Η παραλία Μαραθώνα έχει πλέον ενταχθεί στο σχέδιο πόλης μετά από 3ετή αγώνα. Η δοκιμασία ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 27 Οκτωβρίου. Με τεράστιες προσπάθειες η παραλία Μαραθώνα έγινε η πρώτη περιοχή του πρώην Δήμου Μαραθώνα η οποία μπαίνει στο σχέδιο.

Το Σχέδιο Πόλης της Παραλίας Μαραθώνα είναι ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς της πολυπόθητης ανάπτυξης όλης της περιοχής. Σε αυτό προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, πλατείες, παιδότοποι 100 περίπου στρεμμάτων, χώροι στάθμευσης 12 στρεμμάτων, οδικό δίκτυο και πεζοδρόμια 277 στρεμμάτων ενώ επίσης υπάρχει πρόβλεψη για ανέγερση Γυμνασίου, Λυκείου και χώρων Πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Στη περιοχή της Παραλίας Μαραθώνα το Σχέδιο Πόλης προβλέπει Συντελεστή Δόμησης 0,3 και τα νεοαναγειρόμενα κτήρια, που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 8,5 μέτρα, θα φέρουν υποχρεωτικά κεραμοσκεπή.

 

Ένας αγώνας δρόμου που ξεκίνησε το 1994, με όλες τις δημοτικές αρχές που πέρασαν από τον πρώην Δήμο Μαραθώνα να έχουν κάνει τις προσπάθειες του και να έχουν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, είχε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 (18 χρόνια αργότερα!) αίσιο τέλος.  Έτσι η Παραλία Μαραθώνα η πρώτη περιοχή του τέως Δήμου Μαραθώνα που μπαίνει στο Σχέδιο Πόλης με το Νόμο 1337 του 1983. 
Μία απόπειρα από την απελθούσσα δημοτική αρχή με πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία, πολλές συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς Υπουργούς Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Τίνα Μπιρμπίλη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Λιβιεράτο) και με την αμέριστη συμπαράσταση του μελετητή κ. Μάκη Σπανούδη, και πολλών άλλων, ξεπέρασε πολλά εμπόδια για να ολοκληρωθεί και επίσημα, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 27 Οκτωβρίου 2014.

Στις 30 Μαρτίου 2012 εγκρίθηκε το Σχέδιο Πόλης από τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στις 11 Ιουνίου 2012 εκδόθηκαν οι οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας από την Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. 
Ο δρόμος άνοιξε διάπλατα όταν εξασφαλίστηκε και η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι το νέο όργανο (σε αντικατάσταση του Κεντρικού ΣΧΟΠ) Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), θα ασχοληθεί με την υπόθεση του Σχεδίου Πόλης της Παραλίας Μαραθώνα στην πρώτη του κιόλας συνεδρίαση.

Με την έγκριση του Σχεδίου Πόλης από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ έγινε το μεγάλο και καθοριστικό βήμα για την ένταξη. Με την καθαρογραφή της εισήγησης, η απόφαση διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου μετά τον έλεγχο, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο 341 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Μια επιτυχία έχει πάντα πολλούς συντελεστές. Δεν μπορούν να παραλειφθούν όλοι οι Δημοτικοί Συμβούλοι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η κα Βασιλική Μπέκα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και οι Μηχανικοί κκ. Ιάκωβος Αρμάος και Κώστας Λάσκος, οι Σύλλογοι και οι ομάδες κατοίκων της παραλίας για τη συνολική συμπαράστασή τους στην όλη υπόθεση.

Προηγούμενο άρθροΣε λεωφορείο σκαρφάλωσε ο Ψηνάκης (pics)
Επόμενο άρθροΗ γιορτή του Μαραθώνα