«Δε θα ξεχάσω αυτή τη μέρα όσο ζω», φώναξε στο δικαστήριο η Μαρία Τσέκου, η οποία έχασε στη φωτιά του 2018 τον σύζυγό της που έμεινε πίσω για να βοηθήσει γείτονα με κινητικά προβλήματα.

«Ήμασταν στο σπίτι, είδαμε κάπνα από μακριά. Αποφασίσαμε να φύγουμε, λόγω της κάπνας. Είπαμε με τον σύζυγο να συναντηθούμε στη Ραφήνα. Εγώ με την κόρη μας και πίσω μας θα έρχονταν εκείνος. Στη διαδρομή τον παίρναμε τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε….. Μάθαμε ότι τον πήγαν στον «Ευαγγελισμό». Είχε 85% εξωτερικά εγκαύματα και 25% εσωτερικά. Τι να σας πω τώρα; Ήταν καμένος. Μάθαμε από μια γειτόνισσα ότι είχε βοηθήσει έναν ανάπηρο γείτονα μας και τη γυναίκα του. 20 ημέρες νοσηλεύτηκε. Δε μπορώ αυτή την ημέρα να τη ξεχάσω όσο ζω».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κόρη της Μαρίας και του θύματος, Χρυσάνθη Τσέκου.

«Μια ζωή θα μας κυριεύει αυτό το ‘γιατί’. Γιατί να μην γίνει μια εκκένωση, γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση. Σε αντίθεση με τη Κινέττα εμάς τον κόσμο τον έσπρωχναν μέσα προς το Μάτι. Απλά η φωτιά έσβησε στη θάλασσα. Δεν έγινε απολύτως τίποτα».

Για όσα δεν έγιναν μίλησε και ο αδελφός της Γιώργος Τσέκος:

«Ο προβληματισμός μου είναι ότι ίδια μέρα ίδιο χρόνο ίδιες συνθήκες με την Κινέττα και εκεί λειτούργησαν τόσο καλά. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη όντως με τον αέρα. Αλλά σε μια περιοχή δίπλα στην Αθήνα δε πέρασε κάποιος να ενημερώσει;».

Για «πόλεμο» έκανε λόγο στη δική του κατάθεση ο κ. Μιχαήλ Σκαραμαγκάς, ο οποίος έχασε και τους δυο γονείς του στη φωτιά:

«Βρέθηκα σε ένα πόλεμο. Έχασα τους γονείς μου, το σκυλί μου, το σπίτι και καταστράφηκε όλη η περιοχή. Και έχω μια αίσθηση μήπως φταίω κιόλας. Το δικό μας σπίτι δεν ήταν σε κανένα ρέμα, σε στενάκι. Οι γονείς μου ήταν δημότες εκεί. Εκεί μεγάλωσα.

Βρήκα τον πατέρα μου να σκάβει το χώμα να κάνει λαγούμι να κρυφτεί. 200 μέτρα από τη Μαραθώνος ήταν το σπίτι μας. Δυο ημέρες μετά τους βρήκανε με τη μητέρα μου. Όταν πήγα στο σπίτι να τους βρω είδα μια άλλη γυναίκα να καίγεται. Έπαθα σοκ. Πάνω στη Μαραθώνος δεν υπήρχε κλαδάκι καμένο, γιατί την κλείσανε; Είδα μετά τη γυναίκα να την έχουν σκεπάσει με τα σεντόνια. Ο πατέρας μου ήταν δύο μέτρα και η σακούλα που τον βάλανε πολύ μικρή, η άλλη ήταν άδεια….».

ΠΗΓΗnewsbomb.gr
Προηγούμενο άρθροΔίκη για Μάτι: «Το κράτος πού ήταν μη με ρωτάτε – Κολυμπούσαμε δίπλα στο πτώμα του πατέρα μου»
Επόμενο άρθρο«Αν υπήρχε ΜΕΘ το παιδί θα είχε σωθεί» λέει ο πατέρας του 10χρονου που «έσβησε» στον Βόλο