της Δήμητρας Γιαννακάκου-Ραζέλου,

Χειρούργος ΩΡΛ

Με τον όρο ρινική συμφόρηση εννοούμε τη βουλωμένη μύτη. Είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια.

Τα αίτια της ρινικής συμφόρησης μπορεί να είναι η αλλεργία, μη αλλεργικοί παράγοντες, όπως αυτά που οφείλονται σε ιογενείς ή βακτηριδιακές  λοιμώξεις, φαρμακευτικά, ορμονικά και άλλα αίτια.

 

Κατά τους χειμερινούς μήνες οι λοιμώξεις είναι το κύριο αίτιο ρινικής συμφόρησης και με αυτό θα ασχοληθούμε επί του παρόντος. Οι λοιμώξεις είναι συνήθως ιογενείς (ρινοϊοί, αδενοϊοί, κορωναϊοί, ιός της γρίπης) και μικροβιακές (πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος, μοραξέλα καταρροϊκή, στρεπτόκοκκος groupA, σταφυλόκοκκος). Παράγοντες όπως κλειστοί χώροι με κακό αερισμό, χωρίς τη σωστή εφύγρανση του αέρα αυξάνουν τη μετάδοση των ιώσεων και των βακτηριακών λοιμώξεων.

Οι ρινικές εκκρίσεις μπορεί να είναι διαυγείς ενώ  σε περίπτωση επιπλοκών μπορεί να γίνουν δύσοσμες κίτρινες ή και πράσινες. Η ρινική συμφόρηση μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, κακουχία, κεφαλαλγία, βήχα, φαρυγγαλγία, ενώ προδιαθέτει για κακή ποιότητα ύπνου. Στα νεογνά η κατάσταση απαιτεί πιο προσεκτική αντιμετώπιση γιατί αναπνέουν μόνο από τη μύτη.

Στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος η ρινική συμφόρηση υφίεται μετά από 3-7 ημέρες. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπια θεραπευτικά μέσα όπως ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ή σκευάσματα με βάση το θαλασσινό νερό, αποσυμφορητικά και αντιπυρετικά.

Στην περίπτωση των μικροβιακών λοιμώξεων στα παραπάνω θεραπευτικά μέσα προστίθεται και αντιβίωση, ενώ η έντονη κεφαλαλγία πρέπει να εγείρει υποψίες για παραρρινοκολπίτιδα. Παραρρινοκολπίτιδα είναι η μικροβιακή φλεγμονή και η παραμονή πύου στους παραρρίνιους κόλπους  (ιγμόρειο άντρο –ιγμορίτιδα, μετωπιαίοι κόλποι -μετωπιαία κολπίτιδα, ηθμοειδείς κυψέλες –ηθμοεϊδίτιδα) οπότε και παρατείνεται η θεραπεία με αντιβιοτικά.

Σε περίπτωση παραμονής των συμπτωμάτων παρά τη σωστή θεραπεία είναι επιβεβλημένος κάποιος έλεγχος για πιθανή ύπαρξη σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, υπερτροφίας κάτω ρινικών κογχών, παρουσία ρινικών πολυπόδων και λοιπών παθολογικών καταστάσεων.

Προηγούμενο άρθροΔιατροφή τις μέρες των γιορτών
Επόμενο άρθροkλιk Δεκεμβρίου