Ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγόρησε τον Πούτιν ότι είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη».

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και σε βάρος της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα – Μπέλοβα, για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.

«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Ο κ. Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

«Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», συνέχισε το ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Εδώ και έναν χρόνο ο πλανήτης παρακολουθεί με φρίκη τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία. Εκτός από τα προφανή, δηλαδή τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες αμάχων, έχουν δει το φως της δημοσιότητας εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων με το νεότερο θύμα των Ρώσων στρατιωτών να είναι ένα 14χρονο αγόρι.

Ο στρατός του Πούτιν έχει επίσης λεηλατήσει, βιάσει και βασανίσει Ουκρανούς και Ουκρανές. Ήδη έχουν ανακαλυφθεί ομαδικοί τάφοι αμάχων σε Μπούτσα, Ιρπίν και Χάρκοβο και -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις- έχουν δολοφονηθεί πάνω από 7.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να την πολιορκία της μαρτυρικής Μαριούπολης με εκατοντάδες ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα. Τον βομβαρδισμό σε μαιευτήριο, πέρυσι στις 9 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να πεθάνει μια έγκυος και ένα μωρό, και 17 άνθρωποι να τραυματιστούν. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Μόνο φρίκη προκαλούν, επίσης, οι μαρτυρίες για ομαδικούς βιασμούς γυναικών και ανδρών από Ρώσους στρατιώτες, όπως και η αρπαγή τουλάχιστον 20.000 Ουκρανών πολιτών και η μεταφορά τους στην Ρωσία.

Προηγούμενο άρθροΛογιστικό γραφείο στη Νέα Μάκρη αναζητά λογίστρια για πλήρη απασχόληση
Επόμενο άρθροΧρύσα Γερακάκη: Η σημασία της Μνήμης και το Μάτι του αύριο