Οι επιστήμονες βρήκαν γιατί ανοιγοκλείνουμε τόσο πολύ τα μάτια μας, αλλά δεν είναι για τον λόγο που νομίζετε. Εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι ο κύριος λόγος που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας είναι για να τα διατηρούμε υγρά, καθαρίζοντας τη σκόνη και τα υπολείμματα που προκαλούν λοιμώξεις.

Ωστόσο, αν η λειτουργία τους ήταν απλώς να μην στεγνώνουν, θα ανοιγόκλειναν τα μάτια μας λιγότερο. -Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους περίπου 14-17 φορές το λεπτό, πράγμα που σημαίνει 20.000 φορές την ημέρα.

Και παρόλο που κάθε «ανοιγοκλείσιμο» των ματιών διαρκεί μόνο μεταξύ 0,1 και 0,4 δευτερολέπτων, συνολικά αυτό σημαίνει ότι περνάμε σχεδόν το 8% των ωρών που είμαστε ξύπνιοι με κλειστά μάτια..

Τώρα, οι ερευνητές μιας νέας μελέτης παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών την ώρα που οι άνθρωποι παρακολουθούσαν μια σειρά ερεθισμάτων, όπως μοτίβα που είχαν διαφορετικά επίπεδα φωτός.

Στη συνέχεια το συνδύασαν αυτό με υπολογιστικά μοντέλα και φασματική ανάλυση – η οποία εκτιμά την ισχύ των σημάτων – για να καταλάβουν πώς το ανοιγοκλείσιμο των ματιών επηρεάζει την όραση και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος την επεξεργάζεται.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ταχεία κίνηση του βλεφάρου κατά τη διάρκεια ενός βλεφαρίσματος αλλάζει τα μοτίβα φωτός που διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή. Αυτό στέλνει έναν διαφορετικό τύπο οπτικού σήματος στον εγκέφαλο σε σύγκριση με όταν τα μάτια μας είναι ανοιχτά και επικεντρωμένα σε κάτι.

Ο συγγραφέας Bin Yang δήλωσε: “Σε αντίθεση με την κοινή παραδοχή, τα ανοιγοκλείσματα βελτιώνουν – και όχι διαταράσσουν – την οπτική επεξεργασία, αντισταθμίζοντας επαρκώς την απώλεια στην έκθεση του ερεθίσματος”.

ΠΗΓΗgazzetta.gr
Προηγούμενο άρθροΟδηγός απείλησε με όπλο υπάλληλο βενζινάδικου για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του
Επόμενο άρθροΆγιοι Ανάργυροι: «Έχουμε μαχαιρωμένο άτομο» – Ηχητικό ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Κυριακής (vid)