Του Κώστα Ζοργιού

Η συνεργασία Δήμου Μαραθώνα και Zero Stray Pawject για το τσιπάρισμα και τη στείρωση δεσποζόμενων σκύλων και η μεγάλη και δύσκολη μάχη με τα αδέσποτα

Πολλές και σημαντικές αλλαγές με απώτερο στόχο την ευζωία των ζώων συντροφιάς φέρνει ο νόμος 4830/2021, αλλά παράλληλα αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι απέναντι στους τετράποδους φίλους μας και πιο συνεπείς απέναντι στο κράτος.

Ανάμεσα στις διάφορες υποχρεώσεις που αν δεν τηρήσουν θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων καλούνται πλέον να τσιπάρουν υποχρεωτικά το ζώο τους, ενώ έχουν να επιλέξουν μεταξύ στείρωσης ή αποστολής δείγματος γενετικού υλικού (DNA). Σε περίπτωση μη τήρησης αυτών των υποχρεώσεων θα τους επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 300 και 1000 ευρώ αντίστοιχα.

Παρότι δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση να ασχοληθεί με το ζήτημα των δεσποζόμενων ζώων -πόσω μάλλον από τη στιγμή που το πρόβλημα των αδέσποτων συνεχώς διογκώνεται- ο Δήμος Μαραθώνα αποφάσισε να δράσει. Κι αιτία είναι ακριβώς αυτό που προαναφέραμε, ότι δηλαδή τα αδέσποτα αυξάνονται καθημερινά και βάσει της οπτικής των υπεύθυνων του Δήμου και πολύ περισσότερο της Διευθύντριας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Ελευθερίας Χατζηγαβριήλ, το πρόβλημα ξεκινά από τα δεσποζόμενα.

«Στις αρχές του έτους μίλησα με όλους τους κτηνιάτρους της περιοχής και εξασφάλισα πρώτα τη θετική γνώμη και τη συγκατάθεση των περισσότερων για να προχωρήσω στο επόμενο βήμα. Αυτό ήταν να έρθω σε επαφή με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Zero Stray Pawject και να υπογράψουμε τον περασμένο Φεβρουάριο συμφωνητικό συνεργασίας για την υλοποίηση ενός καινοτόμου χρηματοδοτούμενου προγράμματος σήμανσης και στείρωσης δεσποζόμενων σκύλων.

Με τα δεδομένα που ισχύουν πλέον, το τσιπάρισμα των σκυλιών είναι υποχρεωτικό ενώ η στείρωση παραμένει μεν προαιρετική, αλλά για να την αποφύγει κάποιος θα πρέπει να μπει σε διαδικασία αποστολής DNA στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων», λέει στη MP η κυρία Χατζηγαβριήλ και συνεχίζει:

«Αυτό που πετύχαμε είναι να εξασφαλίσουμε πολύ χαμηλές τιμές για όσους επιλέξουν το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το κόστος για το τσιπάρισμα είναι 10 ευρώ και για τη στείρωση 15 ή 20, ανάλογα με το αν το σκυλί είναι αρσενικό ή θηλυκό.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν εκτός προγράμματος για να τσιπάρει ή να στειρώσει κάποιος το ζώο του. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι το τσιπάρισμα κοστίζει 40 ευρώ σε μια πολύ ανταγωνιστική τιμή και η στείρωση πάνω από 100 και φτάνει μέχρι και 200 αν μιλάμε για μεγάλο σε μέγεθος και κιλά σκύλο.

Αυτό που θέλουμε είναι οι δημότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, όχι μόνο για να μην παρανομούν και κινδυνεύουν με ποινές, αλλά κυρίως για να δώσουμε μαζί τη μάχη να σταματήσουμε τις γεννήσεις νέων αδέσποτων. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό το κομμάτι σαν Δήμος και θα πρέπει να πω ότι παρότι τα δεσποζόμενα ζώα δεν αποτελούν αρμοδιότητά μας, για να “τρέξουμε” αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Zero Stray, έχουμε κάνει πάνω από 2.000 τηλέφωνα ενημέρωσης σε διάστημα τεσσάρων μηνών».

Το πρόγραμμα του Δήμου για τα αδέσποτα και τα σοβαρά προβλήματα

Αν για τα δεσποζόμενα ζώα ο Δήμος έχει βρει μια φόρμουλα και με δική του πρωτοβουλία προσπαθεί να βοηθήσει τους δημότες, για τα αδέσποτα ζει με έναν μόνιμο «πονοκέφαλο». Οι γάτες και οι σκύλοι που ζουν στους δρόμους της περιοχής διαρκώς αυξάνονται ως αποτέλεσμα της αναπαραγωγής τους και οι υπεύθυνοι στον τομέα της διαχείρισης αδέσποτων κυριολεκτικά τρέχουν και δεν φτάνουν να σώσουν ό,τι σώζεται, βασιζόμενοι σε ένα κονδύλι που οριακά αγγίζει τα 50.000 ευρώ τον χρόνο.

«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πω ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για τα αδέσποτα υπερδιπλασιάστηκε και από 20.000 ευρώ που ήταν, έφτασε τα 47.000 τον χρόνο. Όπως αντιλαμβάνεστε, βέβαια δεν επαρκούν τα 47.000 ευρώ και ενδεχομένως να μην επαρκούσαν και 100.000 ευρώ. Είμαστε μια περιοχή με πολλούς κτηνοτρόφους και αυτή η ιδιαιτερότητα παίζει σημαντικό ρόλο στον αριθμό των αδέσποτων.

Αν στα ζώα που κάποιοι παρατούν επειδή τα βαρέθηκαν, επειδή δεν έχουν χρήματα να τα ταΐσουν, επειδή πέρασε η καραντίνα, συνυπολογίσετε και τα δεκάδες που παρατούν σε κάθε γέννα οι κτηνοτρόφοι, θα καταλάβετε γιατί έχουμε γεμίσει αδέσποτα στον Μαραθώνα», λέει η κα Χατζηγαβριήλ και συμπληρώνει ότι «δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλά από τα σκυλιά που γεννιούνται και μένουν στον δρόμο είναι τσοπανόσκυλα…».

Στο ετήσιο πρόγραμμα που τρέχει ο Δήμος με σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία Κορωπίου, προβλέπεται διαχείριση των αδέσποτων, περισυλλογή, τσιπάρισμα, στείρωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Έχει, επίσης, προβλεφθεί κονδύλι για σύμβαση με εκπαιδευτή σκύλων, ενώ το ετήσιο πρόγραμμα με τη Φιλοζωική Κορωπίου προβλέπει και φιλοξενία αδέσποτων.

Όταν ένας απλός δημότης, ένας εθελοντής ή η Φιλοζωική Μαραθώνα «Η Κοίτη» υποδείξουν στον Δήμο κάποιο αδέσποτο, γίνεται προσπάθεια να πιαστεί τη μία φορά την εβδομάδα που θα έρθει από το Κορωπί το αυτοκίνητο περισυλλογής προκειμένου να τσιπαριστεί και να στειρωθεί.

Zero Stray Pawject | Where public policy initiatives meet animal welfare in Greece to achieve zero stray dogs

Στη συνέχεια, ο Δήμος σε συνεργασία με τη Φιλοζωική κι εθελοντές προσπαθούν να δώσουν το ζώο για υιοθεσία και αν η προσπάθεια δεν έχει αίσιο τέλος, ο σκύλος ή η γάτα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά τουλάχιστον δε συμμετέχουν σε διαδικασία αναπαραγωγής. Αρμόδια για το πού θα αφεθεί το ζώο είναι η πενταμελής επιτροπή του Δήμου.

«Μέχρι σήμερα, κάποιος που ήθελε να υιοθετήσει ζωάκι, έμπαινε στη σελίδα της Κοίτης και εκδήλωνε ενδιαφέρον. Σύντομα θα ανέβει στον αέρα και μια δική μας πλατφόρμα με ζώα προς υιοθεσία αλλά και συμβουλές και πληροφορίες προς τον κόσμο», τονίζει η κα Χατζηγαβριήλ και καλούμενη να απαντήσει στο προφανές ερώτημα «γιατί οι γάτες αναπαράγονται σχεδόν ανεξέλεγκτα», εξηγεί:

«Το πρόβλημα με τα σκυλιά είναι ότι γίνονται συνεχώς παράπονα -δικαιολογημένα και μη- και καταγγελίες. Κάποια φοβικά ζώα ενδεχομένως να εκδηλώσουν συμπεριφορά απειλητική προς πολίτες, οπότε είναι λογικό να δίνουμε προτεραιότητα στα αδέσποτα σκυλιά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τις γάτες. Στο κομμάτι των αδέσποτων χρειαζόμαστε και έχουμε βοήθεια από εθελοντές κι εμείς από την πλευρά μας προσφέρουμε τροφή σε όσους ταΐζουν αδέσποτα και σε εθελοντές της Κοίτης.

Κλείνοντας, θα πρέπει να σας πω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι με τον νέο νόμο, μπαίνουν στη ”μάχη” κι οι ανάδοχοι, οι άνθρωποι δηλαδή που θα φιλοξενούν αδέσποτα μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος για την υιοθεσία τους.

Αυτό θα δώσει μια πρώτη λύση, αλλά η αλήθεια είναι πως η αντιμετώπιση του ζητήματος των εκατομμύρια αδέσποτων ζώων σε όλη τη χώρα, αφορά στην πολιτεία συνολικά. Και ξεκινά από τις λύσεις που θα δώσουμε για τα δεσποζόμενα»…