικρή ποσότητα ρυζιού ή πατάτας.

Για το ποτό,προτιμήστε κρασί (λευκό ή κόκκινο) ή εάν δεν είστε φίλος με το αλκοόλ κάποιο light ανθρακούχο ποτό χαμηλών θερμίδων. Κλείνοντας τη βραδιά σας, επιλέξτε για γλυκό τα μελομακάρονα και όχι τον κουραμπιέ ή τη βασιλόπιτα λόγω των διπλάσιων σχεδόν θερμίδων που έχουν. Ωστόσο καλό είναι να προσέξετε τις ποσότητες του φαγητού και να μην υπάρχουν τσιμπολογήματα. Με αυτό τον τροπο θα καταφέρετε να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος ως εχει.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά!!!

Προηγούμενο άρθρο«Όσο θα αρέσεις στον εαυτό σου, τόσο θα αρέσεις και στους άλλους»
Επόμενο άρθροΡινική συμφόρηση: Κοινό κρυολόγημα ή κάτι άλλο;