Δημοπρατήθηκε το Δημοτικό Μέγαρο – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαραθώνα!

Το σημαντικότερο έργο της τελευταίας δεκαετίας

Η 3η Ιουλίου του 2013 αποδείχθηκε η πιο σημαντική μέρα στα δυόμιση χρόνια του Καλλικρατικού Δήμου. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα… Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του Δημοτικού Μεγάρου – Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μαραθώνος με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων Ελληνικών εταιριών. Η σύμβαση θα υπογραφεί από τον Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Λουίζο και την ανάδοχο εταιρία στα τέλη Αυγούστου και τον Οκτώβριο ξεκινούν οι πρώτες εργασίες. Το Δημοτικό Μέγαρο αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα του 2015 για να έχει πλέον ο Δήμος μας στη διάθεσή του ζηλευτές υποδομές αντάξιες της ιστορίας του. Πρόκειται ασφαλώς για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ στον Δήμο Μαραθώνος.

Είναι απολύτως δικαιολογημένα τα εγκωμιαστικά σχόλια που εισέπραξαν ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή για την επιτυχία της χρηματοδότησης. Μέσα σε ένα κλίμα οικονομικού μαρασμού, αυτές οι επιτυχίες είναι ξεχωριστές και ασφαλώς όχι τυχαίες.
Με τη δημοπράτηση προχωρά η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου και πανέμορφου κτιρίου Διοίκησης και Πολιτιστικού Κέντρου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του νέου διευρυμένου Δήμου, που καθημερινά αναδεικνύεται σε έναν ιδιαίτερα δυναμικό πόλο πολιτισμού και τουρισμού διεθνούς ακτινοβολίας. Μία προσπάθεια που μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε με τον Δήμο μας να βραβεύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, με το Αριστείο Προορισμού. Γι’ αυτή την τιμητική διάκριση, όμως, που ανοίγει νέους ορίζοντες θα αναφερθούμε αναλυτικά στο επόμενο φύλλο.

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα αποτελέσουν τους κατάλληλους χώρους υποδομής αλλά και υποδοχής των στόχων της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη του Δήμου Μαραθώνος σε παγκόσμιο κέντρο άθλησης και πολιτισμού με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα ώστε ο Μαραθώνας να αποκτήσει επιτέλους την ιδιόκτητη στέγη που του αξίζει έγινε στις 27 Ιουλίου του 2011 με την έκδοση από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Παλλήνης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης του κτιρίου, ύστερα από αίτημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος. Από τον Αύγουστο του 2011 ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου, με ένα πλήθος συναντήσεων με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να θεμελιωθεί γερά το επιχείρημα της αναγκαιότητας της χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου.

Μετά από 18μηνη προσπάθεια ο Δήμος του πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού του Δήμου μας εγκρίνεται η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και την έγκριση της πλήρους χρηματοδότησής του από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής», κλειδώνει συνολικό ποσό ύψους 8.490.000€ για την κατασκευή του έργου. Τα ηνία παραλαμβάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας που με δημοσιεύσεις στον Ευρωπαϊκό Τύπο ανεβάζει στον αέρα τα τεύχη δημοπράτησης και προσδιορίζει την ημερομηνία του διαγωνισμού. 3 Ιουλίου 2013: Το έργο δημοπρατήθηκε και με την έγκριση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων. Η μεγάλη γιορτή της θεμελίωσης προσδιορίζεται για τα μέσα του Φθινοπώρου. Η επιτυχία είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο έργο μετά το Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο στην πρώην Αμερικανική Βάση!

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Το νέο υπερσύγχρονο και ιδιαίτερης αισθητικής αρχιτεκτονικής κτίριο είναι βιοκλιματικό, αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και το συνολικό εμβαδόν των κύριων χώρων ξεπερνά τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι χωροθετημένο μέσα στα όρια της Αφετηρίας του Κλασικού Μαραθώνιου Δρόμου και εντάσσεται πλήρως αισθητικά και λειτουργικά στο υφιστάμενο περιβάλλον.

Με τη δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου κτιρίου ο Δήμος στοχεύει σε συνδυασμό και συλλειτουργία με την υπάρχουσα διαμόρφωση του χώρου της Αφετηρίας του Κλασσικού Μαραθώνιου Δρόμου να δημιουργήσει έναν υπερσύγχρονο χώρο φιλοξενίας βασικών Διοικητικών Υπηρεσιών του, έναν πολυλειτουργικό συγκρότημα διεθνών συναντήσεων, ένα Πολιτιστικό Πάρκο με συνεκτικό στοιχείο το άθλημα του Μαραθώνιου Δρόμου και την ιστορία του τόπου, έναν πόλο έλξης για τον διεθνή και τοπικό αθλητικό τουρισμό.

Στους χώρους του νέου Δημοτικού συγκροτήματος υπάρχει πρόβλεψη για χώρους Πολυμέσων και Βιβλιοθήκης, κλειστό αμφιθέατρο, χώροι φιλοξενίας Ανταποκριτών Ελληνικού και ξένου Τύπου, AIMS – ΣΕΓΑΣ κλπ. και υλικοτεχνικές και μηχανολογικές υποδομές για τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών, ιστορικών και πολιτιστικών συνεδρίων.

Ήταν καιρός πλέον ο ιστορικός μας Δήμος να αποκτήσει αυτά που του αξίζουν από την θέση που έχει στην Ιστορία!

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ

Σε αποκλειστικότητα παρουσιάζουμε μια πρώτη γεύση από την εικονική περιήγηση που μας έκανε το αρχιτεκτονικό γραφείο.