Για τρεις ακόμα ημέρες, μέχρι δηλαδή και το απόγευμα της Τρίτης, θα μπορεί το κοινό να επισκεφθεί το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ραφήνας, όπου φιλοξενείται η εξαιρετική έκθεση Comboskine του συντοπίτη μας καλλιτέχνη, Έννιου Έρωτα Γιώγου.

Για την ατομική έκθεση του Ραφηνιώτη καλλιτέχνη, την οποία επισκέφθηκε και ο δήμαρχος, Ευάγγελος Μπουρνούς, η ιστορικός τέχνης Έλλη Λεβεντάκη αναφέρει στο κείμενό της:

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και εσωτερικός χώρος

«Το comboskine είναι ένα σύγχρονο token στη βάση μιας πολύ παλιάς ιδέας, η οποία αντανακλάται σε ένα πρωτογενές και αναγνωρίσιμο σχήμα που συνδέεται με την αυτοσυγκέντρωση, την ευχή και τη θύμιση.

Ο βαθιά προσωπικός και συμβολικός του χαρακτήρας, σχετίζεται με τη συναισθηματική φόρτιση που φέρει το αντικείμενο, η οποία μετουσιώνεται σε κάτι σχεδόν μνημειακό μέσα από την πολλαπλότητα των αναπαραστάσεων.

Μπορεί να είναι εικόνα γλυπτό

Ο εικαστικός Έννιος-Έρως Γιώγος, επιδιώκοντας να προσεγγίσει έννοιες όπως η πνευματικότητα και το πένθος, αναστοχάζεται πάνω στο δικό του token, με σκοπό να του δώσει μια νέα πνοή ως καλλιτεχνική οντότητα, μέσα από την αποδόμηση και την ανασύνθεση της φόρμας του. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μια σειρά από πολλά ζωγραφικά έργα μικρών διαστάσεων, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο και αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της φόρμας, της οπτικής και της υφής του αντικειμένου.

Εξερευνώντας περαιτέρω την ίδια τη μορφολογία του σχήματος του κομποσκοινιού, επιδιώκεται η δημιουργία νοηματικών συνδέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, τοπικών παραδόσεων και πρακτικών διαλογισμού. Έτσι, μέσα από μια σειρά συμβολικών αναπαραστάσεων, ο εικαστικός φέρνει στη δημόσια σφαίρα εικόνες ενός δικού του πολύτιμου αντικειμένου, προτείνοντας καλλιτεχνικούς τρόπους θέασής του και προσκαλώντας τον επισκέπτη να αναλογιστεί ποιο μπορεί να είναι το προσωπικό του token.».

Ποιος είναι ο Έννιος-Έρως Γιώγος

O Έννιος-Έρως Γιώγος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων με καθηγητές γλυπτικής τον Κ.Δικέφαλο και Κ.Μπασάνο και ζωγραφικής τον Β.Γκόκα. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στον κλάδο της Γλυπτικής. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2021 πρόταση του επιλέχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών European Cultural Heritage On Stage στη Σόφια. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Αειφορικό Σχεδιασμό του Αρχιτεκτονικού Χώρου στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο ακαδημαϊκό του έργο διερευνά την σχέση μεταξύ της Γλωσσολογίας, της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής αναζητώντας νέες αειφορικές προοπτικές προσέγγισης του πολιτισμού ως σύνολο.

Έχει εικονογραφήσει δύο βιβλία και έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό σχεδίασης λογοτύπου το 2012. Εργάζεται ως Graphic Designer και Web Developer. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του μπορείτε να δείτε στο https://www.giogosdesign.com

Επιλεγμένες Εκθέσεις : ‘Tradition in Transition’, Credo Bonum Gallery, Sofia (BG), 2021. ‘Liminal Point’, National Museum of Art Timisoara, Timisoara, (RO) 2021. “Έκθεση Γλυπτικής”, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνα, 2021. “I entered the material screaming”, Folklife & Ethnological Museum of Macedonia-Thrace, Thessaloniki (GR), 2021. “Flaneur”, Arte Visione Gallery, Αθήνα, 2020. “New Symbols”, Chili Art Gallery, Aθήνα, 2020. “Ευτοπία”. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, 2019. “Athens Science Festival”, Τεχνόπολις, Γκάζι, 2015. “Εκεί όπου η Γλώσσα της Γλυπτικής Συναντά την Γλυπτική της Γλώσσας”, Αίθουσα Εγκαταστάσεων, Ιωάννινα, 2015. “Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου”, Καρύδειο Ιδρυμα, Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, 2013. “You are here we are….where?”, Θέατρο Σημείο, Αθήνα, 2013. “Surprize 4”, Τεχνόπολις, Γκάζι, 2012.

 

Προηγούμενο άρθροΔεν έπεφτε καρφίτσα στην 3η Γιορτή Κρασιού και Παραδοσιακών Χορών
Επόμενο άρθροΠελάτης μπαρ έριξε κουτουλιά σε πορτιέρη και 10 μπράβοι τον έκαναν ασήκωτο (vid)