Αντιμέτωπος με… «καθίζηση» στο τζίρο του βρίσκεται καθημερινά ο εμπορικός κόσμος σε ολόκληρη τη χώρα. Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα να μην έκλεισαν ούτε μία μέρα φέτος, ωστόσο, η αγορά κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ ούτε οι εκπτωτικές περίοδοι κατάφεραν να «σκορπίσουν» κάποια χαμόγελα στους επιχειρηματίες του χώρου.

Η εφαρμογή υγειονομικών μέτρων στα εμπορικά καταστήματα, ο φόβος του κορονοϊού αλλά και η ακρίβεια με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά, κυρίως εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, έχουν κάνει τους καταναλωτές να γυρίσουν την… πλάτη τους στην αγορά. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες να έρθουν σε απόγνωση, αφού βλέπουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τα χρέη τους να συσσωρεύονται.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτσής, στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης. Αυτό διότι τα ράφια και οι αποθήκες τους είναι γεμάτες από τα προϊόντα, που δεν κατάφεραν να πουλήσουν την περσινή χειμερινή περίοδο, όταν τα καταστήματά τους παρέμειναν κλειστά λόγω της καραντίνας. Ρούχα και παπούτσια έμειναν αδιάθετα, οπότε μοιραία δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν και πολλές υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές.

Στο 50% η πτώση του τζίρου στις εκπτώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτσή, οι τζίροι του εμπορικού κόσμου άρχισαν να «κατρακυλούν» από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν εφαρμόστηκαν υγειονομικά μέτρα στα καταστήματα, αναφορικά με την είσοδο και την παρουσία πελατών σε αυτά. Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι την καθίζηση του τζίρου δεν είχε «φρενάρει» ούτε η εκπτωτική περίοδος που είχε ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου.

Κατά τον ίδιο η κατάσταση δε βελτιώθηκε ούτε κατά την εορταστική περίοδο, όταν οι τζίροι ήταν μειωμένοι κατά 30%-40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στη συνέχεια οι ελπίδες των εμπόρων, προκειμένου να πάρει ώθηση η αγορά, στράφηκαν στη μετά τις γιορτές εκπτωτική περίοδο, η οποία ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες, αφού η πτώση των τζίρων συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότεροι κατά έως 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο του 2019.

«Ο κόσμος είναι φοβισμένος και η αγορά δεν κινείται. Οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα, αφού όλους μας ζόρισε πολύ η ακρίβεια. Σε συναδέλφους ήρθαν τα εκκαθαριστικά του ρεύματος ακριβότερα κατά 100% έως 200% σε σχέση με τα προηγούμενα. Πώς να ανταπεξέλθουν οι έμποροι με τέτοιους τζίρους; Αυτά συμβαίνουν σε μία αγορά λαβωμένη από τη δεκαετή κρίση, την πανδημία και τις καραντίνες. Δυστυχώς, η αναμενόμενη κρατική βοήθεια δεν ήταν επαρκής, ενώ κλειστό εξακολουθεί να παραμένει για χρηματοδοτήσεις και το τραπεζικό σύστημα», αναφέρει στο ethnos.gr κ. Κογιουμτσής.

Έρχονται λουκέτα

Κατά τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μπορεί μέχρι στιγμής να είναι μεμονωμένα τα λουκέτα που εμφανίστηκαν στην αγορά, ωστόσο, μαζική εμφάνισή τους αναμένεται το επόμενο διάστημα, όταν οι επιχειρηματίες θα κληθούν να καταβάλλουν όλες μαζί τις υποχρεώσεις τους.

«Μαζικά λουκέτα στην αγορά αναμένονται το επόμενο διάστημα, όταν δε θα μπορούμε άλλο να αποφύγουμε την καταβολή των υποχρεώσεών μας. Μέχρι στιγμής βάλαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Όταν θα αρχίσουμε να πληρώνουμε, θα εμφανιστούν και τα μαζικά λουκέτα. Η μόνη λύση για να αποφευχθούν, είναι να κουρευτεί ένα κομμάτι των χρεών μας και να μην επιστρέψουμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές που λάβαμε», λέει ο κ. Κογιουμτσής.

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΣαν σήμερα: 26 χρόνια από την κρίση στα Ίμια και την απώλεια τριών Ελλήνων αξιωματικών (vids)
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Καπουτζίδης μιλά δακρυσμένος στο θέατρο για την απώλεια του Πάνου Νάτση (vid)