Ένας από τους πλέον ανερχόμενους καλλιτέχνες -και… δικό μας παιδί από τη Ραφήνα- τη ζωή και το έργο του οποίου η MP σάς είχε παρουσιάσει εκτενώς σε προηγούμενο τεύχος της, συμμετέχει στη μεγάλη ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Flâneur: Περπατώντας αθέατος/η στην πόλη», που θα διαρκέσει από 19 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου.

Ο γλύπτης και ζωγράφος Έννιος Έρως Γιώγος κι άλλοι 33 σύγχρονοι καλλιτέχνες δίνουν το «παρών» στην έκθεση που φιλοξενείται στην ArteVisione Gallery (Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου). Την έκθεση επιμελούνται οι κυρίες Ευαγγελία Καϊράκη και Μαρία-Μόσχα Καρατζόγλου, Ιστορικοί Τέχνης, απόφοιτοι μεταπτυχιακού τμήματος Ιστορίας Νεότερης Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη της ΕΕΙΤ.

Μιλώντας για το έργο που ετοίμασε, ο Έννιος Έρως Γιώγος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η “Παλέτα της Πόλης”, μικτή τεχνική σε καμβά 120εκ x 100εκ, είναι εμπνευσμένη από την street art και τα graffiti της πόλη μας και αποτελεί προσέγγιση βγαλμένη από το βλέμμα που περιπλανάται πάνω στους ενεργοποιημένους χώρους της, στους τοίχους που έχουν την δική τους ιστορία και κεντρίζουν το βλέμμα μέσα από το έντονο κοντράστ, τα μηνύματα και την ποπ αισθητική.

Έχοντας υπάρξει μέρος της κίνησης της street art στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, ένας κύριος και πλέον ασυνείδητος μηχανισμός της θέασης μου μέσα στο αστικό τοπίο είναι η παρακολούθηση και παρατήρηση αυτής της ανεξέλεγκτης παραγωγής εικαστικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο. Έτσι, μέσα από το έργο “η Παλέτα της Πόλης” δημιουργώ μια συνθήκη ασυνείδητης ενθύμησης ενός σημείου της πόλης μας, ένα εφήμερο κομμάτι του δημόσιου χώρου που έρχεται να “παγώσει” μέσα από το έργο».

Ο Έννιος Έρως γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πλάκα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Ιωαννίνων την οποία τελείωσε με άριστα και τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας στο πτυχίο. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, έχει κάνει εικονογραφήσεις για βιβλία, έχει βγει τέταρτος στον κόσμο σε ηλικία 25 ετών σε διαγωνισμό για το λογότυπο της εφαρμογής Aviate της Yahoo, ενώ πρόσφατα, με το ζωγραφικό έργο του «Ευτοπία», συμμετείχε στην καμπάνια κατά του καρκίνου του πνεύμονα που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρία Roche, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

*Ο Έννιος Έρως Γιώγος φιλοτέχνησε το εξαιρετικό εξώφυλλο της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας