Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το φαινόμενο των βλαβών αυτοκινήτων από νοθευμένα καύσιμα, με συνέπεια να σημάνει συναγερμός στις Αρχές.

Όλο και περισσότεροι πολίτες πέφτουν θύματα νοθευμένου καυσίμου στα οχήματά τους, που προκαλεί σοβαρότατες ζημιές τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Τα συνεργεία γεμίζουν από χαλασμένα αυτοκίνητα και το κόστος των βλαβών ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ, αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

«Με τα νοθευμένα καύσιμα γίνεται ένας πανικός. Πάρα πολλοί πελάτες, μου έχουν παραπονεθεί και έχουν έρθει εδώ από νοθευμένη βενζίνη», είπε ο μηχανικός αυτοκινήτου, Σπύρος Λογαράς.

Πάνω από 500 ευρώ η μέση… «λυπητερή»

Οδηγός αυτοκινήτου περιγράφει τη δική του εμπειρία: «Βάζουμε μπρος, φεύγει το αμάξι, μετά από 3 χιλιόμετρα έγινε λίγο … κομπρεσέρ».

Ο μηχανικός αυτοκινήτων Άρης Γεωργάλης εξήγησε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι την πρώτη φορά που θα μπει νοθευμένη βενζίνη στο αυτοκίνητο, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα που θα εξασθενήσουν όσο το αυτοκίνητο κινείται. Τη δεύτερη φορά ωστόσο, μπορεί και να χαλάσει τελείως.

Το σύνηθες κόστος για μια ζημιά που προκαλείται στο αυτοκίνητο από νοθευμένο καύσιμο, μπορεί να ξεπερνά και τα 500 ευρώ, υπογραμμίζει ο μηχανικός αυτοκινήτων Σπύρος Λογαράς.

Ένα στα 10 πρατήρια «σερβίρει» νοθευμένα καύσιμα

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν 1 στα 10 πρατήρια στη χώρα μας έχει στις αντλίες του νοθευμένα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα τέλη Ιουλίου τονίστηκε ότι έως και το 30% των καυσίμων που διακινούνται στην αγορά είναι παραβατικό, λαθραίο ή νοθευμένο. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα που περνάει από τις αντλίες έως και του 7% των πρατηρίων της χώρας και που προκαλεί απώλεια εσόδων έως και 1 δισ. το χρόνο από τα ταμεία του δημοσίου.

Ένα από τα καύσιμα που είναι ιδιαίτερα «ευάλωτα» στη νόθευση είναι η απλή 95άρα βενζίνη, μέσω της προσθήκης χημικών ουσιών όπως τολουόλιο ή αλκοόλες. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη νοθείας, καθώς το τολουόλιο έχει διαβρωτική δράση, αποσυνθέτοντας τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως είναι οι τσιμούχες, οι φλάτζες και τα σωληνάκια.

Ούτε το diesel, ωστόσο, είναι αλώβητο και έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις με νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι πλέον είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των πρατηρίων που νοθεύουν καύσιμα, καθώς χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι για να εντοπιστεί ένα πρατήριο που δίνει νοθευμένα καύσιμα θα πρέπει η νοθεία να είναι άνω του 50%!

Τι πρέπει να κάνω αν βάλω κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο

Ακριβώς επειδή η ζημιά που μπορεί να προκληθεί ενδέχεται να είναι πολύ σοβαρή με τη χρήση νοθευμένου καυσίμου, έχει σημασία να παρθούν τα αναγκαία μέτρα από τους οδηγούς ΙΧ με την άμεση κλήση της οδικής βοήθειας και τη μεταφορά του αυτοκινήτου σε συνεργείο.

Όπως έχει αναφέρει σε εκτενές αφιέρωμά του το carandmotor.gr, το κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον κινητήρα και τα περιφερειακά του και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση στην περίπτωση που μας συμβεί.

Με την τιμή των καυσίμων να έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα όλοι οι οδηγοί «κυνηγούν» τα βενζινάδικα που έχουν τις χαμηλότερες τιμές αναφορικά με την βενζίνη, το πετρέλαιο και το υγραέριο που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους. Αυτές οι αναζητήσεις τους οδηγούν πολλές φορές σε «αχαρτογράφητες» περιοχές, μακριά από τους σταθμούς ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούν συνήθως, για τους οποίους γνωρίζουν καλά την ποιότητα των καυσίμων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η παραπάνω αναζήτηση αυξάνει και το ρίσκο, η πλήρωση του ρεζερβουάρ να γίνει με κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο, κάτι που μπορεί να έχει ακόμη και καταστροφικές συνέπειες για τον κινητήρα μας. Ευτυχώς, στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο το μοτέρ μας «προειδοποιεί» σχετικά άμεσα και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι λίγα και συγκεκριμένα. Ας διαχωρίσουμε όμως αρχικά το κακής ποιότητας από το νοθευμένο καύσιμο, δύο πράγματα που έχουν παρόμοια αποτελέσματα αλλά είναι διαφορετικά.

Όταν αναφερόμαστε σε κακής ποιότητας καύσιμα εννοούμε τα καύσιμα που δεν έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την υγεία και την προστασία του κινητήρα αλλά και του περιβάλλοντος. Τα συγκεκριμένα καύσιμα συνήθως απελευθερώνουν περισσότερος ρύπους στην ατμόσφαιρα, προκαλούν ζημιές στον καταλύτη του αυτοκινήτου μας, ενώ αυξάνουν τις φθορές και στον ίδιο τον κινητήρα.

Τι συμπτώματα εμφανίζει το όχημα

Με τον όρο νοθευμένα καύσιμα αναφερόμαστε σε εκείνα που έχουν γίνει προσμίξεις είτε με άλλο τύπο καυσίμου, διάφορες χημικές ενώσεις ή ακόμη και νερό, με στόχο να αυξηθεί το κέρδος άνα λίτρο του επιτήδειου βενζινοπώλη ή του παρόχου του καυσίμου προς το βενζινάδικο.

Στην περίπτωση που γεμίσουμε το ρεζερβουάρ μας με κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο, η «αντίδραση» από τον κινητήρα μας θα σχετικά άμεση με την «απάντηση» να αντιστοιχεί σε αρρυθμία ήδη από το ρελαντί, αργό και ακανόνιστο ανέβασμα στροφών ή ακόμη και σβήσιμο, κάτι που μπορεί να συμβεί και εν κινήσει.

Τα παραπάνω φαινόμενα μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονα και σχετίζονται άμεσα με το πόσο κακή είναι η ποιότητα του καυσίμου ή πόσο νοθευμένο είναι το καύσιμο που βρίσκεται πλέον στο ρεζερβουάρ μας. Το αυτοκίνητο μας, που φέρει φυσικά το δικό τους σύστημα «προστασίας» μπορεί επίσης να μας προειδοποιήσει και με σχετική λυχνία που μπορεί να ανάψει στον πίνακα πληροφοριών -συνήθως το γενικό «Check Engine»-, η οποία δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και από κάποιο μήνυμα στην ψηφιακή οθόνη.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο μας όσο πιο γρήγορα γίνεται -ακόμη και αν είναι σε θέση να κινηθεί- και να καλέσουμε την οδική βοήθεια.

Το σημείο που χρειάζεται προσοχή

Το επόμενο είναι το βήμα της «επισκευής» αφού το αυτοκίνητο θα πρέπει να μεταφερθεί σε συνεργείο ώστε να αδειάσει και να καθαριστεί το ρεζερβουάρ του, αλλά και το κύκλωμα που στέλνει το καύσιμο από το τελευταίο στο σύστημα ψεκασμού.

Προσοχή: δεν πρέπει να ρισκάρετε να τελειώσετε το κακό καύσιμο που υπάρχει ήδη στο ρεζερβουάρ προσθέτοντας καύσιμο από άλλο βενζινάδικο που θα βρείτε στον δρόμο σας καθώς η λειτουργία του κινητήρα μπορεί να προκαλέσει δαπανηρές ζημιές τόσο στον ίδιο όσο και στα περιφερειακά του συστήματα, όπως είναι ο καταλύτης.

Προηγούμενο άρθροΚαταραμένη φτώχεια: Γνωστή αεροπορική έβαλε υψηλόβαθμα στελέχη να φορτώνουν βαλίτσες
Επόμενο άρθροΠοια ερώτηση στο Google έκανε ρεκόρ αναζητήσεων με αύξηση 2.450% μέσα σε έναν χρόνο;